Μείωσε επίσης το επιτόκιο περιθωριακού ή έκτακτου δανεισμού στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,20%, που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν για να αποθέτουν κεφάλαια στην κεντρική τράπεζα.
«Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώνονται στο 0,05%, 0,30% και -0,20% αντιστοίχως», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Τα νέα επιτόκια θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 10 Σεπτεμβρίου 2014.
Η προσοχή στρέφεται πλέον στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε λίγη ώρα ο Μάριο Ντράγκι σχετικά με τα υπόλοιπα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Όπως παρατηρεί η Deutsche Welle, το νομισματικό «οπλοστάσιο» έχει φθάσει στα όριά του και το ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις του κεντρικού ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος αναφορικά με την αγορά τιτλοποιημένων χρεογράφων, ABS (Asset Backed Securities), και κρατικών ομολόγων, καθώς επίσης στις πράξεις χρηματοδότησης των τραπεζών (TLTRO).
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για την αγορά ABS και καλυμμένων ομολόγων, ο Draghi ξεκαθάρισε ότι θα αγοραστούν απλοί και διαφανείς τίτλοι, που θα πρέπει να στηρίζονται σε δάνεια προς την πραγματική οικονομία. Παρότι δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του προγράμματος (τηλεγράφημα του Reuters το τοποθετούσε, νωρίτερα, στα 500 δισ. ευρώ), εντούτοις αποκάλυψε ότι αυτό θα περιλαμβάνει πέραν των τιτλοποιήσεων επιχειρηματικών δανείων και τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων. Όπως είπε, θα αγοραστούν senior tranches των ABS και οι mezzanine, μόνο στην περίπτωση ύπαρξης εγγυήσεων. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν στις 2 Οκτωβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό, με δεδομένο το μεγάλο ύψος των τιτλοποιήσεων (RMBS) αυτών, αλλά και τη σημαντική έκθεση που έχουν σε αυτά οι τράπεζες της περιφέρειας.
Όπως εκτίμησε ο κεντρικός τραπεζίτης, η επίδραση του προγράμματος αυτού στον ισολογισμό της ΕΚΤ θα είναι μεγάλη. Το πρόγραμμα έρχεται να απαντήσει στη διαφοροποίηση της ανάπτυξης μεταξύ των οικονομιών της Ευρώπης και της αμερικανικής, πρόσθεσε.
Το σχόλιο του Draghi ότι το δ.σ. της ΕΚΤ στηρίζει ομόφωνα τη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει και πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα, θεωρείται ενδεικτικό της εκτίμησης ότι ένα κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) παραμένει ως επιλογή. Εξάλλου, όπως αποκάλυψε, το δ.σ. της ΕΚΤ συζήτησε σήμερα το QE, με κάποια μέλη του να επιθυμούν τη λήψη περισσότερων μέτρων και κάποια να θέλουν λιγότερα. Ο Draghi άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης τόσο μέσω της αγοράς τίτλων του ιδιωτικού τομέα όσο και μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων.
Στο μεταξύ, ισχυρές πιέσεις δέχεται το ευρώ που κινείται με απώλειες 0,95% στα 1,3026 δολάρια, επίπεδα που θεωρούνται τα χαμηλότερα των τελευταίων 14 μηνών. Επίσης, έναντι του ιαπωνικού νομίσματος καταγράφει απώλειες 0,6% στα 137,03 γιεν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr