Μέχρι στιγμής η Ρωσική πλευρά κρατά σκληρή στάση, καθώς δεν επιθυμεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με σειρά εξαιρέσεων.
Η όλη κατάσταση δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα καθώς το πόκερ αναμένεται σκληρό, καθώς με αφορμή το εμπάργκο θα μπουν σειρά ζητημάτων για όλα τα θέματα οικονομικών σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας, ενώ αναμένεται να εμπλακεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, με αίτημα της Πολωνία.
Ωστόσο τα ... ροδάκινα «θα σαπίζουν στο ... τελάρο» εάν δε βρεθεί άμεση λύση ή εάν οι Ρώσοι δεν κάνουν τα στραβά μάτια μέχρι να τελειώσει η συγκομιδή τω φρούτων και των άλλων προϊόντων, σε λίγες ημέρες δηλαδή. Εκεί άλλωστε εστιάζεται και η προσπάθεια της ελληνική πλευράς, ιδίως του υπουργείου Εξωτερικών ... Ειρήσθω εν παρόδω φαίνεται ότι με αφορμή τη Ρωσική κρίση ανέκαμψε μια χρόνια αντιπαλότητα μεταξύ Υπ. Εξωτερικών και των Οικονομικών υπουργείων (τότε Εθνικής Οικονομίας, τώρα Ανάπτυξης) για το ποιος έχει το «πάνω χέρι στην οικονομική διπλωματία».
Πάντως η ΕΕ εξετάζει τα δικά της αντίμετρα και έτσι εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συναντώνται εκτάκτως στις 14η Αυγούστου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κομισιόν.
«Στο τρέχον περιβάλλον, το σημαντικότερο είναι να αντιδράσουμε με ανάλογο και ταχύ τρόπο εάν ενσκήψει αυτή η κατάσταση» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ Ντατσιάν Τσόλος στη σκιά του ρωσικού εμπάργκο που επιβλήθηκε στις εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται εξάλλου να δημιουργήσει ειδική ομάδα, η οποία θα αναλύσει τις δυνητικές συνέπειες των ρωσικών μέτρων ανά τομέα και θα προτείνει τρόπους να υποστηριχθούν αυτοί που θα πληγούν.
Σημειώνεται ότι τα επίσημα στοιχεία τόσο του ΣΕΒ το 2013 οι συνολικές εξαγωγές προς τη Ρωσία ήταν 406 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 41,5% ή 168,5 εκατ. ευρώ αφορούσε αγροτικά προϊόντα.
Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία στο πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, αποτελούσαν μόλις το 1% των συνολικών εξαγωγών ή αλλιώς έφταναν μόλις στα 84,9 εκατ. ευρώ. Όμως σε επιμέρους δραστηριότητες, η ρωσική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική: Ρωσία και Ουκρανία απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα).
Τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια (25,7 εκατ. ευρώ), τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), οι νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), τα βερίκοκα-κεράσια κ.ά.(12,01 εκατ. ευρώ), τα νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).
Γ.Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr