Τέσσερις συνεδριάσεις (πλην της Πέμπτης που ο δείκτης έκλεισε με ελαφριά θετική μεταβολή 0,02%) ο γενικός δείκτης και οι μετοχές του 25άρη βρέθηκαν υπό συνεχή πίεση. Οι τράπεζες κατέγραψαν πτώση σχεδόν 9% και ο 25άρης σχεδόν 8%. Η κίνηση με την… όπισθεν της αγοράς ήταν αυτή που σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε δεύτερες σκέψεις στα μεγάλα επενδυτικά σπίτια, παραβλέποντας ωστόσο τα καλά νέα.
Citigroup, BofA/Merrill Lynch και S&P, άρχισαν να κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στη χώρα μας και το Χρηματιστήριο, κάτι όμως, που δεν «μεταφράστηκε» σε αθρόες ρευστοποιήσεις εκ μέρους των ξένων – άλλωστε, κάτι τέτοιο θα φαινόταν στον τζίρο-, που σημαίνει ότι οι βασικοί παίκτες της αγοράς μένουν στις θέσεις τους. Πωλητές, δηλαδή συγκεκριμένα «σπίτια» που έχουν προγραμματισμένες εντολές για μείωση της θέσης τους, εντοπίζονται στην Πειραιώς, τον ΟΠΑΠ και τα Folli Follie. Στην Πειραιώς κάτω από το 1,70 που έγινε η αύξηση κεφαλαίου ενεργοποιούνται για κάποιους ξένους stop losses, το ίδιο ισχύει και για τον ΟΠΑΠ κάτω από τα 13 ευρώ, ενώ για τα Folli Follie, ο λόγος που οι ξένοι πουλάνε είναι ότι δεν τους αρέσουν οι όροι του ομολογιακού των 250 εκατ. ευρώ, καθώς θεωρούν ότι κατά τη μετατροπή του σε μετοχές θα μειωθούν περαιτέρω οι θέσεις των μετόχων μειοψηφίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σχολιάζουν Έλληνες διαχειριστές είναι ότι οι ξένοι παίρνουν τα κερδισμένα τους –σ.σ. ευτυχώς λίγοι είναι αυτοί-, καθώς τελειώνει το πρώτο εξάμηνο φτάνοντας στο σημείο να γράφουν αποδόσεις σε επίπεδο δείκτη πάνω από 20%, αν και τώρα τα κέρδη έχουν περιοριστεί το 4%. Επίσης, δεν έχουν πάψει να υπάρχουν οι ανησυχίες ως προς τις πολιτικές εξελίξεις, το τι θα γίνει με τη βιωσιμότητα του χρέους, το ξεμπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ενδεχόμενο νέας εξόδου της χώρας στις αγορές. Την απόφαση για ευελιξία των χωρών της Ε.Ε. στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας, κάτι που ευνοεί τη χώρα μας, το σενάριο επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών με πρωτοβουλίες μέσα στο καλοκαίρι (όπως τόνισε η διοίκηση της Alpha στην γενική συνέλευση) ή τη βεβαιότητα του κ. Χρ. Μεγάλου ότι τα ευρωπαϊκά stress tests δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία, θα «τιμολογηθούν», σύμφωνα με τους χρηματιστές στις επόμενες συνεδριάσεις.
Απώλειες της τάξεως του 6,5% έχει καταγράψει ο Γενικός Δείκτης μετά το φωτογραφικό «ενσταντανέ» της περασμένης Παρασκευής, στις 1.305 μονάδες πατώντας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στη σημαντική βραχυχρόνια ζώνη στήριξης των 1.245 με 1.220 μονάδων, γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθος. Φυσιολογικά το ζητούμενο για το στρατόπεδο των “Buyers” είναι η διακράτηση του επιπέδου των 1.220 μονάδων, καθώς οποιαδήποτε διάτρηση θα σπρώξει το δείκτη προς την επόμενη περιοχή στήριξης των 1.180 με 1.175 μονάδων χαλώντας το καλοκαιρινό σενάριο καταγραφής τιμών υψηλότερα των 1.400 μονάδων.
Στον αντίποδα για να μπορέσουν να δηλώσουν το παρόν οι αγοραστές θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να πραγματοποιήσει στη σημερινή συνεδρίαση ένα κλείσιμο άνω των 1.245 μονάδων με τζίρο μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ. Κίνηση η οποία συνδυάζεται και με έναν πιθανό καλλωπισμό τη Δευτέρα ελέω των τριμηνιαίων και εξαμηνιαίων κλεισιμάτων στα Foreign Institutional Investor (FII). Η αλήθεια είναι πάντως ότι η συνεχόμενη προσμονή στο θάλαμο της απραγματοποίητης διαφυγής προς νέα υψηλά έχει κουράσει τα πιο αργά διαγράμματα weekly και monthly ξεθωριάζοντας σταδιακά μέρα με τη μέρα το «πράσινο» χρώμα της ανόδου.
Σημειώνεται, ότι δεν έκανε καλή εντύπωση στην αγορά η έκθεση της S&P για τις Ελληνικές τράπεζες, καθώς θεωρεί ότι έχουν το ίδιο ρίσκο με τράπεζες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης…
Επίσης, η BofA διατηρεί τιμή στόχο 0,81 ευρώ για την Alpha, για την Πειραιώς 1,99 ευρώ και για την Eurobank 0,44 ευρώ, ενώ όπως σημειώνει το πρόσφατο sell off των μετοχών αποδίδεται στις ανησυχίες της αγοράς για τον κίνδυνο κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, για τον οποίο έκρουσε καμπανάκι το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση του.
Μετοχές
Αμετάβλητη στο κλείσιμο η μετοχή της Eurobank στα 0,378 ευρώ με όγκο 21,8 εκατ. τεμαχίων. Αμετάβλητη και η μετοχή της Πειραιώς στα 1,59 ευρώ ενώ η Alpha Bank υποχώρησε -0,73% στα 0,68 ευρώ.
Απώλειες 1,49% για την Eθνική με κλείσιμο στα 2,64 ευρώ και όγκο 13,67 εκατ. μετοχών.
Πτώση 3,72% για την ΔΕΗ στα 10,86 ευρώ με κρίσιμη αντίσταση στα 10,20 ευρώ. Οριακά κέρδη στο τέλος για τον ΟΠΑΠ που έκλεισε στα 12,91 ευρώ.
Πτώση 4,84% για τον Μυτιληναίο στα 6,09 ευρώ που φθάνει τη πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη στα 6, με σημαντικότερη αυτή στα 5,56 ευρώ. Απώλειες 4,11% στα 23,8 ευρώ για τον Τιτάνα, πτώση 2,66% στα 5,86 ευρώ για τα ΕΛΠΕ.
Ο ΟΤΕ με ισχυρές απώλειες της τάξης του 4,60% έκλεισε στα 10,79 ευρώ. Από τεχνικής άποψης η μετοχή έχει κρίσιμη στήριξη όπως και η ΔΕΗ στα 10,20 ευρώ και έπειτα χαμηλότερα στα 9,15 ευρώ.
Στα 3,84 ευρώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με πρώτη στήριξη τα 3,80 και επόμενη τα 3,30 ευρώ.
Σημαντική άνοδος 6,38% γαι τη MIG που έφθασε στην αντίσταση των 0,50 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr