Παρά τη βουτιά στις 1.175 μονάδες η αγορά κράτησε τις 1.190 και βεβαίως το θετικό πρόσημο, έστω κι αν αυτό ήταν ανεπαίσθητο 0,02%. Οι συναλλαγές ωστόσο, παρέμειναν υποτονικές και διαμορφώθηκαν κάτω και από τα 90 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της ραστώνης και της επιφυλακτικότητας των επενδυτών. Το σημαντικό ωστόσο, είναι ότι η αγορά γύρισε από τα χαμηλά ημέρας παρά το γεγονός ότι την Πέμπτη οι αγορές επηρεάστηκαν από το μπλοκάρισμα της Δύσης στις Ρωσικές τράπεζες, με αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση των περιφερειακών αγορών και βεβαίως των μεγάλων αγορών της Ευρώπης. Στο ίδιο κλίμα βρέθηκε και το Χ.Α., αλλά ο χαμηλός τζίρος δείχνει ότι το Χρηματιστήριο μπορεί να καταστεί ευμετάβλητο και με μικρές μόνο εντολές μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.
Ο περιορισμός των αρχικών απωλειών στις τράπεζες που έκλεισαν με απώλειες 0,18%, αλλά και «αυτονομία» κόντρα στο πτωτικό ρεύμα που επέδειξαν επιλεγμένες μετοχές του 25άρη, αποτέλεσαν τη βάση για το γύρισμα της αγοράς. Ο Τιτάνας από τα χαμηλά των 22,50 ευρώ έκλεισε με άνοδο σχεδόν 3%, στα 23,40 ευρώ. Η ΔΕΗ από τα χαμηλά των 10,42 ευρώ έκλεισε στα 10,70 ευρώ, ενόψει της πώλησης του ΑΔΜΗΕ και της νέας αύξησης των τιμολογίων. Κέρδη και για την Πειραιώς, η οποία εξοικονόμησε περί τα 20 εκατ. ευρώ από την πώληση μετοχών Aegean που κατείχε στο χαρτοφυλάκιό της. Η μετοχή ενισχύθηκε στο 1,63 ευρώ. Μικρά κέρδη για τα Folli Follie και την Alpha Bank, στα 0,6510 ευρώ, παρά το γεγονός ότι έλαβε αξιολόγηση credit positive από την Moody’s. Μικρή άνοδος επίσης, για ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ και Coca Cola, ενώ πωλητές βγήκαν στην Eurobank Properties, μετά το χθεσινό ράλι, με το χαρτί να υποχωρεί κατά 4,4%, 2,585 οι απώλειες για την Ιντραλότ και 1,90% για τον ΟΛΠ. Πιέσεις βγήκαν ακόμα στην Τέρνα Ενεργειακή και την Ελλάκτωρ, την Εθνική, στα 2,57 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 11,90, ΕΧΑΕ 7,75 ευρώ, ΓΕΚ/Τέρνα στα 3,50 και Eurobank στα 0,3540 ευρώ.
Εντωμεταξύ, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, το placement της Τράπεζας Πειραιώς στην Aegean Airlines, με τη τιμή να κλείνει στα 6,23 ευρώ, δηλαδή στο κατώτατο εύρος τιμών του εκτιμόμενου. Το placement αφορούσε το 4,66% που κατέχει στην Aegean Airlines η Πειραιώς.Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 3,3 εκατ. μετοχές και το αρχικό εύρος των τιμών υπολογιζόταν μεταξύ 6,23 ευρώ και 6,7 ευρώ. Μοναδικός διαχειριστής του βιβλίου προσφορών ήταν η UBS.
Σε άλλα εταιρικά νέα, κοινή μη δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση των μετοχών της Forthnet, που δεν κατέχουν, κατέθεσαν την Πέμπτη Wind και Vodafone. Σε ό,τι αφορά τη μη δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ, η Forthnet ενημερώνει ότι δεν υπάρχει "κάποια σημαντική εξέλιξη".
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Forthnet προς το Χρηματιστήριο, το τίμημα, το οποίο είναι "ενδεικτικό" και τελεί "υπό αιρέσεις", κυμαίνεται μεταξύ 1,70 και 1,90 ευρώ ανά μετοχή.
Με την προσφορά αυτή, που αφορά στο σύνολο των δραστηριοτήτων της, η εταιρεία αποτιμάται στα 187 - 209 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες ελέγχουν το 40% περίπου της Forthnet. H αραβικών συμφερόντων Emirates Telecommunications κατέχει το 44% και το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ) ελέγχει ποσοστό κοντά στο 4%.
Η μη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε ο ΟΤΕ είναι εντός εύρους 250-300 εκατ. ευρώ, προσαρμοζόμενη ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις (debt free/cash free basis) της εξαγοραζόμενης δραστηριότητας.
Η πρόταση του ΟΤΕ αφορά μόνο στη συνδρομητική τηλεόραση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr