Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία στο Χ.Α. και οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου λόγω της φορολογίας που υπάρχει, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να εκμεταλλεύονται την όποια δυνατότητα ή... "παραθυράκι" έχουν, για να αποφύγουν τους φόρους.
Η τριπλή φορολόγηση που υφίστανται οι επενδυτές στην Ελλάδα επί των πωλήσεων (0,2%), επί της υπεραξίας (15%) και για τους «επιτηδευματίες» (26%), αποτελεί αντικίνητρο προκειμένου να αναζωογονηθεί η Ελληνική αγορά, αλλά κίνητρο για όσους έχουν την ευχέρεια να «βαπισθούν» από Έλληνες, ξένοι επενδυτές. Οι επενδυτές εφόσον κάνουν τουλάχιστον δέκα αγοραπωλησίες αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ κάθε τρίμηνο μέσα σε διάστημα ενός έτους, χαρακτηρίζονται ως «επαγγελματίες», που σημαίνει ότι θεωρούνται επαγγελματίες και θα πρέπει να ανοίξουν βιβλίο εσόδων-εξόδων, να ασφαλιστούν ακόμη και αν πρόκειται για συνταξιούχους και να πληρώσουν φόρο 26% για τα κέρδη που τυχόν έχουν.
Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει σκοπό να πάρει το μέτρο αυτό πίσω, έστω κι αν είναι η μοναδική χώρα η Ελλάδα και το Χ.Α. το μοναδικό χρηματιστήριο στον κόσμο που ισχύει κάτι τέτοιο και διαμηνύει στους εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά ότι πριν δοκιμαστεί και εφαρμοστεί το μέτρο δεν πρόκειται να αποσυρθεί.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την αγορά είναι, ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει ανακοπεί και στις πτωτικές συνεδριάσεις, όπως παρατηρείται κατά τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, οι Έλληνες επενδυτές το σκέφτονται δύο φορές το αν θα πρέπει να μπουν ή όχι.
Από το τέταρτο 3μηνο του 2012 μέχρι και τον Ιούνιο τα κεφάλαια που έχουν «ρίξει» οι ξένοι στο Χ.Α. αγγίζουν τα 3,3 δις. ευρώ, μέσα στα οποία προφανώς συγκαταλέγονται και τα κεφάλαια των Ελλήνων – «ξένων» που επενδύουν μέσω των νησιών Καϋμάν ή των Βερμούδων. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο οι εισροές στο ταμπλό άγγιξαν τα 900 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι ίδιοι δεν αρκέστηκαν μόνο σε τρεις πράξεις, όπως προκύπτει άλλωστε από την μεταβλητότητα των μετοχών του 25άρη. Η μεταβλητότητα συνεχίζεται και καταγράφουν κέρδη ή ζημιές… αφορολόγητα όπως αναφέρουν επαγγελματίες της αγοράς και βεβαίως χωρίς να έχουν την επιλογή να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία.
Το δυναμικό κομμάτι της αγοράς που ήταν οι ιδιώτες επενδυτές αποτελεί είδος προς εξαφάνιση με αποτέλεσμα την μετατροπή πολλών ΑΧΕΠΕΥ σε καθαρά συμβουλευτικά όργανα ή την απορρόφησή τους από άλλες, όπως συνέβη προσφάτως με την απορρόφηση της Αθηναϊκής από την Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr