Στο υπόμνημα αναφέρονται προτάσεις φορολογικής ελάφρυνσης στους παρακάτω τομείς:
* Φορολογία επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων & τεκμήρια διαβίωσης
* Προκαταβολή Φόρου Εισοδήματος Επιχειρήσεων, τέλος επιτηδεύματος και Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης
* Ρύθμιση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών στην Εφορία, εκλογίκευση προστίμων και συνεπειών προς τους υπόχρεους
* Αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ, ισχύς του μέτρου της συλλογής αποδείξεων και στους ελεύθερους επαγγελματίες
* Μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και των τελών κυκλοφορίας
* Αξιοποίηση των Συνεταιριστικών Τραπεζών
* Αποκατάσταση αδικιών και λαθών του ΕΝΦΙΑ
Επίσης, ειδική αναφορά γίνεται στις άμεσες προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου, οι οποίες συνοψίζονται στην εξεύρεση λύσης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο και στις διορθώσεις αναφορικά με τα παρατηρούμενα "σημεία και τέρατα" του ΕΝΦΙΑ. Η ΕΣΕΕ ζητά να αξιολογηθεί ρεαλιστικά η σημερινή φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων, η οποία, όπως σημειώνει, "έχει εξαντληθεί προ πολλού και να περιορίσει στο βαθμό που μπορεί τις «ορέξεις» της Τρόικας για τη λήψη νέων επώδυνων φορολογικών μέτρων ύψους 5,7 δις ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά της διετίας 2015-16, τα οποία εκτιμώνται για το 2015 στα 2 δις ευρώ και για το 2016 σε επιπρόσθετα 3,7 δις ευρώ".
Οι περισσότερες φοροελαφρύνσεις ουσιαστικά σχετίζονται με την άρση των υφιστάμενων φορολογικών αδικιών και το μόνο απαιτούμενο από την Τρόικα πρέπει να εξειδικεύεται στην άμεση αποκατάστασή τους, σημειώνει. "Είναι τουλάχιστον οξύμωρο", τονίζει, "πως ενώ τα εισοδήματα των μικρομεσαίων έχουν καταβαραθρωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι φορολογικές επιβαρύνσεις συνεχίζουν ακάθεκτες την ανοδική τους πορεία, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να καταγράφουν έντονα αυξητικούς ρυθμούς της τάξεως του 1 δις ευρώ ανά μήνα".
Ήδη για το 2014, προβλέπεται πως οι πρόσθετοι φόροι από εισοδήματα και από το νέο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αναλογούν σε 3,75 δις ευρώ και 3,25 δις ευρώ αντίστοιχα, "όταν τα εισοδήματα νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να κυμαίνονται στα επίπεδα της δεκαετίας του '90", τονίζει η ΕΣΕΕ.
Αναφορικά με την εξαίρεση από τη χρέωση ΦΠΑ, στις ευεργετικές διατάξεις της οποίας εμπίπτει το 40% περίπου των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που αμείβονται με "μπλοκάκι", παρά το γεγονός πως το θεσπισθέν όριο του πραγματοποιούμενου τζίρου στα επίπεδα των 10.000 ευρώ θεωρείται από την ΕΣΕΕ ως ιδιαίτερα χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, το ελληνικό εμπόριο κρίνει ως θετική την εν λόγω ρύθμιση, αλλά σε καμία περίπτωση αρκετή.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία διευκολύνει μεν την καταπολέμηση των έντονα γραφειοκρατικών διαδικασιών που συνεπάγονταν τόσο η διαδικασία εκπόνησης και υποβολής περιοδικών δηλώσεων όσο και η πραγματοποίηση ελέγχων από τα αρμόδια όργανα, αποτυγχάνει όμως να λειτουργήσει ως παράγοντας αποσυμπίεσης και ελάφρυνσης/απομείωσης των επαχθών βαρών, αφού ο ΦΠΑ των αγορών και των δαπανών δε θα εκπίπτει.
Επιπλέον, προτείνεται στο νέο μέτρο, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα της προαιρετικής εξαίρεσης για κάθε φορολογικό έτος, να προβλεφθεί η δυνατότητα επέκτασης του προς διαμόρφωση ορίου του τουλάχιστον έως τις 20.000 ευρώ, ώστε να συμπεριλάβει περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της "μικρής λιανικής" της αγοράς.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης στη σχετική επιστολή ζητά στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για την αποκατάσταση των αδικιών της υπερφορολόγησης και επιμένει στη συμβολική επιβράβευση, με μικρές έστω φορολογικές ελαφρύνσεις, των συνεπών φορολογούμενων και των ενήμερων επιχειρήσεων.
Όπως επισημαίνει, "το καλοκαίρι περνάει γρήγορα, το φθινόπωρο έρχεται σύντομα και εάν ο χειμώνας δεν φέρει φορολογική άνοιξη, ακόμα και οι υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς θα αναγκαστούν να διαχειρίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές με αβέβαια αποτελέσματα".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr