"Όφειλαν οι τράπεζες να παραθέσουν παραδείγματα αποπληρωμής των δόσεων του δανείου, για τον υπολογισμό των οποίων θα λαμβάνεται ως ισοτιμία, η μέγιστη τιμή της διακύμανσης (μεγίστη- ελάχιστη) μεταξύ των νομισμάτων που προσδιορίζουν την οφειλή του δανειολήπτη καθώς και τεχνικές κάλυψης", ανέφερε η Λίτσα Μαθιουδάκη, πρόεδρος Συλλόγου, η οποία προανήγγειλε έναρξη της δικαστικής διαδικασίας.
"Το θέμα μας δεν είναι οι ρυθμίσεις, αλλά η καταδίκη της τραπεζικής απάτης. Η μαζική, συντεταγμένη δικαστική διεκδίκηση της νόμιμης αποπληρωμής των δανείων μας. Οι νομικισμοί δεν είναι δυνατόν να αποτελούν ισχυρότερη νομική βάση από την ίδια την ανάγκη πραγματικής απονομής της Δικαιοσύνης από τους λειτουργούς της. Που υπηρετούν την αλήθεια και κρίνουν με γνώμονα το νόμο και τη συνείδησή τους", είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους δανειολήπτες, οι τράπεζες πρότειναν στους δανειολήπτες ένα νέο χρηματοπιστωτικό προϊόν με σκοπό την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στο δάνειο. Τον δανεισμό με ρήτρα ελβετικού φράγκου, αποσιωπώντας και αποκρύπτοντας ουσιαστικές πληροφορίες.
Ο δανειολήπτης εκταμίευε από την τράπεζα ένα ποσό σε ευρώ, αλλά η τράπεζα είχε ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό δανείου σε ελβετικό φράγκο, ενώ παράλληλα σε ελβετικά φράγκα υπολογιζόταν κάθε μια από τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις, εφαρμόζοντας το συμφωνημένο επιτόκιο.
Κατά τους ίδιους, παραβίασαν τα συναλλακτικά ήθη και καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή. Η τράπεζα αντιμετώπισε τον δανειολήπτη ως έμπειρο παίχτη τον διεθνών αγορών χρήματος που τζόγαρε ότι δεν θα αλλάξει η ισοτιμία ευρώ ελβετικού φράγκου, αλλά έχασε.
Μάλιστα ο Σύλλογος, απευθύνει συγκεκριμένες κατηγορίες κατά των τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι:
- Με δόλο απληστία και κακοβουλία προσπορίζονται σημαντικά ποσά πέραν των νομίμων. Έχοντας αντισταθμίσει το δικό τους συναλλαγματικό κίνδυνο, ως όφειλαν, με πιστωτικά παράγωγα καρπώνονται κατά την ημερομηνία καταβολής της μηνιαίας δόσης τη διαφορά της ισοτιμίας εκταμίευσης (1,64 περίπου) και της ισοτιμίας που σήμερα οι δανειολήπτες υποχρεώνονται να αποπληρώνουν τα δάνειά τους (1,20 περίπου).
- Καρπώνονται την προμήθεια αγοράς του ελβετικού φράγκου σε κάθε μηνιαία καταβολή υπολογίζοντας τη δόση με την τιμή πώλησης του ελβετικού φράγκου από την τράπεζα.
- Κερδίζουν από τον επιτοκισμό των 360 ημερών.
- Σε περίπτωση διαταγής πληρωμής έχουν απαιτητό το άληκτο κεφάλαιο, μεγαλύτερο αυτού που δάνεισαν και πολλά άλλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους δανειολήπτες, η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί να περάσει ρύθμιση- καρμανιόλα που προβλέπει, ούτε λίγο ούτε πολύ, την έξωση των δανειοληπτών και τον εκπλειστηριασμό των σπιτιών τους, στην περίπτωση που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.
Ταυτόχρονα παραπέμπουν στις αποφάσεις των δικαστηρίων. Στην απόφαση 23/2014 του Πρωτοδικείου της Ξάνθης- έχοντας και προηγούμενο από δικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων- οι δικαστές εφάρμοσαν απαρέγκλιτα το δίκαιο προστασίας καταναλωτή και προστάτεψαν τον δανειολήπτη από τον «συναλλαγματικό κίνδυνο».
Στην σύμβαση που εξέτασε το δικαστήριο υπήρχε ο εξής όρος: "εφόσον το δάνειο ή οποιοδήποτε τμήμα αυτού έχει χορηγηθεί σε συνάλλαγμα, ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις εντεύθεν υποχρεώσεις του προς την τράπεζα είτε στο νόμισμα χορήγησης είτε σε EURO με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα καταβολής". Επομένως η τράπεζα ζητούσε να πληρωθεί η τοκοχρεωλυτική δόση σε ελβετικά φράγκα, ή σε ευρώ με βάση την ισοτιμία της ημερομηνίας κάθε καταβολής.
Από την άλλη, ο δανειολήπτης ζήτησε να κηρυχθεί άκυρος ο όρος αυτός, ως "αόριστος ακατάληπτος και καταχρηστικός" και να υποχρεωθεί η τράπεζα "να υπολογίσει το παραπάνω δάνειο από τη λήψη και μέχρι την ολοσχερή αυτού εξόφληση, με βάση την ισοτιμία μεταξύ των δυο νομισμάτων, η οποία ίσχυε κατά τον χρόνο λήψης του, άλλως δε όπως το υπολογίσει εξ αρχής σε ευρώ".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr