Κοστολόγιο που αγγίζει ακόμη και την αισχροκέρδεια, αν δει κανείς τις τιμές που ισχύουν στα καταστήματα εστίασης που διαθέτουν ή στα πωλητήρια με τα αναμνηστικά δώρα.
Έτσι λοιπόν σήμερα η πλειονότητα των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος είναι τουρίστες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι και αυτοί δεν διακρίνουν την πρωτοφανή σε αρκετές περιπτώσεις προκλητική ακρίβεια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ η επισκεψιμότητα στα μεγάλα Μουσεία της χώρας συγκριτικά με πέρυσι είναι αυξημένη από 20% και πάνω, η άνοδος των εσόδων τους είναι μονοψήφια ποσοστά. Αυτό σημαίνει ότι και οι τουρίστες όταν επισκέπτονται έναν αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα, περιορίζονται στα άκρως απαραίτητα δηλαδή, στο εισιτήριο εισόδου, άντε και σε κανένα εμφιαλωμένο νεράκι.
Ξεκινώντας λοιπόν από την τιμή εισόδου αυτή κυμαίνεται για τους ενήλικες στα 5- 7 ευρώ το άτομο, όσο δηλαδή είναι η μέση τιμή απόδειξης από την επίσκεψη σε ένα σούπερ μάρκετ μια καθημερινή ημέρα. Μειωμένη είσοδος, δηλαδή 3,5 ευρώ ισχύει για τα άτομα άνω των 65 ετών, για φοιτητές ηλικίας 19-26 ετών, καθώς και για ομάδες 15 ατόμων και άνω. Ελεύθερη είσοδος από την άλλη, ισχύει για παιδιά και νέους έως 18 ετών, για ΑΜΕΑ, αρχαιολόγους, υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, κατόχους της Κάρτας Πολιτισμού, ξεναγούς με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, μέλη Εταιρειών και Συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων με την επίδειξη της θεωρημένης κάρτας μέλους κ.λπ.
Για αυτούς που μπορούν να τα διαθέσουν, υπάρχει και η δυνατότητα έκδοσης ενιαίου εισητηρίου που κοστίζει κάτι παραπάνω, δηλαδή 12 ευρώ, αλλά θα μπορέσει να επισκεφτεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο και το Επιγραφικό Μουσείο.
Την ίδια στιγμή απλησίαστες είναι οι τιμές των προϊόντων που προσφέρουν τα καφέ και τα εστιατόρια που λειτουργούν στα Μουσεία.
Και για του λόγου το αληθές ρίξτε μια ματιά στις τιμές που ακολουθούν: Κουλούρι Θεσσαλονίκης 2 ευρώ, τυρόπιτα 5 ευρώ, Σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα 4,5 ευρώ, Καφές Freddo 3,20 ευρώ, καφές ελληνικός (μονός) 1,5 ευρώ, Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωϊνό (ομελέτα, μαρμελάδα και χυμός ή καφές) 10 ευρώ, σπιτικά ζυμαρικά με κιμά 11 ευρώ, μπύρα μικρό ποτήρι 5 ευρώ. Και αυτές θεωρούνται οι φθηνές τιμές, καθώς υπάρχουν και οι άλλες που σκαρφαλώνουν πάνω από τα 20 ευρώ, όταν μιλάμε για γκουρμέ πιάτα όπως για παράδειγμα γαρίδες ή σκαλοπίνια από μοσχαράκι.
Ίδια και απαράλλακτη, από πλευράς τιμών η κατάσταση και στα πωλητήρια που διαθέτουν κάποια Μουσεία. Στα οποία πωλητήρια διατίθενται διάφορα αναμνηστικά είδη εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονα και πρωτότυπα κοσμήματα, διάφορα χαρτικά και είδη γραφείου, παιχνίδια-απομιμήσεις της αρχαίας εποχής κ.λπ.
Και στην περίπτωση των πωλητηρίων οι τιμές των προϊόντων είναι απλησίαστες για τους πολλούς. Για παράδειγμα ένα βραχιόλι με επίχρυσα μεταλλικά στοιχεία και χρωματιστά νήματα κοστίζει 16 ευρώ, ενώ ειδώλιο 7 ευρώ,, ένα παιχνίδι "βιολόσχημο Ειδώλιο" 18 ευρώ, αρχαιοελληνικά σκουλαρίκια με μαργαριτάρια 200 ευρώ, μία κούπα με αρχαιοελληνικά σχέδια 12 ευρώ, εκπαιδευτικά βιβλία πωλούνται από 3 ευρώ μέχρι και 23 ευρώ, δακτυλίδι με παράσταση θεϊκής μορφής 365 ευρώ κ.λπ.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr