Πιο συγκεκριμένα μετά από σειρά δημοσιευμάτων και καταγγελιών από καταναλωτές και καταναλωτικές οργανώσεις, ότι οι παραλίες είναι απλησίαστες για τους Έλληνες, ξεκινάει ελέγχους στις τιμές βασικών προϊόντων όπως το εμφιαλωμένο νερό και ο καφές.
Μάλιστα, για να αντιμετωπίσει φαινόμενα υπέρμετρου κέρδους το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει την πιθανότητα να εντάξει σε καθεστώς διατίμησης βασικά προϊόντα που διακινούνται σε παραλίες. Ωστόσο η όλη προσπάθεια απαιτεί σοβαρή νομική τεκμηρίωση καθώς δεν αποκλείεται η Α.Δ. να προσκρούσει στο Ευρωπαϊκό δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Πάντως, το ΥΠΑΝ έχει έτοιμη αγορανομική διάταξη με την οποία πρόκειται να επεκτείνει το μέτρο της διατίμησης που ισχύει σήμερα σε τιμές συγκεκριμένων ειδών που πωλούνται εντός των κυλικείων: αεροδρομίων, αθλητικών και αρχαιολογικών χωρών, επιβατικών πλοίων αμαξοστοιχιών, σταθμών ΟΣΕ και υπεραστικών λεωφορείων, κινηματογράφων και θεάτρων, δικαστηρίων, νοσοκομείων, κλινικών, ιδρυμάτων, ΑΕΙ,ΤΕΙ, τεχνικών και άλλων σχολών και στις οργανωμένες παραλίες σε όλη την Ελλάδα.
Μόνο που όταν το 2007 είχε προωθηθεί η συγκεκριμένη διάταξη είχε βασιστείς το σκεπτικό ότι ο ανταγωνισμός σε αυτά τα σημεία πώλησης δεν μπορεί να λειτουργήσει εκ των πραγμάτων. Το μέτρο της διατίμησης περιλαμβάνει έντεκα συγκεκριμένα προϊόντα των οποίων οι τιμές είναι καθορισμένες με αγορανομική διάταξη από το υπουργείο Ανάπτυξης και τα οποία οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στις λεγόμενες κλειστές αγορές είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν στους καταναλωτές. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνεται το εμφιαλωμένο νερό, τέσσερις διαφορετικοί τύποι καφέ, τοστ και σάντουιτς καθώς και τσάι.
Σε κάθε περίπτωση τη προώθηση του μέτρου αυτού προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, σχολιάζοντας ότι το κόστος στις οργανωμένες πλαζ είναι απαγορευτικό για τις οικογένειες και πως πρέπει να προωθηθεί το μέτρο της διατίμησης, κάτι που μπορεί να επιβάλει το υπουργείο. «Είναι απαγορευτική η τιμή, κι εμείς εδώ ζούμε, είμαστε όπως είναι ο κάθε Έλληνας», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης συμπληρώνοντας ότι «όπου υπάρχει πλαζ, η οποία είναι οργανωμένη με εισιτήριο, θα βάλουμε διατίμηση. Αρκετά, έχουμε ταλαιπωρήσει τον Έλληνα με την πλαζ και την ξαπλώστρα».
Τσουχτερό ...το μπάνιο στη θάλασσα
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ καθώς για μια τετραμελή οικογένεια το κόστος φτάνει ακόμα και τα 76 ευρω. Όπως κατέγραψε η καταναλωτική οργάνωση στην έρευνα της η είσοδος σε μια από τις οργανωμένες ακτές του Λεκανοπεδίου τα Σαββατοκύριακα ξεκινά για ένα άτομο από τα 4 ευρώ και φτάνει τα 25 ευρώ ενώ για μια οικογένεια με δύο παιδιά 6-12 ετών, από 16 ευρώ έως 76 ευρώ . Το κόστος αυτό περιλαμβάνει την είσοδο στην οργανωμένη παραλία την χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρες χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος αγοράς καφές , νερού ή άλλων ειδών.
Πάντως σύμφωνα με την καταναλωτική οργάνωση είναι επιβεβλημένο και στις οργανωμένες παραλίες να ισχύσουν οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ-σάντουιτς) που προβλέπονται για τα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., ώστε ο καταναλωτής με μικρό κόστος να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης και ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr