Προσωρινός Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) του έργου έχει ανακηρυχθεί από τις 12 Αυγούστου 2013 η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Μετά την έκδοση της Α.Ε.Π.Ο. αναμένεται η υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έως τον Αύγουστο του 2014 και η έναρξη κατασκευής του έργου ένα μήνα μετά.
Το έργο «ΣΔΙΤ Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» έρχεται να δώσει λύση μακράς πνοής σε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό κι οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου κι είναι το πρώτο έργο αυτού του είδους που προχωρά στην Ελλάδα.
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα υλοποιήσει σημαντικό μέρος του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) της Πελοποννήσου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη Μελέτης, Κατασκευής και Λειτουργίας τριών υπερσύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και ισάριθμων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) σε Κορινθία κι Αργολίδα, που λύνουν οριστικά και με τον πλέον ενδεδειγμένο περιβαλλοντικά, τεχνολογικά, οικονομικά και κοινωνικά τρόπο το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο για τα επόμενα 25 χρόνια τουλάχιστον.
Συγκεκριμένα:
- Επιλύεται άμεσα και με τεχνολογία αιχμής το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
- Αναβαθμίζεται πλήρως και προστατεύεται απόλυτα το φυσικό περιβάλλον
- Βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και προστατεύεται απόλυτα η δημόσια υγεία
- Κινητοποιούνται κεφάλαια ύψους 160 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ, Ίδια Κεφάλαια του Αναδόχου και τραπεζικό δανεισμό
- Δημιουργούνται 600 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής, 200 μόνιμες θέσεις εργασίας στην 25ετή περίοδο λειτουργίας, καθώς και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων κλπ.).
- Ελαχιστοποιείται η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για τέλη καθαριότητας
- Το έργο δημιουργεί προφανή οφέλη στις τοπικές οικονομίες, τον τουρισμό, τη νέα ποιοτική γεωργία και την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων γενιών
- Μεγιστοποιείται η διαλογή απορριμμάτων στην πηγή, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση
- Παράγεται πράσινη ενέργεια, που καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των τριών ΜΕΑ
Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 24 μήνες, ενώ από τον 10ο μήνα από την υπογραφή της σύμβασης η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναλαμβάνει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων δίνοντας έτσι μια σύννομη πρώτη λύση σε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας.