Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, μόλις στα 32 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, ο τζίρος δεν θα είναι μεγαλύτερος από 60 εκατ. ευρώ στο κλείσιμο. Ο γενικός δείκτης ενισχύεται πάνω από τις 1.160 μον.
Δεν υπάρχουν ακόμα σαφή σήματα για να ξεκινήσουν οι μαζικές τοποθετήσεις των ξένων που θα συμπαρασύρουν και τους Έλληνες επενδυτές, στην αγορά. Την εξήγηση αυτή δίνουν παράγοντες της αγοράς που βλέπουν την εικόνα σταθεροποίησης και χαμηλών διακυμάνσεων του γενικού δείκτη. Κορυφαίος χρηματιστής και συνομιλητής ξένων οίκων στη χώρα μας, ανέφερε χθες στο «R» ότι ακόμα κι αυτοί που θέλουν να μπουν στο Χ.Α. δεν βγάζουν νόημα. Δεν υπάρχει καμία σταθερή όταν τη μία μέρα η Barclays εξυμνεί τις Ελληνικές τράπεζες και μία μέρα μετά η Goldman Sachs τις αποκαθηλώνει.
Κατά την άποψη των χρηματιστών, οι αγορές που παρακολουθούν στενά τη χώρα μας έχουν «αποσυνδέσει» την περίπτωση του Χ.Α. από το τι συμβαίνει στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα, μπορεί να βιώνει την κρίση του Ρώσικου εμπάργκο, πλην όμως, η Ελληνική οικονομία εν μέσω λιτότητας έχει κάνει άλματα κι αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να τιμολογηθεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Οι εισηγμένες στο εξάμηνο έδειξαν απίστευτες αντοχές, εμφάνισαν αύξηση των ταμειακών ροών, αύξηση στο EBITDA και έκτακτοι λόγοι σε πολλές περιπτώσεις, τις οδήγησαν σε ζημιές στο τελικό τους αποτέλεσμα. Οι εισηγμένες, τράπεζες και μη, κατάφεραν μέσα στο πρώτο εξάμηνο να «ξεκλειδώσουν» τις αγορές, δανειζόμενες με επιτόκια που δεν είχαν καμία σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από ένα χρόνο. Κατά την άποψη των χρηματιστών, αυτά δεν έχουν τιμολογηθεί.
Οι ξένοι, σύμφωνα με τους ίδιους δεν θέλουν να ακούσουν δύο πράγματα. Το πρώτο, ότι οι τράπεζες θα κληθούν να πραγματοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου και το δεύτερο ότι η χώρα θα οδηγηθεί στις εκλογές με απρόβλεπτο αποτέλεσμα και συνέπειες για την οικονομία. Το μεν πρώτο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μάλλον απομακρύνεται, καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να αναγνωρίσει ότι οι Ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει δύο φορές κεφάλαια σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου (κατά την ανακεφαλαιοποίησή τους από το ΤΧΣ και τις αμκ το διάστημα Μαρτίου – Μαίου του 2014) και πως δεν είναι δυνατόν να ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία ισολογισμού του 2013. Το δε δεύτερο, η αγορά περιμένει ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο, θα δώσει την απαραίτητη σταθερότητα, μέσα από την διευκρίνιση της θέσης του ότι θα βρεθούν οι ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Σημειωτέον δε, ότι και σήμερα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα για τις αγορές καθώς αναμένονται οι ανακοινώσεις Ντράγκι για επιτόκια και παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάκαμψη στην ευρωζώνη.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr