Οι 1.150 μονάδες μπορεί να κρατήθηκαν στην αγορά για μία ακόμα συνεδρίαση, αλλά πλέον το Χρηματιστήριο έχει περάσει στον… «πάγο». Οι συναλλαγές μπορεί να ξεκίνησαν με φόρα και στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης να είχαν πραγματοποιηθεί περί τα 35 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια, βλέποντας που πηγαίνει το… καράβι, δηλαδή στην αβεβαιότητα, την έλλειψη πρωτοβουλίας για νέο επενδυτικό ρίσκο και την ανασφάλεια, έπεσαν οι ρυθμοί και ο τζίρος διαμορφώθηκε στο κλείσιμο κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων, τα 55 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Οι ξένοι έχουν τραβήξει χειρόφρενο, παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι με την πρώτη ευκαιρία σπεύδουν να αποκομίζουν ρευστότητα, κάτι που φάνηκε άλλωστε, από την πρεμιέρα της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στο Χ.Α., η οποία έκλεισε με απώλειες 5,88%, στο 1,6 ευρώ και 1 εκατ. τεμάχια όγκο.
Μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου 6μήνου, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, κάτι το οποίο θα γίνει μέχρι τέλος Αυγούστου, η αγορά δεν έχει δικά της νέα, ικανά για να τραβήξουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Στις αποκρατικοποιήσεις δεν κινείται φύλλο, με το ΤΑΙΠΕΔ κάθε χρόνο να μειώνει τον στόχο, στις τράπεζες σε μεγάλο βαθμό υπάρχει διάθεση τακτοποίησης τα των οίκων τους, με μοναδική αβεβαιότητα το τυχόν άνοιγμα που θα προκύψει από τα Ευρωπαϊκά stress tests και για το οποίο οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα.
Στην οικονομία, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν παγώσει και μαζί τους έχουν παγώσει οι πληρωμές φόρων και η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων εκ μέρους των δανειοληπτών και των φορολογούμενων, που περιμένουν ρυθμίσεις και διακανονισμούς. Μοναδικό καλό νέο αποτελεί ο τουρισμός, τα οφέλη του οποίου, σύμφωνα με την αγορά δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει η Ελλάδα και του χρόνου, λόγω της ξαφνικής ανόδου των τιμών. Από εκεί και πέρα, η πολιτική αβεβαιότητα αποτελεί το μεγάλο ρίσκο για τη χώρα, με τον πρωθυπουργό να υπαινίσσεται ότι αν προκύψει θέμα εκλογών, δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ που με πρόσχημα την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτεια σε μια στιγμή που φαίνεται να βρίσκει το δρόμο της.
Αβεβαιότητα, επίσης, υπάρχει και στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους. Οι δανειστές πιστεύουν ότι η όποια λύση για το χρέος θα πρέπει να δίνεται σε δόσεις κι αυτό διότι θέλουν, όπως ερμηνεύουν παράγοντες της αγοράς, να δεσμεύσουν και την επόμενη κυβέρνηση να μείνει πιστή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το Χ.Α. έχει χάσει τη «σπιρτάδα» που είχε και οι ξένοι πλέον τοποθετούνται σε επιλεγμένα χαρτιά ή βγαίνουν από επιλεγμένα χαρτιά. Η παρουσίαση της Μυτιληναίος σε θεσμικούς την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς την Τρίτη στο ταμπλό, με τη μετοχή να ενισχύεται πάνω από 4^, στα 6,20 ευρώ. Εντολές αγορών στην Τέρνα Ενεργειακή που έκλεισε με κέρδη 4,97%, στα 3,80 ευρώ, η συμφωνία ΟΛΠ – Cosco έδωσε άνοδο στην πρώτη 1,5%, ενώ ευνοημένη βγήκε και η Βιοχάλκο εξαιτίας των χαμηλών χρεώσεων στο ρεύμα από την ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα, εντολές αγορών από τους ξένους είχαμε στην Alpha, η οποία, κατά τις πληροφορίες, φέρεται να βρίσκεται σε συμφωνία με ξένη τράπεζα για την πώληση μέρους των ναυτιλιακών δανείων. Κατά τα άλλα, το άσχημο ντεμπούτο της Άνεμος επηρέασε τη μετοχή της Ελλάκτωρ που υποχώρησε κατά 2%, στα 3,81 ευρώ, μεγάλες πιέσεις και σήμερα στην Πειραιώς 1,35%, στο 1,46 ευρώ, με τη μετοχή να φτάνει ενδοσυνεδριακά στα χαμηλά των 1,41 ευρώ.
Πάντως, το αν η αγορά θα παραμείνει στη στήριξη των 1.150 μονάδων και το αν τα επίπεδα αυτά θα αποτελέσουν την ευκαιρία για καλύτερη κίνηση, είναι κάτι που μένει να φανεί στο προσεχές μέλλον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr