Mε τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, μόλις στα 37,1 εκατ. ευρώ, ο γενικός δείκτης κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στα επίπεδα των 37,1 εκατ. ευρώ. Από τη μία θερινή ραστώνη που παραδοσιακά πλήττει τις αγορές και από την άλλη η ετοιμότητα που δείχνουν οι ξένοι προκειμένου να δεσμεύσουν νέα κεφάλαια στην ομολογιακή έκδοση του ΟΤΕ και του Ελληνικού κράτους για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών μηνών, έχουν σαν αποτέλεσμα τις χαμηλές πτήσεις του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο.
Ωστόσο, θα περίμενε κανείς να «μετρήσει» η τόλμη και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο θέμα της απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ως μήνυμα προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Η μετοχή της ΔΕΗ, για παράδειγμα, ενισχύεται οριακά την Δευτέρα, στα επίπεδα των 11,30 ευρώ. Η μετοχή που δείχνει να ενισχύεται σημαντικά ε΄’ιναι αυτή του ΟΠΑΠ στα επίπεδα των 13,25 ευρώ. Τα οφέλη είναι προφανή για τον Οργανισμό από τη διεξαγωγή του Μουντιάλ και τη συμμετοχή στα στοιχήματα.
Τεχνικά, ζητούμενο για τη συνέχεια, είναι η διακράτηση της ζώνης των 1.220-1.245 μονάδων που θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη στις 1.260 μονάδες αρχικά και έπειτα στο επόμενο σημαντικό επίπεδο αντιπαράθεσης των 1.290 με 1.305 μονάδων.
Ως προς τις τράπεζες, το βασικό σενάριο της Citigroup προβλέπει πως το 2018 τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών από την εγχώρια αγορά θα ανέλθουν στο 1,9% περίπου του ΑΕΠ και η κεφαλαιοποίησή τους στο 17% του ΑΕΠ. Αυτό θα έφερνε την Ελλάδα στα ίδια επίπεδα αποτίμησης με τη Βραζιλία και την Ινδονησία. Το υποδηλούμενο P/E διαμορφώνεται σε περίπου 9 φορές το 2018.
Στο αισιόδοξο σενάριο, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα αγγίξει αυτή άλλων ολιγοπωλιακών συστημάτων, όπως της Αυστραλίας και του Καναδά (περίπου 2% του ΑΕΠ) και τα προ κρίσης επίπεδα στην Ελλάδα (άνω του 3% του ΑΕΠ). Επιπλέον, ένα πλεόνασμα κεφαλαίου έως και 40% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της αγοράς θα επιστραφεί στους μετόχους (με βάση CET1 άνω του 10% το 2018). Το αισιόδοξο σενάριο υποδηλώνει P/E στις 4 φορές μέχρι το 2018.
Στον αντίποδα, στο απαισιόδοξο σενάριο, η κερδοφορία των τραπεζών ανέρχεται στο 1,2% του ΑΕΠ, σε παρόμοιο επίπεδο με αυτό της Τουρκίας ή της Ρωσίας, όμως με κεφαλαιοποίηση ως προς το ΑΕΠ της τάξης του 25%, παρόμοια με αυτήν της Αυστραλίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr