Κάτω από τις 1.200μονάδες κινείται ο γενικός δείκτης του Χ.Α., με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί σε ότι αφορά στις τραπεζικές μετοχές. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι η ΕΚΤ θα δεχθεί στο βασικό της σενάριο για τη διενέργεια των stress tests τα κεφαλαιακά οφέλη από τα σχέδια αναδιάρθρωσης που ενέκρινε η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτομάτως επαναφέρει το καλό σενάριο. Το καλό σενάριο μπορεί να δείξει ότι οι Ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν από… μηδέν κεφάλαια έως 3 δις. ευρώ. Αν όμως, λαμβάνονταν υπ’ όψη τα στοιχεία των ισολογισμών 31/12/’13, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 6 δις. ευρώ. Το καλό από την επιλογή αυτή, σύμφωνα με την αγορά, είναι ότι τα business plans των τραπεζών είναι ανοιχτά και πως μέχρι την ολοκλήρωση των stress tests θα μπορέσουν να περάσουν τα οφέλη από τις κινήσεις αναδιάρθρωσης που θα κάνουν μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ωστόσο, η αγορά εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική. Μετά το ράλι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η αντίσταση των 1.220 μονάδων, φαντάζει ως ιδιαίτερα κρίσιμη, με τους τζίρους να έχουν κατέλθει στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ (αυτό το ποσό εκτιμάται για σήμερα). Μικρά κέρδη για Alpha και Εθνική και απώλειες για την Πειραιώς και την Eurobank. Επίσης, εντολές αγορών βγαίνουν σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν την εικόνα της αγοράς, που πλέον κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στα επίπεδα των 1.210 μονάδων.
Αν υπάρχει… πεδίο σκεπτικισμού και προβληματισμού σήμερα, είναι το ότι οι ξένοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους ότι η «έδρα» των συναντήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα αλλάζει και πηγαίνει από την Αθήνα στο Παρίσι. Όπως μεταφέρουν χρηματιστές, που συνομιλούν με ξένα desks οι ξένοι θεσμικοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι πιο αποτελεσματική όταν η τρόικα βρίσκεται στην Ελλάδα και ανησυχούν μήπως το επικοινωνιακό αυτό παιχνίδι σταθεί εμπόδιο στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ωςπ ρος τις αποκρατικοποιήσεις οι ξένοι περιμένουν ταχύτερα βήματα από τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αν και η αντικειμενική αλήθεια είναι ότι πολλές από τις αποκρατικοποιήσεις μπλοκάρονται είτε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε από την Κομισιόν, είτε από την Ελληνική γραφειοκρατία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr