Μπορεί η αγορά να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αλλά οι αναλυτές έχουν διαφορετική άποψη. Μετά από τέσσερις εβδομάδες ανόδου, η υποχώρηση της αγοράς την εβδομάδα που χρηματιστηριακά ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, οι απώλειες ήταν οριακές και η καθοδική κίνηση συγκρατημένη αφού κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης 50 μονάδων.
Σε εβδομαδιαία βάση, η αγορά υποχώρησε 2,91%, αλλά το σημαντικό είναι ότι οι συναλλαγές υποχώρησαν σχεδόν 30% με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να διαμορφώνεται πλέον κάτω από τα 80 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της απαξίωσης που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά. Με εξαίρεση την Ιντραλότ, την ΜΕΤΚΑ, την Motor Oil, την Eurobank και την Coca Cola, οι υπόλοιπες μετοχές του 25άρη βρέθηκαν στο κόκκινο, αλλά και στα αζήτητα. Για παράδειγμα, στον ΟΤΕ, άλλαξαν χέρια 625 χιλιάδες τεμάχια και στον ΟΠΑΠ 844 χιλιάδες, δηλαδή ούτε ένα εκατομμύριο…
Απώλειες 2,97% για την Jumbo, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές προβλέπουν μεγάλη αύξηση στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της χρήσης της, κάτω από τα 4 ευρώ και απώλειες άνω του 2% για τη Βιοχάλκο, πτώση 1,92% για την ΕΤΕ, στα 2,55 ευρώ και τη ΔΕΗ, στα 11,25 ευρώ.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι, «τεχνικά η Αγορά την εβδομάδα που πέρασε κινήθηκε πλαγιοκαθοδικά σε εύρος 50 μονάδων (~4,1%), ασυνήθιστα χαμηλό για την τρέχουσα χρονική περίοδο εξομαλύνοντας κάποιες ενδοσυνεδριακές εξάρσεις στα κλεισίματα της ημέρας. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες η διόρθωση ήταν ήπια και δεν μετέβαλε το ανοδικό σενάριο άσχετα αν δεν υπήρξε προσέγγιση με τα επίπεδα του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τεχνικά στην ζώνη της αμηχανίας: Έχει μεν διασπάσει τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 30 ημερών, κρατάει το θετικό momentum του MACD και δεν δείχνει διατεθειμένος να κινηθεί επιθετικότερα στο επόμενο σημείο αναφοράς που βρίσκεται στις 1.220 μονάδες. Οι ταλαντωτές βρίσκονται ακριβώς στην «μέση της οθόνης» ήτοι στο απόλυτο σημείο ισορροπίας κρατώντας αγοραστές και πωλητές σε στάση αναμονής. Η ερχόμενη εβδομάδα διατηρεί το ανοδικό σενάριο ως επικρατέστερη εκδοχή με κύριο σημείο αναφοράς τις 1.220 μονάδες».
Οι αναλυτές σημειώνουν στο μεταξύ, πως από τη στιγμή που η αγορά δυσκολεύεται να ξεπεράσει τις 1.185 μονάδες, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν περαιτέρω πιέσεις και αναμέτρηση με τα χαμηλά των 1.060 μονάδων του περασμένου Αυγούστου. Τεχνικά, η αγορά είναι αφημένη στην τύχη της.
Η Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει ότι η συνεχόμενη ανολοκλήρωτη σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος απόκτηση του επιπέδου των 1185 μονάδων θα στρέψει το Γενικό Δείκτη με μεγαλύτερη καθοδική φόρα προς τη ζώνη στήριξης των 1140 με 1135 μονάδων προκαλώντας εκτεταμένες πωλήσεις.
Οι ενασχολούμενοι με τα χρηματιστηριακά επιλέγουν να απέχουν. Αυτοί που ασχολούνται με το ταμπλό δεν είναι άλλοι από εκείνους που κάνουν κινήσεις συντήρησης του χαρτοφυλακίου τους και οι market makers επιλεγμένων μετόχων. Οι ξένοι απουσιάζουν ηχηρά, καθώς κατά την άποψή τους δεν υπάρχουν προς το παρόν οι καταλύτες εκείνοι που να επιτρέψουν την επιστροφή τους. Με τις συναλλαγές στα 8 εκατ. ευρώ, ο τζίρος μετά βίας θα αγγίξει σήμερα στο κλείσιμο τα 60 εκατ. ευρώ, υποστηρίζουν άλλοι χρηματιστές.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr