Η Espirito Santo Financial Group, η οποία διαθέτει το 25% των μετοχών της τράπεζας Espirito, ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων της σήμερα, ανακοινώνοντας ότι "βρίσκεται στη διαδικασία αποτίμησης του χρηματοοικονομικού αντίκτυπου της έκθεσής της" στην Espirito Santo International, η οποία απέτυχε να αποπληρώσει βραχυπρόθεσμους τίτλους της. Κι ενώ η κεντρική τράπεζας της Πορτογαλίας υποστηρίζει ότι η Banco Espirito Santo μπορεί να αποφύγει "τους κινδύνους μετάδοσης", οι θιγόμενοι επενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της τράπεζας, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.
H κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας διαβεβαιώνει ότι θα προστατέψει τη Banco Espirito Santo, καθώς η αδυναμία της θυγατρικής εταιρείας να αποπληρώσει ομόλογα έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.
Η μετοχή της τράπεζας βυθίζεται πάνω από 10% σήμερα και τα ομόλογά της υποχωρουν σε ιστορικά χαμηλά. Τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας ηγούνται τη πτώσης των τίτλων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες ότι οι τράπεζες παραμένουν ευάλωτες τη στιγμή που η περιοχή εξέρχεται από τη δημοσιονομική κρίση.
Αυτός ήταν ουσιαστικά και ο λόγος για την υποχώρηση των Ευρωπαϊκών αγορών, το άσχημο άνοιγμα της Wall, την πτώση του Χ.Α. και την χαμηλότερη του αναμενόμενου προσέλευση των διεθνών επενδυτών για την Ελληνική έκδοση. Έκδοση από την οποία το Δημόσιο υπολόγιζε να αντλήσει περί τα 3 δις. ευρώ και τελικά πήρε τα μισά, αφού μέχρι να κλείσει η έκδοση το ποσοστό που είχε συγκεντρωθεί ήταν μόλις 3,4 δις. ευρώ.
Η διαδικασία έκδοσης της Ελλάδας στις αγορές για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες, είχε σαν αποτέλεσμα να κρατηθεί κάποια ρευστότητα που δεν επέτρεψε τη διοχέτευση νέων κεφαλαίων στην αγορά. Σημειωτέον, ότι την Παρασκευή, αναμένονται τα αποτελέσματα του πρώτου IPO της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, ενώ τα roadshows θα συνεχίζονται μέχρι την τελευταία μέρα.
Βloomberg
Η Ελλάδα κατάφερε μεν να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα για την Ευρωζώνη, όμως, όπως σημειώνει το Bloomberg, η έκδοση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών και το επιτόκιό της υψηλότερο από αυτό που αναμενόταν.
Στη δεύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου σε διάστημα τριών μηνών, η Αθήνα πούλησε 3ετείς τίτλους με μέση απόδοση 3,5%. Όπως εξηγεί το Bloomberg, το κόστος δανεισμού ήταν υψηλότερο από το περίπου 3% που περίμεναν τόσο η HSBC όσο και η Royal Bank of Scotland. Η RBS είχε εκτιμήσει, παράλληλα, το ύψος της έκδοσης στα 3 δισ. ευρώ, επίπεδο που όπως έλεγαν αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ήταν ο στόχος.
“Αυτό δείχνει την εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ικανότητά της να διασφαλίσει μια αξιόπιστη πρόσβαση στις αγορές”, λέει ο Gianluca Ziglio, της Sunrise Brokers. Η Ελλάδα έπρεπε να “αποδεχθεί τη μείωση του αρχικού στόχου της έκδοσης στο μισό, παρότι επρόκειτο για κοινοπρακτική προσφορά, και παράλληλα αναγκάστηκε να αποδεχθεί ένα υψηλότερο επιτόκιο από ό,τι αρχικά αναμενόταν”.
Tαμπλό
Σε κάθε περίπτωση ισχυροί καταλύτες πάνω στους οποίους θα μπορούσαν να πατήσουν οι επενδυτές για να δικαιολογηθεί κίνηση της αγοράς στην βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 1.220 μονάδων, προς το παρόν δεν υπάρχουν.
Το πολιτικό ρίσκο, η διαπραγμάτευση για το χρέος που πηγαίνει πιο πίσω, τα Ευρωπαϊκά τραπεζικά stress tests, η επιστροφή της τρόικα αποτελούν ζητήματα που απασχολούν τους ξένους, οι οποίοι εξακολουθούν να γράφουν σημαντικές αποδόσεις από πέρσι.
Οι συναλλαγές στο Χ.Α. είναι μεγάλες και ξεπέρασαν στο κλείσιμο τα 160,5 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο στόχαστρο καταγράφοντας απώλειες πάνω από 2%, αν και είχε φτάσει να υποχωρεί περίπου 4% ενδοσυνεδριακά.
Πτώση 3,575 για τη μετοχή της Εθνικής, στα 2,43 ευρώ, 2,60% η Πειραιώς, στο 1,5 ευρώ, 1,41% η Eurobank και μικρά κέρδη για την Alpha μόλις 0,16%, στα 0,6210 ευρώ. Ισχυρές πιέσεις πάντως, βγήκαν στον Τιτάνα που υποχώρησε κατά 4,31, την ΜΕΤΚΑ, 4,24%, στα 12,20 ευρώ, Ελλάκτωρ 4,15%, στα 3,70 ευρώ, ΟΠΑΠ 4%, στα 12 ευρώ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ πάνω από 3%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr