Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του Reporter, από τα 900 εκατ. αυγά που είναι η συνολική εγχώρια παραγωγή, το 1/3 δηλαδή τα 300 εκατ. αυγά έχουν παράνομα ελληνοποιηθεί. Φαινόμενο που όπως μας λέει μέλος της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδος, τα τελευταία χρόνια έχει λάβει και λόγω της οικονομικής κρίσης τρομακτικές διαστάσεις.
Κατά την ίδια πηγή, κάποιες μικρές μονάδες διέκοψαν την λειτουργία τους, καθώς δεν διέθεταν τα απαιτούμενα κεφάλαια να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ενώ άλλοι παραγωγοί προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος μείωσαν στο μισό την παραγωγή τους, καλύπτοντας το κενό με παράνομες φθηνές εισαγωγές.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από μία τετραετία, για την εγχώρια παραγωγή χρησιμοποιούνταν 5,5 εκατ. κότες οι οποίες απέδιδαν 1,5 δις. αυγά, ενώ σήμερα μιλάμε για 3 εκατ. κότες οι οποίες αποδίδουν 900 εκατ. αυγά. Τα οποία, όμως, δεν επαρκούν για την εγχώρια κατανάλωση- άμεση ή έμμεση μέσω των τροφίμων, της ζαχαροπλαστικής κλπ.- που ανέρχεται στα 2 εκατ. αυγά με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να διαμορφώνεται στα 140 αυγά.
Το θέμα είναι το πού υπάρχουν τα παράνομα βαφτισμένα ελληνικά αυγά ή γενικώς τα εισαγόμενα αυγά, προκειμένου ο καταναλωτής να τα αποφύγει. Η απάντηση στελεχών του κλάδου ειναι αφοπλιστική. Παντού, καθώς όπως λένε, ακόμη και σε μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα έχουν εμφανιστεί αυγά από τη Βουλγαρία. Αν και σε αυτή ξεκαθαρίζουν ότι οι εισαγωγές είναι νόμιμες, καθώς υπάρχουν και οι σχετικές ενδείξεις πάνω στο αυγό και στην συσκευασία.
Ειδικότερα, δε, για τα αυγά που είναι "μαϊμού- ελληνικά", αποτελεί κοινό μυστικό και μεταξύ των παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η μεγαλύτερη διακίνηση γίνεται από τα μικρά σημεία λιανικής και κυρίως στις Λαϊκές αγορές, ενώ αγνώστου προελεύσεως είναι και τα αυγά που χρησιμοποιούνται στην εστίαση, στον ξενοδοχειακό κλάδο κ.λπ.
Πρακτικές οδηγίες προς τους καταναλωτές
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr