Για το θέμα ήδη έχει κάνει επαφές με τους φορείς αλλά μέχρι στιγμής με τον καθένα χωριστά, ενώ προς τιμήν του υφυπουργού τους έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν γνωρίζει το αντικείμενο και θέλει τα φόντα τους!
Το ζήτημα αναμφίβολα απασχολεί την πολιτική ηγεσία αλλά και τον καταναλωτή, ο οποίος παρά τα κυβερνητικά μέτρα που πάρθηκαν με βασικότερο την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας του προϊόντος, βλέπει συνεχώς την τιμή να "τσιμπά" και υψηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του εξαμήνου οι τιμές στο φρέσκο γάλα κυμαίνονται από 0,90 λεπτά έως 2,20 ευρώ, ενώ στα προϊόντα υψηλής παστερίωσης (15-45 ημερών) ξεκινούν από 0,60 λεπτά και φτάνουν το 1,10 ευρώ.
Σύμφωνα με λοιπόν πληροφορίες και από τα τρία "μέτωπα" των φορέων, παραγωγοί και βιομηχανία ετοιμάζονται να βγάλουν σέντρα το λιανεμπόριο. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζονται να συναντήσουν τον υφυπουργό με σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων οι εξής:
1) να καταργηθούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές. Οπως θα πουν στον Γ. Γιακουμάτο, δεν είναι δυνατόν νωπά προϊόντα να πληρώνονται στην καλύτερη των περιπτώσεων από 150 ημέρες μέχρι και ένα χρόνο μετά!
2) να καταργηθούν οι επιστροφές, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και το 15% του κόστους μιας επιχείρησης. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Την τελευταία ημέρα λήξης του προϊόντος να υπάρχει συμφωνία πώλησής του με έκπτωση και πάνω από 50%
3) Να καταργηθούν τα πιστωτικά και οι "άδηλες" παροχές. Δεν γίνεται μας λένε πηγές να αγοράζει το λιανεμπόριο ένα προϊόν για παράδειγμα στο 1,10 ευρώ να φθάνει στο 1,23 ευρώ (με το ΦΠΑ) και να πουλιέται στο ράφι 1,27 ευρώ. Στη συνέχεια, κατά τις ίδιες πηγές, να έρχεται στο τέλος της χρονιάς ο λιανέμπορος και να ζητά εκπτώσεις 30% και λεφτά για να είναι το προϊόν στο ράφι!. Σε αυτή την περίπτωση ισχυρίζονται οι ίδιοι παράγοντες, οι αλυσίδες δεν έχουν περιθώριο κέρδους 1,5% όπως ισχυρίζονται αλλά 30-35%.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr