Η άνοδος της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευή, αποσόβησε προς το παρόν τον κίνδυνο αυτό, χωρίς να αποκλείεται απογοητευτική κίνηση της αγοράς το επόμενο διάστημα και όσο οι αγοραστές – ξένοι εξακολουθούν να απέχουν. Ο τραπεζικός δείκτης υπέστη πτώση πάνω από 3% την Τρίτη, παρά την πληροφορία ότι η ΕΚΤ θα δεχθεί στο βασικό της σενάριο για τη διενέργεια των stress tests τα κεφαλαιακά οφέλη από τα σχέδια αναδιάρθρωσης που ενέκρινε η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτομάτως επαναφέρει το καλό σενάριο.
Το καλό σενάριο μπορεί να δείξει ότι οι Ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν από… μηδέν κεφάλαια έως 3 δις. ευρώ. Αν όμως, λαμβάνονταν υπ’ όψη τα στοιχεία των ισολογισμών 31/12/’13, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 6 δις. ευρώ. Το θετκό από την επιλογή αυτή, σύμφωνα με την αγορά, είναι ότι τα business plans των τραπεζών είναι ανοιχτά και πως μέχρι την ολοκλήρωση των stress tests θα μπορέσουν να περάσουν τα οφέλη από τις κινήσεις αναδιάρθρωσης που θα κάνουν μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Η αγορά πάντως, εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική. Μετά το ράλι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η αντίσταση των 1.220 μονάδων, φαντάζει ως ιδιαίτερα κρίσιμη και… απρόσιτη, από τη στιγμή που οι συναλλαγές τείνουν να διαμορφωθούν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Άλλη εστία προβληματισμού, είναι το πως οι ξένοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στο ότι η «έδρα» των συναντήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα αλλάζει και πηγαίνει από την Αθήνα στο Παρίσι. Όπως μεταφέρουν χρηματιστές, που συνομιλούν με ξένα desks οι ξένοι θεσμικοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι πιο αποτελεσματική όταν η τρόικα βρίσκεται στην Ελλάδα και ανησυχούν μήπως το επικοινωνιακό αυτό παιχνίδι σταθεί εμπόδιο στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ως προς τις αποκρατικοποιήσεις οι ξένοι περιμένουν ταχύτερα βήματα από τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αν και η αντικειμενική αλήθεια είναι ότι πολλές από τις αποκρατικοποιήσεις μπλοκάρονται είτε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε από την Κομισιόν, είτε από την Ελληνική γραφειοκρατία.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,43%, στις 1.195.96 μονάδες και με τις συναλλαγές λίγο πάνω από τα 83 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες από τον 25άρη κατέγραψε η Πειραιώς με πτώση 4,22%, στο 1,59 ευρώ, 3,90% ακολούθησε η Eurobank, στα 0,345 ευρώ, 2,335 η ΕΤΕ, στα 2,51 ευρώ και 1,6% η Alpha, στα 0,5615 ευρώ. Πτώση πάνω από 2% για την Jumbo, αλλά και για την ΕΧΑΕ, τα αποτελέσματα της οποίας δεν ικανοποίησαν. Υπό έλεγχο πάντως, ήταν οι πιέσεις σε Τιτάνα, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr