Ένα απο βασικά στοιχεία του σχεδίου για τη ρύθμιση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων στην τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις τράπεζες είναι η διαγραφή των προσαυξήσεων με τις οποίες επιβαρύνονται ληξιπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες και οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Δένδιας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει επίσης πως όποια λύση προταθεί θα είναι ουδέτερη για τις τράπεζες και το Δημόσιο, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις της ρύθμισης.
Επιπλέον, στάθηκε και στο θέμα της αναχρηματοδότησης των παλαιών επιχειρηματικών δανείων, κάτι που έθεσε και στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγ Σόιμπλε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο. Στόχος είναι να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ για την επιδότηση επιτοκίου σε υφιστάμενα επιχειρηματικά δάνεια, κάτι όμως που οι κοινοτικοί κανονισμοί δεν επιτρέπουν.
Αναφορικά με τα επιτόκια, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως:"Για τις επιχειρήσεις που επιβίωσαν από την κρίση, είναι ενήμερες αλλά πληρώνουν ένα πολύ υψηλό επιτόκιο, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να χαμηλώσει το επιτόκιό τους, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές. Έχουμε το ΕΣΠΑ, πρέπει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιηθούν κάποια κονδύλια του προγράμματος για να μειωθεί το επιτόκιο αυτών των επιχειρήσεων". Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, όμως η Ελλάδα δεν έχει το βάρος να τον αλλάξει, σημείωσε ο ίδιος.
Επανερχόμενος στα "κόκκινα" δάνεια ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι θα έχει συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών και κατόπιν αφού ολοκληρωθεί η φάση αυτή των διαβουλεύσεων, θα το παρουσιάσει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. "Δεν είναι ένα σχέδιο που χαρίζει χρήματα σε κάποιον, αλλά ένα σχέδιο που προστατεύει τον ζωντανό ιστό της οικονομίας", είπε ο υπουργός, δίνοντας έμφαση στο μεγάλο αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι εγκλωβισμένες με δάνεια της τάξης των 20.000, 30.000 ή 50.000 ευρώ στον "Τειρεσία" και δεν μπορούν να πάρουν ενημερότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο "Τειρεσίας", αλλά όχι και διαγραφή των στοιχείων του "Τειρεσία" - το τραπεζικό σύστημα πρέπει να έχει τα στοιχεία, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αυτό που πρέπει να ανατραπεί είναι η τιμωρητική λογική του συστήματος, που δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία και δεν ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της κρίσης.
Τέλος, ξεκαθάρισε πως το σχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια δεν αποτελεί συνολική αλλαγή του πτωχευτικού συστήματος αλλά μία ρύθμιση έκτακτης αντιμετώπισης, περιορισμένου χρονικού διαστήματος για την κατάσταση της κρίσης, ενώ για τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα παρέπεμψε στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου.
Για το θέμα των δόσεων αποπληρωμής, είπε ότι δεν έχει σημασία αν θα είναι 100, 110 ή 120, αλλά ότι σημασία έχει η φιλοσοφία τους, να μπορούν δηλαδή να εξυπηρετηθούν από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με μικρές οφειλές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr