Αυτό αναφέρεται σε ένα προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της διήμερης Συνόδου Κορυφής, που ξεκίνησε την Πέμπτη, στην πόλη Ύπρ του Βελγίου.
Η απόφαση αυτή της Συνόδου, εάν πράγματι εγκριθεί χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις, θα αποτελέσει επιτυχία για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πιέζει για να υπάρξει μια πιο χαλαρή ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Φεβρουάριο. Χωρίς ταχύτερη ανάπτυξη, η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της.
"Οι δυνατότητες τις οποίες μας παρέχει το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για να εξισορροπήσουμε την δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάγκη να υποστηριχθεί η ανάπτυξη πρέπει να αξιοποιηθούν", αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου. Προς την κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των δημοσιονομικών όρων του συμφώνου σταθερότητας πιέζει και η Γαλλία. Σθεναρά αντίθετη στην γαλλο-ιταλική πρόταση είναι η Γερμανία.
Η ατζέντα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων περιλαμβάνει μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την Ε.Ε μέχρι το 2019, όπως την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών για τη μείωση της ανεργίας, την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε, τη μετανάστευση καθώς και τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Γιατί στην Ύπρ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπέι, δεν επέλεξε τυχαία αυτήν την πόλη της Δυτικής Φλάνδρας για την τελετή των εκατό χρόνων από την έναρξη του Μεγάλου Πολέμου. Στην Ύπρ, έλαβαν χώρα οι πιο αιματηρές συγκρούσεις κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου περίπου 500.000 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Σε αυτήν την πόλη - σύμβολο των ευρωπαϊκών συγκρούσεων του περασμένου αιώνα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσουν τα επιτεύγματά της απέναντι στον κίνδυνο της επιστροφής του τυφλού εθνικισμού. "Δεν βρισκόμαστε σε ιδανικό σημείο", τόνισε ο Χέρμαν φαν Ρομπέι, αλλά- όπως είπε- "η Ευρώπη παραμένει ένα μοντέλο ειρήνης, αλληλεγγύης και προόδου". Παράλληλα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν αποφασισμένοι να επιδείξουν ενότητα παρά τις βαθιές διαφωνίες για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Στην Πύλη Μένεν, ένα μνημείο για 50.000 Βρετανούς στρατιώτες και στρατιώτες της Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν στη μάχη του Ιπρ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ στάθηκε δίπλα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τους άλλους ηγέτες προκειμένου να τιμήσουν τους πεσόντες του πολέμου. Πολλοί, πάντως, εκτιμούν ότι η τελετή αυτή, δεν ήταν αρκετή να καλύψει την απομόνωση του Κάμερον από τους υπόλοιπους ηγέτες.
Με μοναδικό σύμμαχο στην σταυροφορία του κατά του Γιουνκέρ τον πρωθυπουργό της Ουγγαρία, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος αντιτίθεται στον πολιτικό από το Λουξεμβούργο όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για "προσωπικούς" λόγους, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα καλέσει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προτείνουν με ειδική πλειοψηφία τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες συμμαχίες για μια μειοψηφία αρνησικυρίας, 92 ψήφων.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος αντιμετωπίζει το προσωπικό του Βατερλό είναι αντίθετος τόσο με τη διαδικασία των «κυρίων υποψηφίων» όσο και με την πιθανότητα το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή να βρεθούν με περισσότερες εξουσίες και εν όψει των εκλογών του 2015 στη Μεγάλη Βρετανία επιθυμεί να μπλοκάρει τη διαδικασία με κάθε τρόπο.
Η ελληνική στάση
"Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, στην πόλη Κουρτρέ του Βελγίου.
"Στην πραγματικότητα η ΝΔ, είχε παράσχει μια από τις δυο υπογραφές που πρότειναν την υποψηφιότητά του", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του για το τελικό αποτέλεσμα. Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο διορισμός του κ. Γιούνκερ θα σταθεροποιήσει και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό προς περισσότερη ανάπτυξη. "Και περισσότερη ανάπτυξη είναι απολύτως απαραίτητη για το πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρώπη και κυρίως στη χώρα μου", κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς, στη διάρκεια των παρεμβάσεων του στη σύνοδο Κορυφής, αναφέρθηκε στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και της αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.
Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά τα θέματα της ενέργειας, υπογράμμισε την ανάγκη διαφοροποίησης και διασφάλισης των πηγών και των οδών μεταφοράς της ενέργειας στην Ευρώπη. Στόχος της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, επισήμανε, πρέπει να είναι η παροχή ενέργειας υπό οικονομικά συμφέροντες όρους, τόσο για τις επιχείρησης όσο και για τους καταναλωτές.
Ως προς το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, την αντιμετώπιση του οποίου χαρακτήρισε επείγουσα ανάγκη, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση είναι μη ανεκτή και ότι δημιουργεί πλήθος οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Σημείωσε ότι η λαθρομετανάστευση είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά και ότι η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι μια κοινή πρόκληση, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνιών επαναπρόωθησης που έχει συνάψει η ΕΕ με τρίτες χώρες. Τέλος, υπογράμμισε το εποικοδομητικό έργο της ελληνικής προεδρίας στο θέμα αυτό.
Ρέντσι : Η Ευρώπη πρέπει να προωθήσει δυναμικά την ανάπτυξη
"Αν αγαπάμε την Ευρώπη πρέπει να ενεργήσουμε δυναμικά, να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση πολύ περισσότερο απ' ό,τι κάναμε μέχρι τώρα", είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, κατά την άφιξή του στο Ελβερντίνζ του Βελγίου για την Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών και Δημοκρατικών Κομμάτων.
Ο Ρέντσι πρόσθεσε πως "χρειάζεται μια Ευρώπη που να απευθύνεται με πιο άμεσο τρόπο" στους πολίτες της, "όχι μια Ευρώπη της γραφειοκρατίας".
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, "πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωεκλογών, το οποίο προκαλεί προβληματισμό, λόγω της έντασης και της σημασίας του". "Δεν υπάρχει μια θέση της Ιταλίας η οποία έρχεται σε αντίθεση με (τις θέσεις) άλλων. Υπάρχει μια θέση της (της πολιτικής ομάδας) των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη", συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η Ρώμη επιδιώκει να αποφασιστεί ένας "ισχυρότερος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μεσόγειο", με "ισότιμη ανάληψη ευθυνών και υποχρεώσεων" όσον αφορά το πρόβλημα της μετανάστευσης, ένα πάγιο αίτημα της ιταλικής αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.
Νέα έκτακτη Σύνοδος;
Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 17 Ιουλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι. "Αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια ακόμη σύνοδος κορυφής στις 17 Ιουλίου", είπε ο Κένι κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Κουρτρέ, στο βορειοδυτικό Βέλγιο.
Η σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στον διορισμό υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διαδεχθεί τον Χέρμαν φαν Ρομπάι, καθώς και ο ή η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, που θα αντικαταστήσει την Κάθριν Άστον. Η συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία ημέρα αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τι θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι για την ενέργεια
"Οι ηγέτες της ΕΕ ενδέχεται να ζητήσουν μια πρώτη πρόταση για την ενεργειακή απόδοση", αναφέρει δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη European Voice το οποίο επισημαίνει ότι επτά κράτη μέλη επιδιώκουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση μέσα στον επόμενο μήνα σχετικά με έναν δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση ως το 2030.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πιθανό να συμφωνήσουν επί μιας στρατηγικής ενεργειακής ασφάλειας, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ενέργειας, αναφέρεται.
Η στρατηγική ζητήθηκε από τα κράτη μέλη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Μάρτιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία. Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίσει την προέλευση της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τρόπους μείωσης των εισαγωγών από τη Ρωσία. Η Επιτροπή δημοσίευσε την αξιολόγησή της νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη αναμένουν, ωστόσο, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ώστε να διευκρινιστεί αν οι ηγέτες της ΕΕ θα καλέσουν την Επιτροπή να υποβάλει ένα δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση μέσα στον Ιούλιο, ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου να έχει τη δυνατότητα έγκρισής του. Η πρωτοβουλία για ένα δεσμευτικό στόχο ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, όταν οι υπουργοί Ενέργειας της Γερμανίας, της Δανίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου έστειλαν σχετική επιστολή στην Επιτροπή.
Υπάρχουν όμως και άλλα κράτη μέλη, όπως η Πολωνία και η Βρετανία, που εμφανίζονται να τηρούν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα της πρότασης αυτής. Ιδιαίτερα η Πολωνία είναι αντίθετη με τη διασύνδεση της συζήτησης για την ενεργειακή ασφάλεια με τους στόχους για το κλίμα. "Αν συνδέσουμε τα δύο αυτά θέματα θα χάσουμε τη δυναμική και θα παρεμποδίσουμε τη συζήτηση και των δύο θεμάτων", δήλωσε Πολωνός διπλωμάτης.
Υπάρχουν όμως και άλλα κράτη μέλη θέλουν να δουν τις συζητήσεις για την ενεργειακή απόδοση να προχωρούν πιο γρήγορα και πιστεύουν ότι η σύνδεση με το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας θα βοηθήσει προς το σκοπό αυτό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr