Κέρδη μόλις 0,89%, δηλαδή ούτε μία ποσοστιαία μονάδα, καταγράφει ο γενικός δείκτης από την αρχή του χρόνου και 13,8% από τις 2 Απριλίου μέχρι και χθες, περίοδο κατά την οποία έτρεξαν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, η έξοδος της χώρας στις αγορές, δύο φορές μάλιστα, καθώς και τα ομολογιακά τραπεζών και εισηγμένων. Μέχρι τις 2 Απριλίου, το momentum ήταν ανοδικό, με την αγορά να ενισχύεται περισσότερο από 16%. Αυτό και μόνο δείχνει ότι το κλίμα στην αγορά έχει "στραβώσει" για τα καλά. Που σημαίνει ότι για διάστημα τριών μηνών και περισσότερο, οι ξένοι συστηματικά βγαίνουν πωλητές, παρασύροντας και τους Έλληνες επενδυτές.
Από τις αρχές του χρόνου κι έπειτα, με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, τα ομολογιακά τους, τα ομολογιακά εισηγμένων, όπως ο Τιτάνας, τα ΕΛΠΕ, η Ιντραλότ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Motor Oil κ.ά., η Ελλάδα, οι τράπεζες και οι εισηγμένες έχουν μαζέψει κεφάλαια που ξεπερνούν τα 15 δις. ευρώ. Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για ένα καλό κλίμα που ευνοεί τους Ελληνικούς τίτλους, αλλά οι Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι έχει επέλθει κόπωση των ξένων σε ό,τι αφορά στα Ελληνικά assets, τα οποία είναι επίφοβα, όσο υπάρχει το πολιτικό ρίσκο. Ρίσκο το οποίο αναγνώρισε και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, κ. Ι. Στουρνάρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, οι οποίοι ανοιχτά σε δηλώσεις τους αναφέρουν ότι η εκλογολογία κάνει κακό.
Οι ξένοι ωστόσο, ανακρούουν πρύμναν, καθώς το κύμα διόρθωσης που παρατηρείται ευρύτερα στις αναδυόμενες αγορές, οι προειδοποιήσεις για άνοδο- φούσκα του αμερικανικού χρηματιστηρίου και βεβαίως το πολιτικό ρίσκο στην Αθήνα, με την αίσθηση βιασύνης που δείχνει η κυβέρνηση για την έκδοση του νέου ομολόγου σήμερα, προκαλούν εκνευρισμό και ανησυχία. Πληροφορίες από τα χρηματιστηριακά γραφεία, λένε ότι πωλητές βγαίνουν οι ξένοι, που είχαν μπει στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, στις οποίες καθημερινά πραγματοποιείται μεγάλος όγκος, ενισχύοντας έτσι, τα σενάρια που θέλουν ότι οι ξένοι πουλάνε και αποχωρούν. Πηγές στο Χ.Α. πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικές, τονίζοντας ότι η πτώση στην αγορά συνδέεται με το χαρακτήρα που έχει πλέον η αγορά μας, ως αναδυόμενη. Αυτό σημαίνει ότι τα funds που μπαινοβγαίνουν έχουν βραχύβιο επενδυτικό ορίζοντα και πως όλοι οι μεγάλες παίκτες παραμένουν στο Χ.Α.
Από εκεί και πέρα, το κεφάλαιο ΔΕΗ, έτσι όπως άνοιξε, με τις απεργίες και την επιστράτευση των εργαζομένων και η θεσμική αντιμετώπισή του εκ μέρους της αντιπολίτευσης, μπορεί να σημάνει και την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ακόμα και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», εφόσον υπάρξουν 120 υπογραφές βουλευτών για πραγματοποίηση δημοψηφίσματος, δεν είναι σίγουρο ότι θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Οπότε, το θέμα θα σέρνεται μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο που θα ανοίξει η Βουλή. Αυτό πάλι, σημαίνει ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα θα έχουν φτάσει στο ναδίρ, το Ελληνικό πρόγραμμα θα τεθεί εκ νέου σε αμφισβήτηση και η δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη θα αυξάνει. Επιπρόσθετα, οι ξένοι επενδυτές διαπιστώνουν ακόμα ολιγωρία εκ μέρους των δανειστών στο ζήτημα της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, μία συζήτηση που, κατά την Ελληνική εκδοχή, έπρεπε να είχε ξεκινήσει πριν από τις Ευρωεκλογές και πλέον μετατίθεται για μετά τα Ευρωπαϊκά stress tests, δηλαδή μετά τον Οκτώβριο, για να υπάρξει κατάληξη στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Να σημειωθεί δε, ότι μία τέτοια απόφαση περί ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους θα πρέπει να περάσει από όλα τα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.
Οπότε, οι… κάμψεις στην Ελληνική αγορά μοιάζουν δικαιολογημένες, τη στιγμή μάλιστα που το επιχειρηματικό πεδίο αναμένεται να αλλάξει άρδην στη χώρα μας, μετά τη δυναμική αντιμετώπιση της νέας διοίκησης της Τράπεζας Ελλάδος των προβληματικών επιχειρήσεων. Επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν λουκέτο, μετοχές θα χαθούν, θέσεις εργασίας θα βρεθούν στον αέρα και οι τράπεζες θα αναγκαστούν να σχηματίσουν νέες προβλέψεις.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr