Την άποψη αυτή εκφράζει μέσω του «R», κορυφαίο στέλεχος σε εισηγμένη, καθώς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της εταιρείας του με τις τράπεζες για τη ρύθμιση και τον διακανονισμό των δανειακών της υποχρεώσεων, διαπιστώνει την αγωνία των πιστωτικών ιδρυμάτων για άμεση εξυπηρέτηση κάποιων από τα προβληματικά δάνεια προκειμένου η ΕΚΤ να μην υιοθετήσει ακραία σενάρια κατά την αξιολόγησή τους. Το ότι θα υπάρξουν ανάγκες, άρα και νέα κεφάλαια το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι τραπεζίτες, αναφέρει η ίδια πηγή, αγνοούν όμως, το μέγεθος. Από τις επαφές που έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών, τόσο στις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη, όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκύπτει δεν τούς έχουν ζητηθεί πρόσθετα στοιχεία πέρα από τα συνηθισμένα, κάτι ακραίο, που να βάλει σε υποψίες τις διοικήσεις των τραπεζών.
Το κλίμα στην Ευρώπη και τις αγορές, όπως το αποτυπώνουν παράγοντες της αγοράς, στράβωσε μετά το κανόνι που χτύπησε τον όμιλο που ελέγχει τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Πορτογαλία την Espirito Santo. Όπως γράφτηκε στον Τύπο, τα hedge funds διαπιστώνουν ότι τα ίδια θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν τις Ευρωπαϊκές τράπεζες, όταν στις ΗΠΑ, η Fed ήταν πιο ευέλικτη με την έκδοση νέων ομολόγων. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με την αγορά, τη νύφη και τα σπασμένα πληρώνουν οι μέτοχοι και οι καταθέτες και το βαρέλι κάθε φορά, μοιάζει να μην έχει πάτο… Αυτή η σκέψη και μόνο είναι αρκετή για να απομακρύνει τους ξένους επενδυτές από τις χώρες, τα χρηματιστήρια και τα ομόλογα του Νότου και ειδικά από την Ελλάδα που ακόμα δεν έχει επιδείξει σοβαρές επιδόσεις στο μεταρρυθμιστικό πεδίο.
Αν κάτι σώσει την παρτίδα, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, είναι να αντιμετωπιστεί η κάθε χώρα από την ΕΚΤ ως διαφορετική περίπτωση, κάτι το οποίο δεν είπε καν χθες ο επικεφαλής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι στις δηλώσεις του.
Οι Ελληνικές τράπεζες ωστόσο, συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στο επίπεδο των «κόκκινων δανείων», προβαίνοντας σε ρυθμίσεις και διακανονισμούς με τις προβληματικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκειμένου να πείσουν την ΕΚΤ ότι τα σημερινά στοιχεία ως προς το βαθμό εξυπηρέτησης των δανείων δεν έχουν καμία σχέση με τη χρήση του 2013, την οποία θέλει να λάβει υπ’ όψη στις παραδοχές της η Φραγκφούρτη. Ταυτόχρονα, στην αγορά ακούγεται ότι η κυβέρνηση, Τράπεζα Ελλάδος και υπουργείο Οικονομικών, το «πολεμούν» και σε πολιτικό επίπεδο, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι τελικά η ΕΚΤ θα συνυπολογίσει στα stress tests και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και την εξυπηρέτηση των δανείων με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που θα διαθέτουν οι τράπεζες, εκφράζοντας την ελπίδα ο λογαριασμός να κινηθεί σε «επιτρεπτά επίπεδα», χωρίς να χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις κεφαλαίου.
Τραπεζικές πηγές σημείωναν χθες πως πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου κανείς δεν θα μπορεί να υπολογίσει με βεβαιότητα τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από την πανευρωπαϊκή άσκηση. Στη συνέχεια μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου οι τράπεζες θα ενημερωθούν για τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν στο βασικό σενάριο των stress tests και τις αντίστοιχες για το δυσμενές σενάριο. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, εντός δύο εβδομάδων οφείλουν να ενημερώσουν το τι θα πράξουν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr