Κάθε μέρα, όλο και κάτι σκάει… Ο απόηχος του μεγάλου κανονιού της Banco Espirito Santo, οι δραματικές ζημιές στο δεύτερο 3μηνο της Ιταλικής Banca Monte dei Paschi di Siena, επιτείνουν την ανησυχία για το πόσο υγιείς είναι οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας. Προβλήματα τα οποία αγγίζουν και τις Ελληνικές τράπεζες. Μπορεί να έχουν τις διαβεβαιώσεις τις ΕΚΤ ότι στις παραδοχές της για τα τεστ αντοχής του τραπεζικού μας συστήματος, του τρίτου κατά σειρά, θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν πρόσφατα με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και η βελτίωση των συνθηκών της οικονομίας, αλλά κάποια επί μέρους κριτήρια, όπως το κούρεμα στην αξία των ακινήτων, μπορεί να δυσχεράνει την οικονομική τους θέση, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις, μάλλον πρόχειρες, τοποθετούν τις κεφαλαιακές ανάγκες των Ελληνικών τραπεζών, μέχρι 6 δις. ευρώ. Θυμίζουμε ότι επιχειρηματίας που μιλάει με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων του, έχει αποκομίσει την εντύπωση ότι και οι ίδιοι οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πρόσθετων κεφαλαίων. Και με τις παρούσες συνθήκες στις αγορές, το εγχείρημα νέων αυξήσεων θα είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Άλλωστε, μόλις τον προηγούμενο μήνα, οι αγορές δεν κάλυψαν την Ελληνική έκδοση ύψους 3 δις. ευρώ, η αύξηση κεφαλαίου της ΕΛΤΕΧ Άνεμος καλύφθηκε στον… πόντο, ενώ η μικρή αύξηση της Αλγή για την αγορά ΕΝΑ ΣΤΕΠ του Χ.Α., ματαιώθηκε για τον Σεπτέμβριο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά εισηγμένες αποφάσισαν να αναβάλουν εκδόσεις ομολογιακών για το μέλλον, γενικώς…
Τα μηνύματα που έρχονται στην αγορά είναι ότι οι ξένοι πουλάνε και αποχωρούν, διότι το πολιτικό κλίμα «μυρίζει μπαρούτι», όταν ακούν ότι η κυβέρνηση «δεν παίζει με τους θεσμούς» και θα «εξαντλήσει όλα τα συνταγματικά περιθώρια για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή», που σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο για την βιωσιμότητα του παρόντος κυβερνητικού σχηματισμού.
Επιπρόσθετα, οι ξένοι διαχειριστές που εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν στο μικροσκόπιο την Ελλάδα, τους πιάνει… ίλιγγος όταν ακούν για φοροελαφρύνσεις, απομάκρυνση της τρόικα ή καθυστερήσεις σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, που σημαίνει κατά την άποψή τους, όπως μας μεταφέρουν Έλληνες συνομιλητές τους, ότι υπάρχει ανησυχία μήπως προκληθεί πάλι χάος στα δημοσιονομικά.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το success story μπάζει νερά και καθίσταται ιδιαίτερα ευάλωτη η πορεία ανάκμψης της Ελληνικής οικονομίας σε ένα αβέβαιο διεθνώς και ευμετάβλητο παράλληλα, οικονομικό περιβάλλον. Ήδη, ο αγροτικός κόσμος της χώρας βιώνει το εμπάργκο των Ρώσικων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, με ορατό τον κίνδυνο επιχειρήσεις και τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια να κινδυνεύσουν.
Το μάζεμα που επιχειρείται στην αγορά μετά τις 15.20, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για τους επαγγελματίες του χώρου. Κι αυτό διότι η αγορά μετρά δέκα πτωτικές συνεδριάσεις, με τις απώλειες στις τράπεζες να αγγίζουν το 12% και ο γενικός δείκτης πάνω από 10%, που σημαίνει ότι χωρίς φρέσκα κεφάλαια η αγορά θα κινείται στην καλύτερη περίπτωση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης «προσπαθεί» να «αναθαρρήσει» πάνω από τη διακεκαυμένη ζώνη των 1.050 μονάδων, προσεγγίζοντας τις 1.070.
Tεχνική ανάλυση
Επικίνδυνο φλερτ με τις 1060 μονάδες κάνει ο Γενικός Δείκτης εμφανώς πιεσμένος από το συννεφιασμένο περιβάλλον τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όσο και στο διεθνές, γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθος. Σύμφωνα με τον αναλυτή, η πιθανή καθοδική του διάσπαση σε επίπεδο κλεισίματος θα χρειαστεί επιβεβαίωση καθοδικής λύσης για τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, καθώς το επόμενο επίπεδο στήριξης πέραν του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα στις 975 μονάδες. Περίοδο όπου πραγματοποιούνταν το Σεπτέμβριο του 2013 τα επιτυχημένα road show του Λονδίνου.
Αντιθέτως διατήρηση του Γενικού Δείκτη πέριξ των 1060 μονάδων με μια πιθανή καθοδική ακίδα στις 1030 μονάδες θα βάλει τα εχέγγυα για μια ανοδική ανάταση προς τη βραχυχρόνια αντίσταση της περιοχής των 1115 με 1140 μονάδων δίνοντας τις απαραίτητες ανάσες στο στρατόπεδο των Bulls. Από απόψεως ανάλυσης τεχνικών ταλαντωτών αυτό που κυριαρχεί είναι η oversold κατάσταση αγγίζοντας μάλιστα επίπεδα, όπου στο κοντινό παρελθόν ξεκινούσε καλή ανοδική κυματική κίνηση.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 κρέμεται στο ημερήσιο chart τιμών πάνω από την ισχυρή ζώνη στήριξης των 340 με 330 μονάδων δείχνοντας προς το παρόν διάθεση να συντηρηθεί πάνω από εκεί προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για ένα βραχυχρόνιο ανοδικό σπρώξιμο προς τις 365 με 370 μονάδες. Στην αντίθετη περίπτωση, που ο δείκτης τμήσει επιδεικτικά τις 330 μονάδες με αυξημένο τζίρο συναλλαγών τότε θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων. Το φλέγον ζήτημα εδώ είναι ότι ο δείκτης το τελευταίο 9μηνο έχει αποτυπώσει 5 ισχυρούς τοπικούς πυθμένες στις 365 μονάδες και μόλις έναν στα μετόπισθεν των 340 μονάδων ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την επιτακτική ανάγκη πατήματος και αναστροφής τάσης από καθοδική σε ανοδική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr