Η μετοχή εκείνη που αποτυπώνει το πολιτικό ρίσκο σε όλο του το… μεγαλείο είναι αυτή της ΔΕΗ, που έκλεισε με απώλειες 2,57%, στα 11 ευρώ, εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει ως προς το αν θα περάσει το νομοσχέδιο για την πώληση της μικρής ΔΕΗ και βεβαίως το τι παρενέργειες θα έχει η εξέλιξη αυτή στην πολιτική σκηνή.
Επίσης, παρά τις συνεχόμενες αναβαθμίσεις των Ελληνικών τραπεζών από τους ξένους οίκους, οι μετοχές τους δεν αντέδρασαν αισθητά σήμερα κι αυτό διότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα όπως τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών stress tests, που, αν υιοθετηθεί το δυσμενές σενάριο, οι τράπεζες θα κληθούν να γράψουν σημαντικές επισφάλειες. Από εκεί και πέρα, στα καλά νέα της ημέρας περιλαμβάνεται η απόφαση της Εθνικής να απορροφήσει την Εθνική Κεφαλαίου και η πώληση της NBGI, κάτι που αν συμβεί, ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων θα εκτιναχθεί κοντά στο 18%.
Σημειωτέον, ότι την Τετάρτηαύριο έρχεται στη χώρα μας για επαφές σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή με τον πρωθυπουργό, τραπεζίτες και επιφανείς οικονομικούς παράγοντες ο επικεφαλής της JP Morgan κ. Τζίμι Ντέιμον.
Από την JP Morgan, που ανέβασε την τιμή-στόχο για Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, και την BofA, που δίνει τα 3,30 ευρώ για την Εθνική, μέχρι την Goldman Sachs, που βλέπει περιθώρια ανόδου 18% για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων της ΕΤΕ έως το 2018, και τη Morgan Stanley, που συστήνει αγορές σε Alpha Bank και ΕΤΕ, όλα δείχνουν ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος αποτελούν οι τράπεζες.
Επίσης, καλό νέο είναι ότι ο ΟΤΕ υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της Nova από τη Forthnet, ύψους 250 – 300 εκατ. ευρώ. Το συνδρομητικό κανάλι, σημειωτέον, αποτελεί το ισχυρό περιουσιακό στοιχείο της Forthnet και αποτελεί το λόγο που όλοι οι μεγάλοι παίκτες, Wind και Vodafone έχουν χτίσει θέση στην εισηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι α) η προσφορά του εξαρτάται απ' τη συνολική ρύθμιση στην οποία καλούνται να προχωρήσουν τώρα οι τράπεζες για τις δανειακές υποχρεώσεις της Forthnet με στόχο από μέρους του ΟΤΕ - αλλά και οποιουδήποτε άλλου αγοραστή - ένα γενναίο "κούρεμα" των χρεών και β) επιθυμεί την εξαγορά μόνο της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Τα κέρδη για τον ΟΤΕ διαμορφώνονται λίγο πάνω από 2%.
Σήμερα αποτελεί την πρώτη μέρα του δεύτερου εξαμήνου, με τους χρηματιστές να αναφέρουν ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί οι αναδιαρθρώσεις κεφαλαίων από πλευράς ξένων. Όσοι είχαν θέσεις τον τελευταίο χρόνο και είχαν τοποθετηθεί βραχυπρόθεσμα έχουν αποχωρήσει από την αγορά. Το πολιτικό ρίσκο και οι εξελίξεις ως προς τα stress tests των τραπεζών αποτελούν τους βασικότερους λόγους που κάποιος θα μπορούσε να κάνει δεύτερες σκέψεις για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αναφέρουν οι χρηματιστές.
Τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,20%, με κλείσιμο στις 1.228,85 μονάδες, με τις συναλλαγές αυξημένες στα 144,5 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του ΟΤΕ βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω του επικείμενου deal με την Nova κλείνοντας παρά τα αρχικά κέρδη αμετάβλητος στα 10,80 ευρώ, πάνω από το κρίσιμο σημείο των 10,20.
Η Folli Follie με "άλμα" 5,67% στα 30,75 ευρώ. Η Πειραιώς με κέρδη 31,85% στα 1,65ευρώ - με τη στήριξη στα 1,50-, η Εθνική με άνοδο 2,62% στα 2,74 ευρώ, η Alpha Bank με κέρδη 0,74% στα 0,685 ευρώ και η Eurobank στα 0,372 ευρώ με άνοδο 0,81%.
Εν τω μεταξύ, επαναλαμβάνει τη σύσταση buy για την Εθνική Τράπεζα η Goldman Sachs, κάνοντας λόγο για ανάκαμψη και ελκυστικές αποδόσεις. Σε ό,τι αφορά την τιμή στόχο, ο οίκος δίνει τα 3,15 ευρώ, τιμή που αντανακλά περιθώριο ανόδου 19%.
Σημαντική άνοδος για τη μετοχή του Μυτιληναίου στο +3,29% και τα 6,28 ευρώ. Στηρίξεις για τη μετοχή τα 6,80 και έπειται τα 5,56 ευρώ.
Ο Τιτάνας με άνοδο 2,62% στα 24,3 ευρώ ενώ ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε 0,38% στα 13,05 ευρώ.
Πτώση 2,57% στα 11 ευρώ για τη ΔΕΗ και -2,29% στα 6,82 ευρώ για την Aegean ενώ η ΓΕΚ Τερνα κέρδισε 3,24% στα 3,82 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr