Την εντύπωση αυτή έδωσε το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή στους χρηματιστές, υποστηρίζοντας πως το νήμα της… ανόδου και της βελτίωσης των αποδόσεων θα μπορούσε να ξαναπιαστεί εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το παιχνίδι στην αγορά, τόσο στην άνοδο, όσο και στην πτώση κάνουν οι ξένοι. Με τη διαφορά ότι τώρα οι ξένοι ακούν αυτό που θέλουν για να προγραμματίσουν εκ νέου μαζικές αγορές. Το στοιχείο κλειδί στις τοποθετήσεις τους είναι η πολιτική σταθερότητα.
Το ερχόμενο φθινόπωρο, εκτός από το θέμα των ψήφων που χρειάζονται για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, κατ΄ελάχιστο και συνταγματικά απαιτούνται 180, υπάρχει ο προϋπολογισμός. Αν στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς δεν υπάρχει πρόνοια για φοροελαφρύνσεις, τότε πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο νούμερο των 180 βουλευτών για να εκλέξουν πρόεδρο Δημοκρατίας από την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο. Οπότε, σύμφωνα με την αγορά, πριν από τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση θα έχει φροντίσει για μία ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή.
Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε εκλογές και πως οι ψήφοι που χρειάζονται θα βρεθούν, ήταν αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι ξένοι, αναφέρει Έλληνας διαχειριστής στο Λονδίνο, που την επόμενη μέρα της εν λόγω δήλωσης, «έσπασε» το τηλέφωνό του από πελάτες για αγορές τραπεζικών μετοχών.
Το άλλο καλό νέο που προεξοφλείται στην αγορά και συζητείται εντόνως την τελευταία εβδομάδα, είναι η αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από την Moody’s.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Moody’s είχε προγραμματισμένη την αξιολόγηση της οικονομίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τα τελευταία στοιχεία από την αύξηση του τουρισμού, την οριακή αποκλιμάκωση της ανεργίας, τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, η ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, όπως καταφάνηκε από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, όχι κατά 6 δις. ευρώ που προέκυψε από τα stress tests της Blackrock, αλλά κατά 8 δις. ευρώ μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα ομολογιακά, θα επιτρέψουν στον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης να δώσει το «πράσινο φως» για την βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ένα μήνα νωρίτερα.
Ωστόσο, η υιοθέτηση του δυσμενούς σεναρίου για τις Ελληνικές τράπεζες κατά τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, είναι πιθανό, σύμφωνα με την αγορά και μετά άλλωστε τις χθεσινές αποκαλύψεις Χαρδούβελη, να οδηγήσει σε νέες πιέσεις, όχι μόνο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που μετά από τέσσερα χρόνια δείχνει να βγάζει το κεφάλι από το νερό, αλλά και την οικονομία στο σύνολό της.
Στα στρες τεστ που προετοιμάζει η ΕΚΤ υπάρχουν τουλάχιστον δύο στοιχεία που, εάν υιοθετηθούν τελικά, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις: α) η απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ξένες κυρίως τράπεζες και επενδυτές, κατά 10% με το βασικό σενάριο και κατά 16% με βάση το δυσμενές, β) να μη ληφθούν υπόψη τα εγκεκριμένα από την Κομισιόν business plans με τα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης που υλοποιούν ήδη οι ελληνικές τράπεζες. Στο μεν πρώτο σενάριο, όπως εξηγούσαν τραπεζικές πηγές χθες στο «R», χάνεται παντελώς η αξιοπιστία της χώρας και αυξάνεται η καχυποψία των ξένων έναντι της Ελλάδας, κάτι που έγινε ολοφάνερο από την έκθεση της Blackrock την περασμένη εβδομάδα, η οποία προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι χρεοκοπίας δεν έχουν εξαλειφθεί. Το δεύτερο σενάριο, αν υιοθετηθεί τελικά, βάζει θέμα μείζονος αξιοπιστίας της ίδιας της Ευρώπης, αφού μόλις την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των Ελληνικών τραπεζών!
Ο κίνδυνος που υπάρχει για την αγορά, σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές, είναι τα κεφάλαια που άρχισαν να μπαίνουν στο Χ.Α., να ξαναδούν πάλι την έξοδο, αν οι δανειστές δεν πάψουν να έχουν αυτή την καχύποπτη στάση έναντι της χώρας και δεν δημιουργήσουν με τη στάση τους τις συνθήκες να καταστεί η χώρα μας επενδυτικός προορισμός. Άλλωστε, το να υιοθετηθεί το χειρότερο σενάριο κατά τα τεστ αντοχής, σημαίνει ότι οι ξένοι που σκόπευαν να μπουν και πάλι στο Χ.Α. σε χαμηλότερες τιμές, μέσω των νέων αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών που θα υποχρεωθούν από την ΕΚΤ, δεν θα το πράξουν εύκολα κι αυτό για λόγους αξιοπιστίας και μόνο.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr