Ούτε καν ως ένδειξη αντανακλαστικών, μπορεί να θεωρηθεί το «μάζεμα» από τις 1.073 μονάδες κι αυτό, διότι την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η όγδοη συνεχόμενα πτωτική συνεδρίαση, ενώ το Χρηματιστήριο βρίσκεται υπό πίεση τέσσερις μήνες.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι δεν πρέπει η αγορά να δει κλείσιμο χαμηλότερο των 1.080 μονάδων, διότι έτσι σπάνε τεχνικές στηρίξεις, που σημαίνει ότι μπορεί να βρεθεί ο δείκτης ακόμα και κάτω από τις χίλιες μονάδες.
Οι λόγοι της πτώσης συνδέονται καθαρά με το εξωτερικό περιβάλλον. Το ενδεχόμενο επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αυστηροποίηση των Ευρωπαϊκών stress tests μετά την κατάρρευση του ομίλου που ελέγχει την Πορτογαλική τράπεζα Espirito Santo, το Μεσανατολικό, το γεγονός ότι οι αγορές βρίσκονταν μέχρι πρότινος σε διαδικασία ράλι, αλλά και το ότι μέσα σε μία μέρα, χθες, όπως γράφουν οι FT χάλασαν deals ύψους 120 δις. ευρώ, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που οι ξένοι επενδυτές έθεσαν σε αμφισβήτηση τις θέσεις τους στην Ελλάδα και βγήκαν μαζικά. Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ρίσκο ακόμα και τώρα που το Χρηματιστήριο κινείται στα όριά του το να μπει κανείς, διότι πολύ απλά μπορεί να παγιδευτεί. Από τη στιγμή που η τάση είναι πλέον καθοδική, δεν υπάρχει λόγος για την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου.
Στο Χ.Α. τη «νύφη πλήρωσαν» οι τράπεζες, καθώς μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου η διασπορά τους, αλλά και η στάθμισή τους στους δείκτες έχει αυξηθεί.
Δηλαδή, για τους ξένους αποτελούν τα πιο δημοφιλή χαρτιά. Που σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές τους επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την τάση στο Χ.Α. Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα με τις τράπεζες έχει να κάνει με την ανησυχία ότι θα χρειαστούν νέα κεφάλαια μετά τα stress tests. Όσο λιγότερα, τόσο πιο αντιμετωπίσιμη είναι η κατάσταση, τονίζει στο “R”, κορυφαίο στέλεχος σε εισηγμένη. Σημειωτέον, πως ούτε καν η πληροφορία για λιγότερο απαιτητικές παραδοχές της ΕΚΤ για τις Ελληνικές τράπεζες ήταν αρκετές να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η ΕΚΤ δέχεται την απαίτηση των Ελληνικών τραπεζών να μην υπολογιστούν τα εξυπηρετούμενα δάνεια με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού του 2013, αλλά με βάση την πιο πρόσφατη εικόνα, η οποία δείχνει ομαλοποίηση της κατάστασης. Σημειωτέον, ότι η μετοχή της Πειραιώς και της Eurobank έκλεισαν στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, 11,27% στο 1,26 ευρώ και 5,88% στο 0,3040 ευρώ αντίστοιχα. Πτώση 4,505 για την Alpha, στα 0,573 ευρώ και λιγότερο η ΕΤΕ, 1,76%, στα 2,23 ευρώ. Σημειωτέον, ότι η τράπεζα μιλάει με την Goldman Sachs και την Deutsche Bank για την πώληση της NBGI Equities.
Ψιλά γράμματα για την αγορά σε μία συνεδρίαση sell off όπως η σημερινή, τα αποτελέσματα της ΜΕΤΚΑ και του Μυτιληναίου, που έκλεισαν μεν με απώλειες, μικρότερες δε, σε σχέση με τον δείκτη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πωλητές δεν επικεντρώθηκαν μόνο στις τράπεζες, αλλά στην πλειονότητα των μετοχών του 25άρη, οδηγώντας στο «κόκκινο», τον Τιτάνα, που κατέγραψε πτώση 5,32%, στα 20,45 ευρώ, Βιοχάλκο 3,93%, στο 3,91, 3,89% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 3,46 ευρώ, 2,455 ο ΟΤΕ, στα 9,54 ευρώ και 3,55% η ΔΕΗ, στα 10,31 ευρώ. Αντίδραση πάντως, βγήκε στην Eurobank Properties, την Coca Cola, τον ΟΛΠ, τον ΟΠΑΠ και την ΕΧΑΕ.
Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 252 εκατ. ευρώ και ήταν οι μεγαλύτερες εδώ και εβδομάδες, εκ των οποίων σχεδόν τα 190 εκατ. ευρώ έγιναν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι margin calls δεν σπάνε. Κι αυτό, διότι οι επενδυτές εδώ και τέσσερις μήνες που έχει ξεκινήσει η πλαγιοκαθοδική κίνηση, κλείνουν θέσεις και δεν ανοίγουν νέες, ενώ οι επενδυτές αποφεύγουν να τοποθετούνται ανοιχτά. Εκείνο που έχει βάση σήμερα, είναι ότι οι ξένοι παίρνουν τις ζημιές τους και… φεύγουν. Οι χρηματιστές λένε ότι, δεν υπάρχουν καν τιμές stop losses, διότι αυτές έχουν διασπαστεί προ πολλού. Ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά βρίσκεται στο κόκκινο τέσσερις μήνες συνεχόμενα. Στην περίπτωση των τραπεζών, οι τιμές τους κινούνται σε σημαντικά discounts σε σχέση με τις τιμές που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr