Η αγορά κινείται πλέον σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα και οι απώλειες από την αρχή του χρόνου φαίνεται να προσεγγίζουν τη μία ποσοστιαία μονάδα, που σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα και στο Χ.Α., αφού πρώτα προηγήθηκε μία περίοδος, βραχύβια, παχέων αγελάδων και εμπιστοσύνης, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, τις εκδόσεις ομολογιακών δανείων και την επιτυχημένη κάλυψη της πρώτης έκδοσης Ελληνικού ομολόγου μετά από τέσσερα χρόνια, τον περασμένο Απρίλιο. Μέχρι εκεί όλα καλά… Το πολιτικό ρίσκο, η αβεβαιότητα ως προς το αν οι τράπεζες μας θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους που δεν έχει καν ξεκινήσει και βεβαίως οι διεθνείς εξελίξεις, δεν επιτρέπουν εύκολα τις αγορές στο Χ.Α., αλλά την άμυνα.
Το χειρότερο όλων είναι ότι πλέον έχουν αρχίσει να σπάνε stop losses μεγάλων desks του εξωτερικού με αποτέλεσμα την ανησυχία για την εκδήλωση μαζικών ρευστοποιήσεων.
Η αγορά αρχίζει και κινείται σε υπερπουλημένα επίπεδα και οι καταλύτες για την ανατροπή του κλίματος δεν υπάρχουν προς το παρόν. Η εικόνα των στοχευμένων πωλήσεων στο ταμπλό και συγκεκριμένα στον 25άρη, ανακόπτει την όποια διάθεση για τοποθετήσεις στην αγορά, επισημαίνουν οι χρηματιστές, οι οποίοι πλέον, συστήνουν ανοιχτά αποχή από το Χρηματιστήριο, παρά μόνο σε περιπτώσεις που οι επενδυτές νομίζουν ότι μπορούν να επωφεληθούν από μία κίνηση για την αποκομιδή ρευστότητας βραχυπρόθεσμα. Πέραν τούτου, ουδέν όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.
Την ίδια ώρα, τόσο η Credit Suisse με χθεσινή της έκθεση, όσο και η BofA Merrill Lynch σήμερα, δίνουν απαγορευτικό για τις Ελληνικές τράπεζες και την αγορά. "Ήρθε η ώρα για μία παύση" στην ελληνική αγορά. Με τη φράση αυτή η BofA/Μ.L. δίνει το στίγμα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα προχωρώντας μάλιστα σε υποβάθμιση της σύστασης της αλλά και των τιμών στόχων για τις τραπεζικές μετοχές. Όλα αυτά ενόψει των στρες τεστ της ΕΚΤ και της αξιολόγησης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που σύμφωνα με την επενδυτική θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν κάποια αβεβαιότητα και ως εκ τούτου θα περιορίζουν την επίδοση των μετοχών.
Συγκεκριμένα υποβάθμισε τη σύσταση της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο σε "Neutral" και τις τιμές στόχους των μετοχών ως εξής: Πειραιώς 1,72 ευρώ (-14% απ' τον προηγούμενο στόχο), Εθνική 2,8 ευρώ (-15%), Alpha 0,70 ευρώ (-13%), Eurobank 0,39 ευρώ (-12%). Κάτι όμως που σημαίνει ότι εξακολουθεί να βλέπει - μικρότερα όμως - κάποια περιθώρια περαιτέρω ανόδου σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές. Μάλιστα ξεχωρίζει τις Alpha και Εθνική ως τις μετοχές με τα μεγαλύτερα περιθώρια.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Πειραιώς έχασε 5,96% στα 1,42 ευρώ και η Εθνική Τράπεζα έχασε 2,58% στα 2,27 ευρώ. Απώλειες 0,83% για την Alpha Bank στα 0,60 ευρώ και πτώση 5% για τη Eurobank στα 0,32 ευρώ.
O OTE υποχώρησε κατά 3,55% στα 9,78 ευρώ και η Coca Cola ενισχύθηκε κατά 1,47% στα 17,26 ευρώ. Η ΔΕΗ κατέγραψε πτώση 3,69% στα 10,69 ευρώ, πτώση 4,15% στα 11,79 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, απώλειες 1,18% στα 30,93 ευρώ για τη Folli Follie, πτώση 3,96% στα 21,6 ευρώ για τον Τιτάνα, απώλειες 2,42% στα 10,9 ευρώ για τη Jumbo.
Πτώση 4,27% στα 7,85 ευρώ για τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, απώλειες 4,37% στα 7,22 ευρώ για την ΕΧΑΕ, πτώση 3,27% στα 3,55 ευρώ για την Ελλάκτωρ, απώλειες 2,26% στα 11,68 ευρώ για τη ΜΕΤΚΑ.
Απώλειες 2,88% στα 3,71 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή ενώ πτώση 1,10% στα 3,60 ευρώ για την ΓΕΚ Τέρνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr