Αυτό προκύπτει από μελέτη της Eurobank EFG, σχετικά με την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, στην οποία επισημαίνεται ότι η ύφεση στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα προέλθει κυρίως από τη διόρθωση στην αγορά ακινήτων. Να σημειωθεί ότι η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί από την αρχή του τρέχοντος έτους έως και το μήνα Σεπτέμβριο κατά 10,2%. Δεδομένου ότι η αγορά κατοικίας αποτελεί περίπου το 6% του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η διόρθωση στην αγορά ακινήτων έχει ήδη αφαιρέσει 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2006 και αναμένεται να συνεχίσει να επιδρά αρνητικά και το επόμενο έτος.
Η πορεία της οικονομίας το 2007 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το δεύτερο γύρο των επιδράσεων από την αγορά κατοικίας στην ιδιωτική κατανάλωση. Μέχρι στιγμής, η κατανάλωση των νοικοκυριών δεν έχει αντιδράσει αρνητικά στη διόρθωση της αγοράς κατοικίας, καθώς το εισόδημα των νοικοκυριών ενισχύθηκε σημαντικά στη διάρκεια του 2006 λόγω της σημαντικής αύξησης των μισθών και της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου.
Οι αρνητικές επιπτώσεις της διόρθωσης στην αγορά ακινήτων θα είναι μακροχρόνιες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των τιμών των ακινήτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 5% της συνολικής αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά την περίοδο 1999-2006 οφειλόταν στην αύξηση των τιμών των ακινήτων. Κατά συνέπεια, ακόμη και αν οι πραγματικές τιμές των κατοικιών σταθεροποιηθούν τα επόμενα 5-7 χρόνια στα σημερινά επίπεδα, η κατανάλωση των νοικοκυριών προβλέπεται να μειώνεται κατά 0,7% το χρόνο μέχρι το 2013. Κατά συνέπεια, η κρίση στην αγορά κατοικίας αναμένεται να οδηγήσει σε μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ για μεγαλύτερο διάστημα απ ό,τι προβλέπουν οι αναλυτές σήμερα.
Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για το 2007 εκτιμάται ότι ακόμη και μια μικρή μείωση των ονομαστικών τιμών της τάξεως του 1%, θα οδηγήσει σε υποχώρηση του ρυθμού μεταβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά ¾ της ποσοστιαίας μονάδας, γεγονός που συνεπάγεται μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά ½ ποσοστιαία μονάδα.Συνολικά, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,3% το 2007 από 3,5% το 2006.
Η ανησυχία για την οικονομία των ΗΠΑ έγκειται στο γεγονός ότι οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε στενότητα στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα οι μισθοί να αυξάνουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Ως εκ τούτου, ο πυρήνας του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 και προβλέπεται να αποκλιμακωθεί σταδιακά στη συνέχεια. Οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνουν την πιθανότητα μιας σύντομης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων παρέμβασης της Fed. Δεδομένης τη άποψης αυτής για τον πυρήνα του πληθωρισμού, η Fed είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2007. Η πορεία των επιτοκίων θα είναι καθοδική κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2007, καθώς ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σταδιακά και οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα σταθεροποιηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ αναπτύσσονταν μέχρι και το 3ο τρίμηνο του 2006 με ισχυρούς ρυθμούς και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το πρόσφατο ράλι των χρηματιστηρίων. O προβληματισμός σχετικά με τα εταιρικά κέρδη εστιάζεται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όταν η κρίση στην αγορά ακινήτων θα μειώσει τη δυναμική του καταναλωτή, οι μισθολογικές αυξήσεις θα πιέσουν τα περιθώρια κέρδους των εταιριών και η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου θα απορροφηθεί. Η επιβράδυνση της οικονομίας και η αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας εκτιμάται ότι θα κάμψουν τη δυναμική των εταιρικών κερδών το 2007, ο ρυθμός αύξησης των οποίων αναμένεται να μειωθεί στο 6,4 % κατά μέσο όρο το 2007 από περίπου 22% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2006. Καθώς οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη είναι πιο αισιόδοξες (10,0% το 2007), οι αναλυτές εκτιμούν ότι αρνητικές εκπλήξεις όσον αφορά στην κερδοφορία των εταιριών αποτελούν έναν παράγοντα κινδύνου για τις αγορές κατά το 1ο τρίμηνο του 2007.
Ωστ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr