Καθαρή στρέβλωση στις αποδόσεις των μετοχών κατά το πρώτο εξάμηνο προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι χρηματιστηριακές εταιρείες. Σύμφωνα με την καταγραφή των αποδόσεων του πρώτου εξαμήνου από την Merit ΑΧΕΠΕΥ, προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για την λανθάνουσα εικόνα που εμφανίζει η αγορά, την έλλειψη βάθους και πως τελικά η «υπόθεση αντίδραση», είναι ζήτημα που αφορά επιλεγμένες μετοχές του ASE 25 και του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τίποτε άλλο. Χαρακτηριστικά, τη σούπερ απόδοση στο εξάμηνο εμφανίζεται να έχει καταγράψει η μετοχή της εταιρείας Spider με απόδοση 316,67%, που από τα 0,012 ευρώ έφτασε στα 0,050 ευρώ και ανύπαρκτο όγκο.
Χαρακτηριστικά χθες, η μετοχή έκλεισε στα ίδια χωρίς να πραγματοποιηθεί μία συναλλαγή! Τουλάχιστον στη Φιερατέξ που εμφανίζει απόδοση 174,81% και από τα 0,135 ευρώ βρέθηκε στα 0,371 ευρώ πραγματοποιείται σχεδόν καθημερινά τζίρος της τάξης των 5 με 7 χιλ. τεμαχίων.
Η απουσία βάθους, ενδιαφέροντος να ασχοληθούν με τις μετοχές τους οι βασικοί μέτοχοι, ακόμα και τώρα που τα χαρτιά βρίσκονται στα τάρταρα, η κρίση και ο δανεισμός και βεβαίως το γεγονός ότι τα περίφημα lobbies του παρελθόντος ασχολούνται πλέον με το κυνήγι σίγουρων αποδόσεων που παρέχει ο ASE 25 και ο Mid Cap, έχουν σαν αποτέλεσμα το μαρασμό της άλλοτε κραταιάς περιφέρειας του Ελληνικού χρηματιστηρίου και τη στροφή των επενδυτών στις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις και στα χαρτιά που τοποθετούνται οι ξένοι.
Το πρώτο εξάμηνο για την αγορά έκλεισε για τον γενικό δείκτη με κέρδη της τάξης του 4%, χωρίς μεγάλες εξάρσεις στα χαρτιά του 25άρη. Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, η συνεχής έξοδος των εισηγμένων στις αγορές, το πολιτικό ρίσκο, συνέβαλαν στον περιορισμό των αρχικών κερδών της αγοράς και των μετοχών από τα υψηλά των 1.370 μονάδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετοχές όπως τα ΕΛΠΕ, η Εθνική, η Coca Cola κ.ά., μπήκαν στο δεύτερο και καθοριστικότερο εξάμηνο του έτους από χαμηλότερη αφετηρία σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς. Η πτώση για την μετοχή της Εθνικής ανέρχεται σε 35,19%, στα ΕΛΠΕ 26,82%, την Coca Cola 21%. Μικρά κέρδη 0,3% για τον Μυτιληναίο, 1,53% για τη ΔΕΗ, 4,52% για την Πειραιώς, 6,32% για την ΓΕΚ και 6,93% για τον ΟΤΕ. Πάνω από 7,6% τα κέρδη για τη ΜΕΤΚΑ, 3,39% για την Ιντραλότ.
Σημαντικές, ωστόσο, είναι οι αποδόσεις για τη MIG κατά 22,7%, την Eurobank Properties 22,7%, τα Folli Follie 18,18%, την ΕΥΔΑΠ 17,65% και τον Τιτάνα 19%. Σημειωτέον, ότι τα προαναφερόμενα χαρτιά καταγράφουν απώλειες πάνω από 10% σε πολλές περιπτώσεις από τα υψηλά που κατέγραψαν μέσα στη χρονιά. Αυτό είναι και το κλειδί για να δικαιολογηθεί νέα αντίδραση στην αγορά, με απαραίτητη προϋπόθεση να βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία και στις προσεχείς εταιρικές περιόδους (αποτελέσματα 6μηνου, 9μήνου, έτος).
Σ.Κ.Χ.
Δείτε τον πίνακα με τις αποδόσεις του Α' εξαμήνου για όλες τις μετοχές του Χρηματιστηρίου, στη δεξιά στήλη με τα συνημμένα αρχεία.
- Apodoseis.xls (147 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr