Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών ήταν το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο η Γαλλία θα "προικοδοτήσει" με 30 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Σαπέν.
Ο κ. Δένδιας, αφού χαιρέτισε τη συνεισφορά του Παρισιού, ζήτησε τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στο αίτημα που έχει υποβάλει η Αθήνα στην Κομισιόν, να επιδοτηθεί το επιτόκιο και στα δάνεια που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, καθώς στα νέα δάνεια, όπως είναι γνωστό θα υπάρχει το "πριμ" στο κόστος δανεισμού.
Όως επισήμανε, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, σε συνδυασμό με άλλα "έξυπνα" χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθεί η κυβέρνηση (με τη μόχλευση κεφαλαίων των τραπεζών, αλλά και ιδιωτών), έχουν διπλό στόχο:
Από τη μία πλευρά, «να τονώσουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να καταφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να ορθοποδήσου» και από την άλλη «να αποτελέσουν το όχημα για τη στήριξη της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, ώστε μέσα από το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, να ορθοποδήσει η ίδια η χώρα μας».
Ελλάς - Γαλλία ...συμμαχία
Ο κ. Σαπέν τόνισε, στις δηλώσεις του, ότι «η υποστήριξη της οικονομίας και της ανάπτυξης θα πρέπει να γίνει μέσω της υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και προσέθεσε ότι για τον λόγο αυτό, άλλωστε, «η Γαλλία επιβεβαίωσε τη δέσμευση του ποσού των 30 εκατ. ευρώ, που θα τεθούν στη διάθεση του ελληνικού Ταμείου για την ανάπτυξη».
Τις επόμενες εβδομάδες, είπε, θα συζητηθούν και οι τεχνικοί όροι για την χρήση αυτού του ποσού.
Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γαλλία θα στηρίξει το ελληνικό αίτημα για την επιδότηση του επιτοκίου, είπε ότι η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να περάσει μέσα από εθνικές πολιτικές, «αλλά και μέσα από μια ευρωπαϊκή πολιτική, που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Και προσέθεσε, ότι στο πλαίσιο αυτό «άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή [....], τις προτάσεις σας σχετικά με την διάθεση των Ταμείων, εν προκειμένω των διαρθρωτικών Ταμείων, με σκοπό τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέχρις ότου υπάρξει μια νέα κατάσταση, μια νέα ανάκαμψη στην οικονομία της Ελλάδας, μέχρις ότου τεθούν σε εφαρμογή αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
* Τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Αποτελούν, μαζί με το Ταμείο Συνοχής, τα χρηματοδοτικά μέσα της κοινοτικής περιφερειακής πολιτικής για τη μείωση των ανισοτήτων ως προς το επίπεδο ανάπτυξης των περιφερειών και των κρατών - μελών της ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr