Αν για παράδειγμα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών εντοπίσει ότι λείπει έστω και ένα ένσημο του ΙΚΑ -σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει επιλέξει, όπως όλοι σχεδόν, το ΙΚΑ ως φορέα ασφάλισης- όχι μόνο θα υποχρεώσει τον εργαζόμενο να ασφαλιστεί στο ταμείο των αυτοαπασχολούμενων πληρώνοντας τουλάχιστον 230 ευρώ το μήνα, αλλά θα ζητήσει και αναδρομικά εισφορές για τουλάχιστον έξι μήνες. Κι αυτό αφορά τους μισθωτούς που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά από το 1993.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, για να κλείσει το «παράθυρο» της νόμιμης εισφοροαποφυγής, το υπουργείο Εργασίας πέρασε ρύθμιση τον περασμένο Απρίλιο στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία ο «νέος» ασφαλισμένος, μπορεί να επιλέξει ως φορέα κύριας ασφάλισης το ΙΚΑ, μόνο αν ο εργοδότης του, του «κολλάει» 25 ένσημα τον μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάγεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο ΟΑΕΕ, πριν ακόμα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, εξέδωσε εγκύκλιο την οποία υπογράφει η διοικητής του ταμείου κ. Γ. Κωτίδου προκειμένου να δώσει οδηγίες στις υπηρεσίες. Η εγκύκλιος έχει ήδη φτάσει στα κατά τόπους υποκαταστήματα και οι υπάλληλοι την εφαρμόζουν ήδη σε μισθωτούς με «μπλοκάκια», οι οποίοι απευθύνονται στον ΟΑΕΕ για να ανανεώσουν την εξαίρεσή τους. Τα παραδείγματα που εμπεριέχει η εγκύκλιος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: και ένα ένσημο να λείπει, ο ΟΑΕΕ ζητεί χρήματα αναδρομικά για πολλούς μήνες.
Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή της Κυριακής».
Στα 3000 ευρώ η "καμπάνα" για έλλειψη 3 ενσήμων
Το παράδειγμα που δημοσιεύεται αυτούσιο στην εγκύκλιο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», είναι αποκαλυπτικό, και αφορά περίπτωση εργαζόμενου όπου ο ΟΑΕΕ διαπιστώνει έλλειψη 3 ενσήμων και αρνείται, έτσι, να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ.
Ο εργαζόμενος επαναφέρεται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ από τότε που έκανε έναρξη επαγγέλματος μέχρι και τη λήξη της παράλληλης απασχόλησης. Κι έτσι καταλήγει, στο εν λόγω παράδειγμα, να επιβαρύνεται με εισφορές 12 μηνών στον ΟΑΕΕ και καλείται να πληρώσει 3.000 ευρώ για αυτά τα… 3 ένσημα.
Μένει αδιευκρίνιστο το τι συμβαίνει με τις εισφορές που ο ασφαλισμένος είχε καταβάλει στο μεταξύ στο ΙΚΑ, αλλά και το τι θα συμβεί με τις εργοδοτικές εισφορές.
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η διοίκηση του ΙΚΑ χαρακτηρίζει ελλιπή τη συγκεκριμένη ρύθμιση και έχει γνωμοδοτήσει σχετικά στο υπουργείο Εργασίας και, ότι το ζήτημα έχει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς η ενεργοποίηση της εγκυκλίου ουσιαστικά «τιμωρεί» όποιον μισθωτό με παράλληλη απασχόληση συμμετέχει -έστω και για μία ημέρα- σε απεργία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr