Όπως επισήμανε μετά τη συνάντηση στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, η ρύθμιση την οποία τελικώς θα προωθήσει η κυβέρνηση "δεν θα έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών", δηλαδή με άλλα λόγια δεν θα πρέπει να αναμένονται ριζοσπαστικές λύσεις, όπως για παράδειγμα το "κούρεμα" δανείων.
"Είμαστε νοήμονες", δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "θέλουμε μια λύση με ουδέτερο αποτέλεσμα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και [σ.σ. οι εκπρόσωποι της τριμερούς] καταλαβαίνουν το πρόβλημα".
Αν και το στέλεχος του ΥΠΑΝ είπε ότι η τρόικα "δεν πιέζει την ελληνική πλευρά να κάνει ή να μην κάνει κάτι" για το θέμα, ωστόσο προσέθεσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν την άποψη πως "οι διαδικασίες πρέπει να είναι σύντομες και αποτελεσματικές".
Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη θα γίνει νέα συνάντηση της τρόικας με τα στελέχη του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (που αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης και Εργασίας).
"Παράθυρο" για αλλαγές στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων
Για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, ο κ. Δένδιας είπε στα στελέχη της τρόικας ότι έχει στόχο να προχωρήσει σε μελέτη για να διαφανεί εάν ωφελεί το μέτρο την αγορά. "Αν δεν είναι αποδοτικό, δεν θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του", είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση ενδεχομένως δείχνει να ανοίγει "παράθυρο" για αλλαγές στο καθεστώς που επικρατεί σήμερα, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, στην πλειονότητα του εμπορικού κόσμου της χώρας, το συγκεκριμένο μέτρο.
Επίσης, η ίδια πηγή σημείωσε ότι ενημερώθηκε η τρόικα σχετικά με την ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για τη μείωση των αδειοδοτήσεων, σημειώνοντας ότι στόχος της τριμερούς είναι να προχωρήσουν τα μέτρα φιλελευθεροποίησης της αγοράς και η ορθή λειτουργία των δομών του ΥΠΑΝ, κάτι που είναι άλλωστε στόχος και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Νέα εργαλειοθήκη από τον ΟΟΣΑ
Για το σχέδιο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να υπάρξει ένα πλάνο και έγινε ενημέρωση και για την επόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που σχεδιάζεται (ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, μεταποίηση, κατασκευές).
Για την πλατφόρμα για φόρους υπέρ τρίτων έγινε ενημέρωση σε ποιον βαθμό λειτουργεί, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να είναι εμπροσθοβαρές, για τη ρευστότητα στην αγορά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συμβάλουν σε αυτό τον σκοπό.
Το Σάββατο, στο υπουργείο Οικονομικών θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr