Μετά τη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραπέμπουν για το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο.
Eιδικότερα, όπως ανέφεραν "η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκείνη η οποία θα αποφασίσει το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν σε παραγωγούς και όχι μεμονωμένα τα κράτη - μέλη".
Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, "ακόμα και σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να δώσει αποζημιώσεις από εθνικούς πόρους τότε και πάλι, απαιτείται η έγκριση της Κομισιόν".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, η ελληνική κυβέρνηση "παρενέβη έγκαιρα ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και κατ΄ επέκταση των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο.
Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.
Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες".
Να σημειωθεί ότι η διϋπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη.
ΥΠΕΞ: "Σε λογική αντιστάθμισης"
Όπως σχολίασε ο υφυπουργός, Δημήτρης Κούρκουλας, οι αποζημιώσεις από την Ε.Ε. είναι ευπρόσδεκτες αλλά το πρόβλημα θα επιλυθεί είτε με την επιστροφή στη ρωσική αγορά είτε με την εύρεση αντίστοιχων αγορών.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Εξωτερικών εξετάστηκε εκτενώς το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις ελληνικές εξαγωγές μετά το ρωσικό εμπάργκο εν όψει και της πρώτης συνάντησης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν γενικοί γραμματείς από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι προς το παρόν το πρόβλημα φαίνεται να είναι περιορισμένο, υπό την έννοια ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία.
Οι εκτιμήσεις που εκφράστηκαν αναφέρουν ότι η ζημιά "δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ" και μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών. Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές, αλλά στο ΥΠΕΞ θεωρούν ότι είναι "σε λελογισμένα επίπεδα".
"Η λογική που θα κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών είναι μια λογική αντιστάθμισης", ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, που συμμετείχε στη σύσκεψη, ενώ συνεργάτες του υπουργού αναφέρουν ότι "η λογική αντιστάθμισης θα περιλαμβάνει ένα μπουκέτο πραγμάτων".
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ "σε εθνικό επίπεδο κινητοποιούμαστε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις".
Οι λύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά.
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Στη σύσκεψη αυτή θα συμμετέχουν οι εθνικοί εμπειρογνώμονες και θα εξετάσουν επιλογές ελάφρυνσης των επιπτώσεων του εμπάργκο στους ευρωπαίους αγρότες.
Σε δηλώσεις του ο Δημ. Κούρκουλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για στήριξη από την Ευρώπη στους αγρότες που πλήττονται. "Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την ΕΕ τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη. Αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες", σχολίασε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη - μέλη, άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νομίζω ότι θα πάρει τα μέτρα, ακόμη κι αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων κανονισμών, κάποιων κανόνων, διότι μιλάμε για μια εξαιρετική περίπτωση μη προβλέψιμη".
Ο κ. Κούρκουλας επιβεβαίωσε ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα κρούσης, μια task force στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό. "Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια πλήρη εικόνα - και έχουμε μια πλήρη εικόνα - για το που βρίσκονται τα πράγματα, τόσο σε επίπεδο απώλειας εξαγωγών, όσο και σε επίπεδο φορτηγών που έχουν ξεκινήσει ή επιστρέφουν", δήλωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr