Με την αγορά να βρίσκεται από τον Απρίλιο σε πλαγιοκαθοδική κίνηση, δηλαδή σε πτώση, τις απώλειες του δείκτη να ανέρχονται κοντά στο 10% και στις τράπεζες πάνω από 17%, το Χ.Α. δεν έχει τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» μιας δυναμικής αγοράς.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, τον περασμένο μήνα, άνοιξαν οι λιγότεροι νέοι κωδικοί από το 2001 -που υπάρχουν επίσημα στοιχεία- μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, άνοιξαν 969, όταν το Μάιο είχαν ανοίξει 1.308 και τον Απρίλιο 3.374!
Η εξήγηση που δίνουν παράγοντες της αγοράς είναι ότι πολλοί επενδυτές υπέθεσαν ότι από τη στιγμή που οι τράπεζες βγήκαν στις αγορές, πραγματοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου και εξέδωσαν ομολογιακά, το κλίμα στην αγορά θα βελτιωνόταν.
Αυτό όμως, δεν έγινε και είχε σαν αποτέλεσμα, όπως άλλωστε έχει τονίσει το «R», πολλά hedge funds να βγουν, περιμένοντας πλέον ως σινιάλα εισόδου νέες, χαμηλότερες, τιμές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το να ανοίγουν λιγότεροι από 1.000 κωδικούς το μήνα, είναι κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 13 χρόνια, που το Χρηματιστήριο διατηρεί βάση δεδομένων.
Οι δε, ενεργοί κωδικοί συρρικνώθηκαν στις 32.000 τον Ιούνιο, όταν πριν από ένα χρόνο το νούμερο αυτό ήταν υπερδιπλάσιο, δηλαδή δραστηριοποιούνταν στην αγορά μας, περίπου 85.000 κωδικοί, σε μία περίοδο που δεν υπήρχε φως στην άκρη του τούνελ για την οικονομία.
Τα ποσά που διακινούνταν πέρυσι, όμως, ήταν μικρότερα σε σχέση με φέτος, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η μέση άνοδος της αγοράς από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και φέτος προσέγγισε το 30%, που σημαίνει ότι για μεμονωμένα χαρτιά η ποσοστιαία άνοδος μπορεί να ήταν και 100%.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε σημείωσή του το Χ.Α. αναφέρει ότι για τον υπολογισμό των Μ.Ο. (Μέσων Όρων) του τζίρου έχουν συμπεριληφθεί και τα πακέτα.
Πάντως, η δραστηριοποίηση των 32.000 κωδικών τον Ιούνιο ήταν από τις χαμηλότερες για φέτος.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr