Mε τις Ευρωπαϊκές αγορές να διατηρούν την ανοδική τους ορμή, καθώς προεξοφλούν ότι τα πισωγυρίσματα στις ανακοινώσεις από Ουκρανία και Ρωσία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παιχνίδι με τις λέξεις και πως η ουσία είναι ότι θα υπάρξει εκεχειρία, το Χ.Α. αντιδρά σπασμωδικά με μικρό τζίρο και συναλλαγές.
Οι αγορές θεωρούσαν ως μεγάλο αγκάθι την κρίση στην Ουκρανία, η οποία έχει επιπτώσεις στην Ευρωπαίκή οικονομία, σε μία στιγμή που η ΕΚΤ αποφασίζει να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική προκειμένου να μπουν οι βάσεις για την ανάκαμψη. Η επιστροφή της Γερμανικής οικονομίας σε επιβράδυνση, τα άσχημα οικονομικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, ως αποτέλεσμα των ανησυχιών από το εμπάργκο της Ρωσίας στο αέριο προς τη Δύση, αποτελεί την πρώτη μικρή εντύπωση του τι επρόκειτο να συμβεί στην ευαίσθητη οικονομία της ευρωζώνης, σημειώνουν οι αναλυτές.
Όπως έγραψε νωρίτερα το «R», αρχικά η Ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησαν για "διαρκή κατάπαυση του πυρός" στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν συμφωνήθηκε εκεχειρία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, διότι η Ρωσία δεν συμμετέχει στη σύρραξη.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ανακοίνωση του εκπρόσωπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με την οποία "οι Πούτιν και Ποροσένκο συζήτησαν στην πραγματικότητα τα βήματα που θα συμβάλουν στην κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δυνάμεις των εθνοφυλακών και τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει η ίδια για κατάπαυση του πυρός, διότι δεν αποτελεί μέρος της σύρραξης".
Στη συνέχεια, επανήλθε η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, η οποία προχώρησε σε διόρθωση της διατύπωσης στην ανακοίνωση για την επίτεξη συμφωνίας Ποροσένκο-Πούτιν για εκεχειρία στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν "ως προς έναν μηχανισμό επίτευξης κατάπαυσης του πυρός".
Πάντως, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 53 μονάδες με άνοδο 1,2% μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 54 μονάδων ή 0,79% μονάδων, ο Stoxx 50 με κέρδη 38 μονάδων ή άνοδο 1,22%, ο IBEX σημειώνει κέρδη 119 μονάδεςή 1,11% και ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 336 μονάδες ή 1,65%. Την ίδια στιγμή, και τα αμερικανικά futures κινούνται ανοδικά. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 και του Dow ενισχύονται 0,4%. Ανοδικά κινείται και το ευρώ στο 1,355, για το οποίο η Goldman Sachs προέβλεπε ότι αν συνεχιζόταν η Ουκρανική κρίση υπήρχε ο φόβος το Ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα σε σχέση με το δολάριο να κινούνται ένα προς ένα.
Στο Χ.Α. ο γενικός δείκτης, μετά τη βουτιά προς τις 1.150 μονάδες, ως αποτέλεσμα των πισωγυρισμάτων Ρωσίας – Ουκρανίας σχετικά με το τι συμφωνήθηκε ακριβώς, δείχνει να ανακάμπτει με κέρδη κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα. Οι συναλλαγές ενώ αρχικά ήταν σημαντικές, ο τζίρος έπειτα από τέσσερις ώρες συνεδρίασης δεν είχε αγγίξει καν τα 50 εκατ. ευρώ! Η μετοχή της Εθνικής πέρασε στο «κόκκινο» με οριακές απώλειες, στα 2,55 ευρώ, ενώ από την επίτευξη της εκεχειρίας ευνοείται η Coca Cola, που ενισχύεται με κέρδη μεγαλύτερα του 2,5%, πάνω από τα 18 ευρώ. Θετικό πρόσημο, επίσης, για την Eurobank και την Alpha, ανοδικά ο ΟΤΕ, ο Τιτάνας, η ΕΧΑΕ, η Jumbo και η Πειραιώς. Απώλειες για ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Ιντραλότ.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr