Όπως τόνισε ανώτατη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, θα γίνει "ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας για όλα τα μέτρα τετραετίας για σχέση απόδοσης και κοινωνικού κόστους". "Στόχος η δημιουργία εργαλειοθήκης για καλύτερη διαπραγμάτευση. Πρέπει να ξέρουμε εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πολιτική πίεση από στελέχη της Ν.Δ.και του ΠΑΣΟΚ, όσο και τα μηνύματα που έχουν σταλεί στην οδό Νίκης, από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας (διόγκωση ληξιπρόθεσμων χρεών, μεγάλες καθυστερήσεις στην υποβολή δηλώσεων), έχουν οδηγήσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην απόφαση να επιδιώξει τη διερεύνηση των εισπρακτικών μέτρων του Μνημονίου που έχουν επιβληθεί την τελευταία τετραετία.
Για να γίνει όμως αυτό, αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο, απαιτείται να καταγραφεί πρόοδος στο μέτωπο που εδώ και χρόνια αποτελεί την "Αχίλλειο πτέρνα" της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, τη φοροδιαφυγή και φυσικά το λαθρεμπόριο. Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι πλέον η ηγεσία της οδού Νίκης είναι αποφασισμένη να ασχοληθεί με τα θέματα αυτά, ώστε να ελαφρυνθεί ο πολίτης, αφού όπως είπε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου "είναι ο μόνος τομέας που μπορούμε να βρούμε λεφτά και έσοδα. Θα ασχοληθούμε πολύ περισσότερο από τους παλαιότερους υπουργούς".
Σημειώνεται ότι με τη συμπλήρωση των πρώτων πέντε μηνών, οι πλήρεις έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις μόλις και μετά βίας έφτασαν στους 153, έναντι στόχου εξαμήνου για 250, με αποτέλεσμα και η είσπραξη φόρων και προστίμων να περιορίζεται στο 32,43% έναντι στόχου 65%. Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα από τους μερικούς ελέγχους, καθώς ο δείκτης έφτασε στο 243 έναντι στόχου 340.
Επίσης, στους ελέγχους ατόμων μεγάλου πλούτου, με τη συμπλήρωση του πενταμήνου υπήρξε ολοκλήρωση της διαδικασίας σε μόλις 202. Ανώτατα στελέχη, πάντως, της ΓΓΔΕ επισημαίνουν ότι είναι σε εξέλιξη 1.222 έλεγχοι οι οποίοι θα αποδώσουν καρπούς... Πάντως, ο όλος σχεδιασμός θα γίνει με την νέα ΓΓΔΕ, Κατερίνα Σαββαϊδου, ενώ βάρος θα δοθεί "στην ηλεκτρονικοποίηση και στην η αποφυγή επαφής πολίτη και εφορίας".
Μέτωπο κατά του λαθρεμπορίου
Εν τω μεταξύ, το τελευταίο κρούσμα με την υπόθεση της γιγαντιαίας ποσότητας ηρωίνης, αναδεικνύει και μια άλλη παράμετρο, αυτής της παράνομης διακίνησης ναυτιλιακού καυσίμου, καθώς το πλοίο βρέθηκε με 18 τόνους αποφορολογημένου καυσίμου. Με δεδομένη την αδυναμία μέχρι σήμερα των ελεγκτικών μηχανισμών, αναμένεται η τρόικα να εστιάσει στο μέτωπο αυτό, όπως και στο αντίστοιχο των τσιγάρων παράνομο εμπόριο τσιγάρων, καθώς στην Ελλάδα παίρνει μεγάλες διαστάσεις, σύμφωνα με μελέτη που διενέργησε η KPMG σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λογαριασμό των εταιρειών British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International και Philip Morris International.
Τα κύρια ευρήματα για την Ελλάδα αναφέρουν ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων αυξήθηκε κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το 17,8% στο σύνολο του 2013. Η συντριπτική πλειονότητα των παράνομων τσιγάρων είναι illicit whites (7 στα 10), που το 2013 αυξήθηκαν κατά 63% σε σχέση με το 2012. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα εντοπίστηκε η 2η μεγαλύτερη ποσότητα illicit whites στην ΕΕ (2,8 δισ. τσιγάρα).
Η μελέτη SUN 2013 της KPMG ορίζει τα illicit whites ως: τσιγάρα τα οποία συνήθως παράγονται νόμιμα σε μία χώρα/αγορά, με κύριο σκοπό τη λαθραία διάθεσή τους. Παρότι μερικές φορές επίσης εξάγονται νόμιμα από ορισμένες χώρες, διακινούνται λαθραία διασυνοριακά έως την αγορά που αποτελεί τον τελικό προορισμό τους όπου έχουν περιορισμένη ή καμία νόμιμη διανομή και πωλούνται χωρίς να καταβάλλονται φόροι. Με βάση τα παραπάνω, υπολογίζεται ότι οι χαμένοι φόροι το 2013 από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων προσέγγισαν τα 565 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr