Πιο αναλυτικά, η Jenny Wang υπογραμμίζει ότι τo ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως σε πολλά ιδιωτικά σχολεία της χώρας παρέχεται ήδη η επιλογή της εκμάθησής της ως δεύτερη γλώσσα, ενώ στο εξωτερικό αυτό έχει ήδη υιοθετηθεί και από δημόσια σχολεία, εδώ και μερικά χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα την κινέζικη γλώσσα την χρησιμοποιούν για την καθημερινή τους επικοινωνία περισσότεροι από 1.8 δις. άνθρωποι. Εκτός από την Κίνα, η κινέζικη γλώσσα είναι η κοινή γλώσσα του Χόνγκ Κόνγκ, της Ταϊβάν, της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης και πολλών άλλων χωρών. Αξιοσημείωτο, δε, είναι ότι ολοένα και περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, όπως η Αυστραλία, η Βόρεια Αμερική, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν ενσωματώσει τα Κινέζικα στο πρόγραμμα διδασκαλίας της μέσης εκπαίδευσής τους και στις εξετάσεις των μαθητών για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο.
Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η γραφή της κινεζικής γλώσσας είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία για τους δυτικούς. Υπάρχουν 49.888 χαρακτήρες από τους οποίους για την καθημερινή συνεννόηση απαιτούνται κατά προσέγγιση 2.500 χαρακτήρες.
Λίγοι γνωρίζουν ότι το "κινέζικο αλφάβητο" είναι ένας συνδυασμός λογογραμμάτων και ιδεογραμμάτων τα οποία φτάνουν σε αριθμό αρκετές δεκάδες χιλιάδες! Για να διαβάσει κάποιος μια ελληνική εφημερίδα χρειάζεται να γνωρίζει 24 γράμματα. Για να διαβάσει όμως μια κινέζικη με άνεση πρέπει να ξέρει 3 με 4 χιλιάδες σύμβολα.
Μία άλλη παράμετρος, που σύμφωνα με την Jenny Wang έχει συμβάλλει στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης για μαθήματα κινέζικων, είναι το εντονότερο ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων στην Ελλάδα να εκπαιδεύσουν το υπαλληλικό τους προσωπικό στην εκμάθηση αυτής της γλώσσας, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα δώσει σημαντική ώθηση στην επιχειρηματική τους δράση.
Όσον αφορά τον χρόνο που απαιτείται για να μπορέσει κάποιος να συνεννοηθεί με ένα Κινέζο, "αυτό εξαρτάται από τη δυναμική και την προσπάθεια που καταβάλει ο κάθε μαθητής", επισημαίνει η Jenny Wang. Κατά κανόνα πάντως, σημειώνει η ίδια, "τον δεύτερο χρόνο εκμάθησης ξεκινά να υπάρχει μια σχετική ευχέρεια στην επικοινωνία, τον τρίτο χρόνο ο μαθητής μπορεί να ανταπεξέλθει επικοινωνιακά σε πολλές καταστάσεις της καθημερινής ζωής, ενώ στον πέμπτο χρόνο, φτάνοντας στο επίπεδο Β2, μπορεί να έχει αφομοιώσει 2.500 χαρακτήρες, όσους δηλαδή γνωρίζει και ένας μέσος Κινέζος".
Ειδικότερα στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Σιούντρη τα τμήματα είναι κυρίως απογευματινά ή βραδινά αλλά και πρωινά Σαββάτου, τα οποία εξυπηρετούν τα πιεσμένα, από θέμα χρόνου, προγράμματα των νεαρών μαθητών, των φοιτητών και των εργαζομένων. Οι ώρες διδασκαλίας είναι συνολικά τρεις την εβδομάδα. Το τρίωρο αυτό μπορεί να γίνει δύο φορές την εβδομάδα από μιάμιση ώρα κάθε φορά ή μια φορά την εβδομάδα για τρεις ώρες.
Γενικότερα, πάντως, υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς, τα φροντιστήρια προσφέρουν τη δυνατότητα των ελαστικού ωραρίου προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε ενήλικα που ναι μεν ενδιαφέρεται για την εκμάθηση της γλώσσας αλλά από την άλλη έχει και ένα πιεσμένο επαγγελματικό πρόγραμμα.
Το πτυχίο στη Κινέζικη γλώσσα ονομάζεται HSK και είναι η συντομογραφία για το “Hànyǔ Shuǐpíng Kǎoshì” όπου στα Ελληνικά σημαίνει "Κινέζικη Εξέταση". Οι εξετάσεις διεξάγονται στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Η εκμάθηση στο πρώτο επίπεδο γίνεται με την χρήση των pinyin, τα οποία είναι οι λατινικοί χαρακτήρες με τους οποίους μπορούμε να διαβάσουμε το κάθε ιδεόγραμμα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείτε για την διευκόλυνση των σπουδαστών, ώστε να μπορέσουν να εξοικειωθούν με την προφορά και τον τονισμό των ιδεογραμμάτων. Όσον αφορά το κόστος, για την πρώτη τάξη κυμαίνεται στα 80 ευρώ το μήνα. Συνολικά υπάρχουν 3 πτυχία στη Κινέζικη γλώσσα το HSK Basic, HSK Elementary – Intermediate και HSK Advanced.
Μπαίνουν τα κινέζικα στα Σχολεία
Τα κινεζικά θα διδάσκονται σε συγκεκριμένα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια από την επόμενη σχολική χρονιά. Μετά τη πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού Παιδείας, Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, με την εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Κομφούκιος, Yang Xiuquin, ανακοινώθηκε ότι το Ινστιτούτο θα διαθέσει 21 εθελοντές εκπαιδευτικούς από την Κίνα, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Ελλάδα έως τον Οκτώβριο και θα στελεχώσουν τμήματα εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας σε 9 Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τα μαθήματα θα αρχίσουν τον Οκτώβριο και θα διεξάγονται δύο ώρες την εβδομάδα.
"Θεωρούμε ότι η εισαγωγή της κινεζικής γλώσσας εκτός σχολικού ωραρίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο λαών και συμβάλλει στη μόρφωση των παιδιών, ενισχύοντας τον θεσμό των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων", δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Δερμεντζόπουλος.
"Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε το εκπαιδευτικό προσωπικό για την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας. Είμαστε ικανοποιημένοι από την αυξανόμενη ζήτηση στην Ελλάδα για την εκμάθηση των κινεζικών και ευχαριστούμε το υπουργείο Παιδείας για τη στήριξή του", ανέφερε από την πλευρά της η κ. Yang Xiuquin.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr