Εμφανώς ενισχυμένες οι συναλλαγές στη συνεδρίαση της Τρίτης, αλλά σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, δίδοντας την εντύπωση αποχώρησης από μια σειρά μετοχών του 25άρη εκ μέρους των ξένων. Ισχυρή πτώση 6,20% για τον τραπεζικό κλάδο, με τους επενδυτές να κάνουν δεύτερη σκέψη ως προς τη σκοπιμότητα των διθυραμβικών εκθέσεων των ξένων οίκων την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρώντας ότι αποτέλεσαν τη βάση για να «ξεφορτωθούν» τραπεζικές μετοχές.
Πλην όμως, δεν παρουσιάστηκε κάποια θεαματική αντίδραση για να ισχυριστεί κανείς ότι οι ξένοι ανέβασαν τεχνητά τις τιμές για να πουλήσουν. Η μετοχή της Alpha υποχώρησε κατά 7,74%, στα 0,6320 ευρώ, η Πειραιώς 6,98%, στο 1,60 ευρώ, η Eurobank 6,02% στα 0,3590 ευρώ και η Εθνική 4,76%, στα 2,6 ευρώ.
Η άλλη εξήγηση για την πτώση είναι ότι οι πωλήσεις μεθοδεύτηκαν και γενικότερα οι επενδυτές βγαίνουν πωλητές το τελευταίο διάστημα στο Χ.Α., προκειμένου να κατοχυρώσουν ρευστότητα ενόψει νέων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, αλλά και ενόψει της εξόδου της ίδιας της χώρας στις αγορές με την έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους 3 δις. ευρώ. Το Reuters μάλιστα είναι αντίθετο με άρθρο του στην έκδοση νέας έκδοσης κι αυτό, διότι, όπως θεωρεί η χώρα μας χάνει πλεονέκτημα ότι θα κληθεί να πληρώσει το ομόλογο που λήγει σε τρία χρόνια (σ.σ. αυτό που θα εκδοθεί), ενώ μετά από δύο χρόνια ακολουθεί κι άλλο (σ.σ. αυτό που εκδόθηκε τον Απρίλιο).
Σε κάθε περίπτωση, το Reuters εκτιμά ότι θα υπάρξει τεράστια ζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, καθώς με την ΕΚΤ να υπόσχεται φθηνή ρευστότητα έως και 1 τρισ. ευρώ, οι τράπεζες θα αναζητήσουν επικερδή carry trades (πρόκειται ουσιαστικά για το trade όπου οι τράπεζες επωφελούνται από τη διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο των δανείων της ΕΚΤ -0,25%- και τις αποδόσεις που δίνουν τα ομόλογα).
Ο άλλος λόγος της πτώσης, σύμφωνα με την αγορά συνδέεται με τις δηλώσεις Στουρνάρα ότι οι τράπεζες θα δανείζουν τις υγιείς επιχειρήσεις μόνο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη στην Ελλάδα. Που σημαίνει ότι ενόψει των Ευρωπαίκών stress tests, αλλά και στη συνέχεια εταιρείες είτε θα κλείσουν, είτε θα υπολειτουργούν, αλλά οι τράπεζες θα κληθούν να σχηματίσουν νέες προβλέψεις. Οπότε βραχυπρόθεσμα την περίπτωση του Χ.Α. ως αναδυόμενη αγορά δεν την προσεγγίζουν εύκολα, δεδομένου του πολιτικού ρίσκου. Κάτι που επίσης αναγνώρισε ο νέος διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος αναφορικά με το ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 3,98%, στις 1.193,30 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 146,953 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 10 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, κυρίως σε Alpha και Folli Follie.
Πτώση 4,87% για η μετοχή του ΟΤΕ στα 10,75 ευρώ (με την κρίσιμη στήριξη στα 10,20 ευρώ), μία ημέρα μετά την πετυχημένη έκδοση ομολογιακού δανείου εξαετούς διάρκειας και την άντληση 700 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 3,5%.
Απώλειες 2,70% στα 12,99 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, -4,80% στα 10,72 ευρώ η ΔΕΗ- με κρίσιμο σημείο τα 10,20.
Δεν καταφέρνει να διατηρήσει το θετικό έδαφος η μετοχή της Folli Follie που υποχώρησε 0,31% στα 32 ευρώ.
Την πτώση συνέχισε ο Τιτάνας με -4,6% στα 22,8 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ με απώλειες 0,52% στα 9,55 ευρώ, ο Μυτιληναίος με -3,92% στα 6,12 ευρω και ο Ελλάκτωρ με πτώση 1,99% στα 3,95 ευρώ.
Σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της Jumbo με πτώση 5,31% στα 11,6 ευρώ παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε επίπεδα πάνω από τους αρχικούς στόχους για το 2013/ 2014, φθάνοντας αισίως τα 541,8 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά ξεχώρισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κλεισιμο στα 3,92% (+0,5%) μετά την ανακοίνωση για έναρξη του πρώτου έργου ΣΔΙΤ για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμάτων στην Πελοπόννησο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr