Κολλημένη με τις 1.150 μονάδες παραμένει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εδώ και τέσσερις συνεδριάσεις. Μετά την πτώση της αγοράς από τις 1.190 μονάδες στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, δεν έχει βρει ακόμα το βηματισμό της, ενώ δεν υπάρχει κάτι που να βοηθάει σε αυτή τη συγκυρία προς την αλλαγή τάσης και κατεύθυνσης. Στον απόηχο της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετώπισαν οι τράπεζες της Πορτογαλίας, οι γαιοπολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, έχουν βάλει το Χ.Α. και την Ευρωπαϊκή περιφέρεια στο μάτι του κυκλώνα. Οι ξένοι επενδυτές είναι διστακτικοί και όπως αναφέρεται στην έκθεση της Goldman Sachs που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, οι ξένοι επενδυτές ρωτούν να μάθουν το λόγο για τη στασιμότητα στην Ελλάδα και το Χρηματιστήριό της.
Ο ίδιος οίκος αναφέρει πως ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει στη χώρα μας είναι ο πολιτικός με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο ίδιος οίκος σημειώνει ότι η πιθανότητα διεξαγωγής εκλογών κερδίζει πόντους τον Φεβρουάριο, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει όλα τα συνταγματικά περιθώρια. Από τις κινήσεις του κ. Σαμαρά πάντως, προκύπτει ότι παίζει σε δύο ταμπλό. Θέλει να είναι έτοιμος και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και στο να κάνει τις απαραίτητες συμμαχίες για την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει, μέσω συνεδρίου της Ν.Δ. τον Οκτώβριο, άνοιγμα στην Κεντροδεξιά. Από την άλλη, παρασκηνιακά υπάρχουν ζυμώσεις με ανεξάρτητους βουλευτές για το «ναι» στο νέο Πρόεδρο, ο οποίος πιθανότατα θα προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς.
Η Goldman Sachs στο μεταξύ, θεωρεί ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο δάνειο για την Ελλάδα, αφού είναι κάτι που δεν θέλει ούτε η χώρα μας, προκειμένου να περάσει τομήνυμα εξόδου από την κρίση, αλλά ούτε και οι εταίροι, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες από τα κοινοβούλιά τους στο ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου για την Ελλάδα.
Έλληνας διαχειριστής πάντως, υπογραμμίζει στο «R», ότι δυσκολίες θα υπάρξουν ούτως ή άλλως στις χώρες που δάνεισαν τη χώρα μας, αν κληθούν να περάσουν από τα κοινοβούλιά τους εισήγηση για κούρεμα του Ελληνικού χρέους.
.
Κατά τα άλλα, η έγκριση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Πειραιώς και της ΕΤΕ από την Κομισιόν έδωσε ώθηση στη μετοχή της πρώτης. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ήταν υποτονικές, στα 70,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 41 εκατ. ευρώ έγιναν στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Η Πειραιώς στο +4,11% έκλεισε στα 1,52 ευρώ με τζίρο άνω των 14 εκατ. ευρώ και διακίνηση 9,37 εκατ. τεμαχίων, η Εθνική έκλεισε αμετάβλητη στα 2,41 ευρώ με συνολικό τζίρο της τάξης των 12,4 εκατ. ευρώ , η Alpha bank μετά τα χθεσινά κέρδη, υποχώρησε 1,7% στα 0,608 ευρώ - παρά το υψηλό ημέρας στα 0,628 ευρώ-, εμφανίζοντας όγκο άνω των 18,8 εκατ μετοχών, το μεγαλύτερο της αγοράς. Ακολούθηκε Eurobank που υποχώρησε 2,3% στα 0,337 ευρώ με διακίνηση 1,9 εκατ. μετοχών.
Ανοδικά 0,55% τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 5,53 ευρώ. Σύμφωνα με την Alpha Finance παρά τα αποθαρρυντικά σημάδια από την ζήτηση υπάρχουν
παράγοντες που εμπνέουν αισιοδοξία για τα αποτελέσματα του ομίλου, κι έτσι αυξάνει την τιμή στόχο στα 8,25 ευρώ.
Πωλητές στο τέλος η ΔΕΗ που έκλεισε αμετάβλητη - παρά την άνοδο- στο κρίσιμο σημείο των 10,21 ευρώ. Γύρισμα και για τη ΜΕΤΚΑ στο τέλος με κλείσιμο στα 11,8 ευρώ (-0,08%).
Κέρδη 2,5% για τον Μυτιληναίο που συνέχισε ανοδικά φθάνοντας στα 6,36 ευρώ. Με άνοδο 2,4% η Βιοχάλκο στα 4,26 ευρώ και κέρδη 0,6% ο ΟΠΑΠ στα 11,8 ευρώ.
Με πτώση 1,5% στα 22,54 ευρώ ο Τιτάνας ενώ κέρδη 1,59% στα 7,68 ευρώ κατέγραψε η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ.
Απώλειες 0,79% στα 3,78 ευρώ ο Ελλάκτωρ. Πτώση 1% για την Τέρνα Ενεργειακή στα 3,76 ευρώ.
Οριακά κέρδη για τον ΟΤΕ στα 10,41 ευρώ, τη ΓΕΚ Τέρνα αμετάβλητη στα 3,52 ευρώ και η Jumbo στο -1,2% και τα 10,71 ευρώ. Για τα αποτελέσματα του
ΟΤΕ, που αναμένονται στις 7 Αυγούστου, η IBG εκτιμά ότι τα κέρδη του θα αυξηθούν στα 70 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 341 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο.
Στο +2,5% η Ανεμος μετά τη χθεσινή βουτιά στην πρεμιέρα της με τη μετοχή στα 1,64 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr