Στο επίκεντρο της δύσκολης εξίσωσης βρίσκονται τα κριτήρια απαλλαγής ή μείωσης του φόρου κατά 50% για τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά και οι εκπτώσεις για όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", στους δικαιούχους μείωσης κατά 50% ή πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ λόγω χαμηλού εισοδήματος σχεδιάζεται να προστεθεί και κριτήριο αντικειμενικής αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας.
Αυτό, πολύ απλά σημαίνει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων της έκπτωσης ή της απαλλαγής που υπολογίζονταν σε πάνω από 1 εκατ. με την κατάργηση της προϋπόθεσης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για τους δικαιούχους.
Επίσης, στο τραπέζι έχουν τεθεί τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας που ίσχυσαν για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος. Για τον άγαμο 125.000 ευρώ αντικειμενική αξία συνολικής περιουσίας, για τον έγγαμο, με ή χωρίς παιδιά, 200.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι προϋποθέσεις ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας διαγράφονται από το χάρτη των προϋποθέσεων έκπτωσης ή πλήρους απαλλαγής.
Με αυτά τα δεδομένα ως και 100% θα είναι η έκπτωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους που έχουν εισόδημα ως 12.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ανά προστατευόμενο μέλος) και περιουσία ως 200.000 ευρώ και 150 τετραγωνικά.
Την έκπτωση κατά 50% του φόρου θα δικαιούνται όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ ( με προσαύξηση 1.000 ανά προστατευόμενο μέλος) και ακίνητα που δεν ξεπερνούν σε αξία τις 150.000 ευρώ και τα 150 τετραγωνικά.
Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγούνται με διαδικασίες-εξπρές και χωρίς την προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έκπτωση φόρου θα τύχουν τελικά οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, καθώς από την επεξεργασία των δεδομένων, προέκυψε ότι υπάρχει η δυνατότητα έστω μικρής ελάφρυνσης. Οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν στην επικείμενη τροπολογία με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για έκπτωση 20% στο φόρο με βάση όμως ποιοτικά κριτήρια..
Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει το δημοσιονομικό κόστος και δεν θέλει σε καμία περίπτωση οι εισπράξεις απ' την επιβολή του φόρου να πέσουν κάτω απ' τα 3,2 δισ ευρώ.
Γι' αυτό εξάλλου στις διορθώσεις θα υπάρχουν και οι μεγάλοι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι άγαμοι, με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ και με εμβαδόν άνω των 150 τετραγωνικών δεν θα έχουν καμία έκπτωση. Την ίδια τύχη θα έχουν και οι έγγαμοι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με εισόδημα που ξεπερνά τα όρια που θα τεθούν ή περιουσία με εμβαδόν άνω των 150 τετραγωνικών και αξία άνω των 200.000 ευρώ.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα
-Ένας άγαμος ιδιοκτήτης σπιτιού με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, 140 τμ και με εισόδημα 8.500 ευρώ χάνει την έκπτωση του 50%. Πληροί τα κριτήρια εισοδήματος και επιφάνειας, αλλά κόβεται από το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας.
-Τρίτεκνος με εισόδημα 8.000 ευρώ, με σπίτι 130 τμ αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές.
-Ιδιοκτήτης ακινήτων τα οποία είναι ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα θα κερδίσουν την έκπτωση του 20%.
-Τετραμελής οικογένεια με εισόδημα χαμηλότερο των 12.000 ευρώ με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα σπίτι 100 τ.μ. αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ κ,αι ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, κερδίζει μείωση 50%.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι δόσεις εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ θα είναι σε έξι (με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 10 ευρώ). Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr