Ήδη η Ελληνική πλευρά μέσω άσκησης πιέσεων προσπαθεί να στείλει μηνύματα φιλίας στη Μόσχα ώστε να απομειωθεί ο κίνδυνος από το Ρωσικό «μπλόκο» στις εισαγωγές, σε αντίποινα των κυρώσεων που επέβαλαν ΕΕ και ΗΠΑ κατά της ρωσικής οικονομίας, με την κατάσταση να παραπέμπει στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και στην τότε ναζιστική επιχείρηση κατά της Ρωσίας με την επωνυμία «Μπαρμπαρόσα». Η σημερινή, που αναμφισβήτητα παραπέμπει στον …«μεταπόλεμο» του 2014 …δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην Ελληνική οικονομία, που μέσω ενεργειακών προϊόντων τουρισμού αλλά και αγροτικής παραγωγής είναι στενά συνδεδεμένη με τη Ρωσία.
Χθες η ρωσική κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού της Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει εμπάργκο, αρχής γενομένης από τις 7 Αυγούστου και με διάρκεια ενός έτους στις εισαγωγές: φρέσκων ή κατεψυγμένων βόειων και χοιρινών κρεάτων, φρέσκων και κατεψυγμένων πουλερικών και των υποπροϊόντων τους, όλων των ειδών παστών , αποξηραμένων ή καπνιστών κρεάτων, ψαριών , οστρακοειδών χτενιών και άλλων ασπόνδυλων , γαλακτοκομικών , λαχανικών και φρούτων, ξηρών καρπων,λουκάνικων και παρόμοιων προϊόντων κρέατος καθώς και τυροκομικών προϊόντων που προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.
Η προσπάθεια εστιάζεται με παρεμβάσεις στα οικεία επιμελητήρια, αλλά και στις διπλωματικές αρχές, ώστε να εξαιρεθούν βασικά Ελληνικά προϊόντα από τις κυρώσεις. Οι κομπόστες ροδακίνου, οι χυμοί, αλλά και το λάδι, οι ελιές και το κρασί φαίνεται να μην εντάσσονται στην λίστα «Πούτιν» με τα απαγορευμένα είδη. Ωστόσο πολλοί Έλληνες παραγωγοί, ειδικά φρούτων, και δή ροδακίνων, ανησυχούν καθώς οι φορτώσεις από τις περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας που θα είχαν σαν προορισμό την ρωσική αγορά με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι προϊόντων κυρίως ροδάκινων να παραμένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών με οι τιμές πώλησης να ακολουθούν πορεία ελεύθερης πτώσης. Μόνο στην Ημαθία, υπάρχουν περίπου 8.000-9.000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων εκ των όποιων το 50%- είχε ως προορισμό τη Ρωσία .
Η ρωσική αγορά απορροφά περίπου 6.000-7.000 τόνους ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου και 15.000-20000 τόνους χυμού ροδάκινου (70% της συνολικής παραγωγής ), αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ ενδεικτικό είναι ότι μόνο από την Ημαθία το 60% της παραγωγής έχει προορισμό την ρωσική αγορά.
Πάντως το τι συμβεί τελικά με τα ελληνικά προϊόντα αναμένεται να γίνει γνωστό σήμερα καθώς η ρωσική πλευρά θα εξειδικεύσει τα μέτρα ανά χώρα.
Σύσταση ομάδας εργασίας αποφάσισε το ελληνικό ΥΠΕΞ
Σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή όλων των εξαγωγικών φορέων στο Υπουργείο Εξωτερικών αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας - με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων – με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων. Κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία σημειώνοντας ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει για την Ελλάδα καθώς το γεγονός οι εμπορικές συναλλαγές της Ρωσικής Ομοσπονδίας βασίζονται σε διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ΕΕ , αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας για την χώρα μας η οποία έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με την ρωσική πλευρά. Μάλιστα σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα συνάντηση των ελληνικών αρχών με τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της Ρωσίας.
«Πραγματοποιούμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ωστόσο οι παραγωγικοί φορείς και οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν από την κυβέρνηση να μην εφησυχάσει στιγμή και εκφράζουν την ανησυχία στους για το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών στην ρωσική αγορά καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπείες παραγωγών χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Τουρκία, η Χιλή και η Αργεντινή , έχουν προγραμματίσει συναντήσεις στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσουν με τη ρωσική κυβέρνηση την αναπλήρωση των ποσοτήτων προϊόντων που δεν θα εισάγονται πια από τα κράτη για τα οποία ισχύει το εμπάργκο. Κάτι τέτοιο εφόσον τελεσφορήσει , λένε οι έλληνες εξαγωγείς, θα σήμαινε έως και την οριστική απώλεια της ρωσικής αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα .
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) το 41% (περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως) των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία -και η Ουκρανία- απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγικών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα).
Πάντως, όπως λένε οι εκπρόσωποι του ΠΣΕ, ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι και αυτός της ενδεχόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής εφόσον ενταθούν οι κυρώσεις από την ΕΕ προς τη Ρωσία, καθώς η Ρωσία αποτέλεσε τη διέξοδο της Ελλάδας στην προμήθεια αργού πετρελαίου, μετά τις εμπορικές κυρώσεις στο Ιράν, ενώ αποτελεί και βασικό προμηθευτή της χώρας μας σε Φυσικό Αέριο. Ποσοστό άνω του 90% των συνολικών εισαγωγών από τη Ρωσία αφορά προϊόντα των κλάδων της ενέργειας, με αποτέλεσμα πιθανές κυρώσεις να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια πρώτης ύλης προϊόντων διύλισης πετρελαίου καθώς και στο φυσικό αέριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα.
«Νίπτουν τας χείρας οι Βρυξέλλες…»
Στο μεταξύ δημιουργούν προβληματισμό στις Βρυξέλλες τα μέτρα που ανακοίνωσε η Μόσχα κατά των εισαγωγών ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, ως απάντηση στις κυρώσεις που αποφάσισε η Ευρώπη, που σπρώχτηκε από την Ουάσιγκτον, καθώς η οικονομική έκθεση της Ευρώπης στη Μόσχα είναι «παρασάγγας» μεγαλύτερη. Οι κοινοτικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανέρχονται σε 13 δισ. ευρώ (2013). Οι αμερικάνικες εξαγωγές (ιδίως πουλερικών) ανήλθαν το 2013 σε 1,5 δισ. δολλάρια.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για λήψη αποφάσεων από κοινοτικής πλευράς μετά την ανακοίνωση της Μόσχας. Πάντως η οποία η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για την ανακοίνωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κι αναφέρει ότι τα μέτρα που αποφάσισε η Ρωσία έχουν “σαφώς πολιτικά κίνητρα” και προειδοποιεί τη Μόσχα ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει με λήψη μέτρων....
Το μεγάλο όμως θέμα είναι το πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στους παραγωγούς πολλών κρατών μελών , οι οποίοι, εκτός απρόοπτου θα ζητήσουν αποζημιώσεις για την απώλεια της ρωσικής αγοράς.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, πάντως, απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, υποστηρίζοντας πάλι ότι “είναι νωρίς”, και κυρίως δεν απάντησε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Οι εθνικοί προϋπολογισμοί ή ο κοινοτικός… Μέχρι τότε η νέα επιχείρηση …«Μπαρμπαρόσα» θα έχει πολλά θύματα…
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr