Δάνεια που όχι μόνο δεν μπορούν να αποπληρώσουν αλλά και το σχετικό ενδεχόμενο να ξεχρεωθούν κάποια στιγμή έχει προ πολλού απορριφθεί, όπως λένε πηγές της αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τις "κόκκινες" μεγάλες επιχειρήσεις κυμαίνεται σήμερα στις 250 με 300 εταιρείες και όπως ακούγεται οι διοικήσεις τους ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με τραπεζικά στελέχη, προκειμένου να προσδιοριστεί το ποσοστό συμμετοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων στα μετοχικά τους κεφάλαια με την ανάλογη βεβαίως κεφαλαιοποίηση χρεών.
Η συγκεκριμένη τακτική από μέρους των τραπεζών, μας λέει στέλεχος σε μεγάλη βιομηχανία τροφίμων, πριν από μερικά χρόνια θα ξένιζε.
Σήμερα, όμως, είναι η πιο ασφαλή επιλογή από μέρους των τραπεζών να συμμετάσχουν στις εταιρείες που τους χρωστούν, καθώς μέσα από τον παρεμβατικό ρόλο που ασκούν σε επίπεδο διοίκησης απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο τον κίνδυνο να πέσουν κάποια στιγμή και αυτές στο "γκρεμό" της χρεοκοπίας.
Μερικά παραδείγματα εταιρειών που πλέον έχουν μετόχους και τράπεζες, οι οποίες βεβαίως διατηρούν και δικά τους στελέχη στα Διοικητικά Συμβούλια για να έχουν άμεση πληροφόρηση των όποιων κινήσεων διενεργούνται, είναι η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η Sato και πολύ πρόσφατα και ο Βωβός.
Ο στόχος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι οι τράπεζες να εξυγιάνουν τις εταιρείες, περικόπτοντας κάθε τι περιττό, να αναστείλουν λειτουργίες ή την δράση θυγατρικών που δεν αποδίδουν, να συμμεζέψουν την επιχειρηματική δράση, έτσι ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια και κατ' επέκταση η ρευστότητά τους, με απώτερο στόχο κάποια στιγμή οι πουλήσουν τη συμμετοχή τους με κέρδη .
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr