Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Πέρα από το χρηματοδοτικό κόστος, κοινή παραδοχή αποτελεί ότι το ενεργειακό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ο έτερος πυλώνας που εκτινάσσει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Όλοι συνομολογούν ότι πρέπει να μειωθεί, ώστε να καταφέρουν οι βιομηχανικές μονάδες να καταστούν ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον Στις συσκέψεις της Διυπουργικής και στις επαφές του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους των επιχειρήσεων (ΣΕΒ), ήδη, σειρά προτάσεων έχουν τεθεί.
Πέρα από το θέμα της διακοψιμότητας, που εκκρεμεί στην ΕΕ. εσχάτως εντείνεται η συζήτηση για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Πλέον η τρόικα «ακούει» τις σχετικές εισηγήσεις με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν ισοδύναμα έσοδα από άλλες πηγές, είτε με την αύξηση της κατανάλωσης, είτε με απευθείας αναπλήρωση των «χαμένων» πόρων. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που μπαίνει στα κρατικά ταμεία από αυτό το φόρο ανέρχεται στα 135 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Οι «κρυφές» χρεώσεις
Στο φόντο αυτό αίσθηση προκαλεί η παραδοχή του Κονσταντίν Σιμόνοφ, γενικού διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή, όπου σημειώνει ο Ρώσος αξιωματούχος αποκαλύπτει τα αίτια για τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα.
«Οι τιμές εκτινάσσονται και λόγω των φόρων που επιβάλλονται αλλά και των προμηθειών που βγάζουν οι ενδιάμεσοι» αναφέρει ο κ. Ρώσος Αξιωματούχος απευθυνόμενος στους Έλληνες καταναλωτές και στις εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίοι εδώ και χρόνια είναι «καταδικασμένοι» σε δυσβάσταχτες τιμές. Με άλλα λόγια δείχνει προς τα πού πρέπει να κινηθεί η συζήτηση για να βρεθεί τρόπος αποκλιμάκωσης των τιμών και στήριξης της ανάπτυξης που συνακόλουθα θα φέρει και περισσότερα έσοδα στον κρατικό «κορβανά».
Βέβαια, στο φόντο και των εξελίξεων στην Ουκρανία και των αναγκών για ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες της Ρωσίας ο κ. Σιμόνοφ παραδέχεται ότι οι τιμολογιακή πολιτική για το φυσικό αέριο συνδέεται με σκοπιμότητες, αλλά, πάραυτα, πρέπει να μπει σε νέα βάση. «Οι τιμές μας πρέπει να μειωθούν, ώστε να πάμε στα αμιγώς οικονομικά επιχειρήματα»
«Δεν υποστηρίζω ότι η πολιτική της Ρωσίας είναι απόλυτα σωστή. Θα έπρεπε να είμαστε πιο ευέλικτοι σε ό,τι αφορά τις τιμές» τονίζει και συμπληρώνει στέλνοντας το μήνυμα…: «Αλλά η Gazprom, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ελλάδας και στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ μείωσε τις τιμές κάτω από τα 400 δολάρια. Μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι και να προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις ιδιαίτερα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, γιατί εκεί είναι που οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ρωσία κινείται μονοπωλιακά. Αντίθετα, στη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορεί κανείς να το υποστηρίξει αυτό. Πάντως, Από την πλευρά μας θα μπορούσαμε επίσης να καλέσουμε ευρωπαϊκές εταιρείες να συμμετάσχουν σε ρωσικά έργα.»
Γιώργος Αλεξάκης