Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέση με τις επιχειρήσεις, η όλη ρύθμιση θα περιλαμβάνει συνολική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους.
Όπως είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, θα μπορεί η επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα να έρχεται σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες, το Δημόσιο και τα Ταμεία, αλλά και τρίτους (προμηθευτές κ.ά.) και να διευθετεί, με τον καλύτερο για εκείνη τρόπο, το χρέος της.
Είναι σαφές ότι για πρώτη φορά προωθούνται συνολικές ρυθμίσεις, παράλληλα, και για τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, εκτός από αυτά των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούν επιχειρήσεις, τράπεζες και όσοι έχουν να λαμβάνουν από τις εταιρίες και να βρίσκουν τρόπο ρύθμισης των οφειλών μετά από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, της οποία το "μενού" θα μπορεί να έχει πολλές δόσεις αποπληρωμών, μείωση του επιτοκίου, διαγραφή προστίμων κλπ.
Στον αντίποδα, η τράπεζα- ο πιστωτής- θα μπορεί να ζητήσει από την επιχείρηση μείωση λειτουργικών δαπανών, προσωπικού ή αλλαγή μάνατζμεντ κλπ. Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται, το ίδιο στέλεχος, τόνισε ότι δεν θα περιλαμβάνεται η διαγραφή χρεών λέγοντας χαρακτηριστικά : "μην χρησιμοποιείται απαγορευμένες λέξεις".
Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε ότι σκοπός είναι αυτός ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την Τράπεζα της Ελλάδας και τον κώδικα
δεοντολογίας. Σε αυτόν βέβαια, μπορούν να προσφεύγουν κι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν να ρυθμίσουν οφειλές μόνο σε τράπεζες.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr