Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αναφερόμενος στο θέμα των επιστροφών μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ στους πελάτες της αλλά και στη διακοψιμότητα (της δυνατότητας, δηλαδή, να γίνεται με προειδοποίηση διακοπή της παροχής ρεύματος στις ενεργοβόρες βιομηχανίες τις εποχές αιχμής, με αντάλλαγμα ένα μεσοσταθμικά χαμηλό τιμολόγιο), θέματα για τα οποία η Επιτροπή θεωρεί ότι συνιστούν κρατικές ενισχύσεις ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη διαφωνία του. «Δε συμμεριζόμαστε την Ευρωπαϊκή άποψη. Εκφράζουμε επιφύλαξη γι’ αυτά που λέει η αρμόδια DG» τόνισε. Σε σχέση μάλιστα με τις επιστροφές της ΔΕΠΑ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι θεμιτό «μια Α.Ε., που έχει πολλά κέρδη να επιστρέφει μέρος τους στους πελάτες της. Δεν είναι κρατική ενίσχυση αυτό».
Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι «αν διαφωνήσουμε με την Επιτροπή, τότε θα νομοθετήσουμε. Έχουμε το δικαίωμα ως κυρίαρχη χώρα. Όποιος έχει ενστάσεις μπορεί να καταφύγει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ» σημείωσε. «Η ΕΕ δεν είναι υπερβάλλουσα αρχή που σκοτώνει κάθε προσπάθεια εν τη γενέσει» υπογράμμισε και ανέφερε ότι τα θέματα ανταγωνισμού θα τεθούν υπόψη του Jean Claude Junker, Προέδρου της Επιτροπής κατά την επερχόμενη επίσκεψή του.
Ωστόσο ο υπουργός είπε ότι η διεξάγεται με την ΕΕ ειλικρινής διάλογος, ενώ οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά την ανάληψη του σχετικού πόστου στην Κομισιόν από το νέο Επίτροπο. Επεσήμανε, δε, ότι παρά το ότι έχει ελαττωθεί το μισθολογικό κόστος το ενεργειακό παραμένει υψηλό καθιστώντας δυσκολότερη την προσπάθεια για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Ενέργεια και φορολογία τα αγκάθια
«Το κράτος τοποθετεί το πλαίσιο. Αυτό που θα προσπαθήσει είναι να μειώσει το κόστος. Να καταφέρει η βιομηχανία να είναι ανταγωνιστική. Το ίδιο μάλιστα να γίνει και στη φορολογία» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος ανέφερε ότι αν δεν αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, οι εξαγωγές τότε «οι προσπάθειες τόσων χρόνων θα πάνε χαμένες».
ΣΕΒ: Δε ζητήσαμε μειώσεις μισθών
Στο ίδιος μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, έθεσε τα ζητήματα της ενέργειας τα οποία παρακολουθεί ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευαγ. Μυτιληναίος. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα τα ζητήματα αυτά έχουν μπει ψηλά στην ατζέντα του Συνδέσμου, λόγω της παρουσίας και της εξειδίκευσης που έχει με το αντικείμενο ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος.
«Το κόστος ενέργειας δημιουργεί μη ανταγωνιστική βιομηχανία» είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τόνισε ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας είναι «υπέρ – αρκετές» τονίζοντας ότι ο ΣΕΒ δε ζήτησε ποτέ μειώσεις μισθών. «Τα μέλη του Συνδέσμου πληρώνουν άλλωστε πολύ πάνω απ΄ ό,τι ισχύει» δήλωσε χαρακτηριστικά και έθεσε το ζήτημα του μη μισθολογικού κόστους. «Είναι αντικίνητρο», είπε, «η υψηλή φορολογία της εργασίας και οι εργοδοτικές εισφορές, που ωστόσο σταδιακά μειώνονται».
Η συνάντηση της διυπουργικής στην οποία μετείχαν από την κυβέρνηση και οι υπουργοί Οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης, Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι υφυπουργοί Ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου και Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Γ. Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, Γ. Στεργίου, κι από το ΣΕΒ ο πρόεδρός του Θ. Φέσσας, ο αντιπρόεδρος Ευαγ. Μυτιληναίος, ο επίτιμος πρόεδρος Δημήτρης Δασκαλόπουλος αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την παρακολούθηση ανά 20ήμερο της πορείας υλοποίηση των μέτρων στήριξης της βιομηχανίας. Επίσης επικεντρώθηκε στο πώς θα αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ για της στήριξης της καινοτομίας, της εφαρμοσμένης έρευνας και της επιχειρηματικότητας συνολικά. «Τα 3 έψιλον βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης» είπε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην Έρευνα, της Επιχειρηματικότητα και την Ενέργεια.
Γιώργος Αλεξάκης
.