Ήδη μια σειρά από μετοχές του 25άρη, όπως η Ιντραλότ, διαπραγματεύονται σε χαμηλά έτους, ενώ άλλες, βρίσκονται πολύ κοντά στο να γράψουν χαμηλά.
Το σφυροκόπημα στις τράπεζες, το οποίο προφανώς συνδέεται με τις παραδοχές της ΕΚΤ για τα stress tests και το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες αυξήσεις κεφαλαίου, μετά την ολοκλήρωση των προηγούμενων πριν από μερικούς μήνες. Οι εκτιμήσεις της αγοράς με βάση το «κακό σενάριο» της ΕΚΤ είναι ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια της τάξης των 6 – 7 δις. ευρώ, με τα τραπεζικά επιτελεία να σχεδιάζουν περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων τους με άνοιγμα ακόμα και στους μικρομετόχους.
Οι χρηματιστές αναφέρουν ότι η πολυαναμενόμενη έκθεση της Moody’s «δεν μας είπε κάτι καινούργιο». Η έκθεση ήταν θέμα χρόνου να προκύψει και να αναφέρεται στις δημοσιονομικές επιτυχίες της χώρας, όπως και το ότι το πολιτικό ρίσκο σε μεγάλο βαθμό έχει ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις.
Οι ξένοι προφανώς και πουλάνε για να μπουν σε ακόμα χαμηλότερες αποτιμήσεις, τουλάχιστον στις τράπεζες και η δυνατότητα αυτή θα υπάρξει μόνο αν γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου πιο χαμηλά. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί πάνω από 1,5 ποσοστιαία μονάδα, με την Εθνική και την Πειραιώς να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Επίσης, παρά τα θετικά σχόλια της Moody's για την Ελλάδα, η Credit Suisse με νέα της έκθεση προειδοποιεί για τους κινδύνους στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.
Η επενδυτική τράπεζα θεωρεί αρνητική εξέλιξη για τις τράπεζες τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις χορηγήσεις νέων δανείων σε σχέση με τα επιτόκια καταθέσεων. Εστιάζει μάλιστα στα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ την περασμένη εβδομάδα που δείχνουν ότι τα επιτόκια στις νέες χορηγήσεις μειώθηκαν κατά 54 μονάδες βάσης τον Ιούνιο στο 4,92% όταν η πτώση στα επιτόκια των νέων καταθέσεων ήταν 8 μονάδες βάσης, στο 1,51%.
"Αντίθετα με την πλειοψηφία της αγοράς, θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε επιστροφή στην κερδοφορία μεσοπρόθεσμα με ρυθμό 14 - 15% είναι σε κίνδυνο λόγω της πίεσης που δέχονται υψηλών επιτοκίων δάνεια", σημειώνει χαρακτηριστικά η Credit Suisse.
Από εκεί και πέρα, κλίμα ανασφάλειας και ασάφειας υπάρχει ως προς την κατεύθυνση των ξένων αγορών, με την Ευρώπη να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, παρά τη διάσωση της Banco Espirito Santo και την απομόνωση του «Πορτογαλικού» προβλήματος (σ.σ. κανένα πρόβλημα με τα ομόλογα της χώρας). Οι όποιες εστίες ανησυχίας πηγάζουν από τις απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ουκρανία κι αυτό, παρά την πρωτοβουλία Μέρκελ – Πούτιν για την επίλυση της κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, κάτω από τις 1.130 μονάδες η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με το «σπάσιμο» μακροχρόνιων στηρίξεων.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ έγιναν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Πτώση 2,92% για την Εθνική, στα 2,33 ευρώ, 2,58% υποχώρησε η Πειραιώς, στο 1,51 ευρώ, ενώ αμετάβλητες έμειναν Eurobank και Alpha στα 0,34 και 0,6050 ευρώ αντίστοιχα.
Νέες μεγάλες πιέσεις 3,83% για την Ιντραλότ, στο 1,76 ευρώ, 1,85% οι απώλειες για την Jumbo, στα 11,17 ευρώ, 1,21% τα ΕΛΠΕ, στα 5,70 ευρώ, και 1,10% η Coca Cola. Οι μετοχές που κράτησαν την αγορά ήταν η Motor Oil, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr