Και πάλι με απώλειες και μάλιστα πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα Καταγράφει την Πέμπτη ο γενικός δείκτης του Χ.Α. σε μία συνεδρίαση που «καθοδηγείται» από τις διεθνείς εξελίξεις και την εγχώρια ανησυχία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τις τράπεζες. Η δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής μέσα σε δώδεκα χρόνια, το εμπάργκο της Δύσης σε ρώσικες εταιρείες και τράπεζες, οι προβλέψεις Γκρίνσπαν, του πρώην επικεφαλής της Fed, ότι επίκειται μεγάλη πτώση του Dow, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή, είναι οι βασικοί λόγοι που επηρεάζουν δυσμενώς την πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, το οποίο κινείται στα επίπεδα των 1.170 μονάδων και με συναλλαγές μικρότερες των 10 εκατ. ευρώ την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι η ανυπαρξία των αγοραστών μπορεί να οδηγήσει το Χ.Α. σε νέα χαμηλότερα επίπεδα, αποτελώντας τροχοπέδη στην όποια αντίδραση.
Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η απουσία των ξένων από το Χ.Α. Αποχή από τους ξένους μέχρι νεωτέρας. Αν και επιχειρηματικοί παράγοντες και χρηματιστές εκτιμούν ότι μέσα στον Αύγουστο, η αγορά θα δώσει ένα «ράλι», βασισμένο κυρίως στην προσδοκία για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης από το φθινόπωρο, οι ξένοι περιμένουν πιο απτά δείγματα γραφής της Ελληνικής αγοράς. Όπως έγραψε την Τρίτη το «R», τα υπερπουλημένα επίπεδα της Morgan Stanley δεν υφίστανται προς το παρόν. Δυνατό πουσάρισμα στην αγορά θα μπορούσε να δοθεί από την αναβάθμιση της Moody’s, για την οποία κάποιες πηγές την περιμένουν την ερχόμενη Παρασκευή. Αν συμβεί αυτό, βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να έρθει αντίδραση μέχρι την περιοχή των 1.300 μονάδων, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, δεδομένου ότι οι ξένοι θα δουν πως η αναβάθμιση της χώρας από έναν οίκο αξιολόγησης μπορεί να μετρήσει θετικά στις επενδυτικές τους κινήσεις.
Από την άλλη, παράγοντες της αγοράς σε επαφές που έχουν με ξένους brokers, μπορεί να διαπιστώνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά προς το παρόν υπάρχει επενδυτική κόπωση. Από την αρχή του χρόνου έχουν ρίξει στο Χ.Α. περί το 1 δις. ευρώ, ενώ συνολικά με τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα ομολογιακά τραπεζών και εισηγμένων στην αγορά έχουν πέσει περισσότερα από 14 δις. ευρώ.
Το γεγονός ότι οι ξένοι έχουν «κουραστεί» με την Ελλάδα προκύπτει από το ότι η Ελληνική έκδοση των 3 δις. ευρώ τον Ιούλιο εστέφθη από αποτυχία. Η χώρα άντλησε για 3ετή ομόλογα 1,5 δις. ευρώ. Βεβαίως, η έκδοση έγινε την ημέρα που «έσκασε» το πρόβλημα της Banco Espirito, αλλά η απάντηση που δίνουν οι ξένοι διαχειριστές ήταν ότι το ποσό που ζητούσε η χώρα μας δεν ήταν μεγάλο… Μία εβδομάδα μετά ακολούθησε η δημόσια εγγραφή της Ελληνικής Τεχνοδομικής Άνεμος, η οποία ζητούσε περί τα 35 εκατ. ευρώ και με roadshows σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, η ενεργειακή εταιρεία άντλησε ακριβώς όσα ζητούσε. Οι ξένοι, όπως έχει ειπωθεί ενδιαφέρονται για δυναμικές Ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να τις χρηματοδοτήσουν.
Μία από αυτές ήταν η εταιρεία ΑΛΓΗ, η οποία επρόκειτο να ολοκληρώσει την εγγραφή της την ερχόμενη Δευτέρα. Η διαδικασία ακυρώθηκε και μετατέθηκε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Μέσα σε όλα αυτά, όπως έχει επισημάνει το «R», υπάρχει ανησυχία μήπως οι τράπεζες βγουν και πάλι στις αγορές, αν τα stress tests δείξουν ότι χρειάζονται κεφάλαια μεγαλύτερα των 6 δις. ευρώ. Επίσης, εκκρεμούν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, όπου η άποψη στην Ευρώπη είναι η λύση για τη βιωσιμότητα να έρχεται ανάλογα με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr