Σωρευτικές απώλειες σχεδόν 5,5% μετράει η αγορά τις τελευταίες μέρες της διόρθωσης, η οποία έχει εστιαστεί κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, μετά τις ανησυχίες ότι τα… λεφτά δεν βγαίνουν και πως θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου και νέες εκδόσεις ομολογιακών, όταν δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι ξένοι θα διαθέσουν επιπλέον κεφάλαια για Ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες, μετά την μαζική έξοδό τους, τους προηγούμενους μήνες. Κι αυτό, όταν δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη επιτυχία της κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, (σ.σ. με εξαίρεση την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος στο Μουντιάλ) οι οποίες μετά τις ευρωεκλογές μοιάζουν παγωμένες.
Ο γενικός δείκτης υποχωρεί πια κάτω και από τις 1.240 μονάδες και συγκεκριμένα βρέθηκε στα όρια των 1.230 μονάδων, περιορίζοντας τις απώλειες λίγο πιο πριν στις 1.237 μον., με τις τράπεζες να εξακολουθούν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και τα ξένα funds να πατούν το κουμπί του… sell, ανησυχώντας για την προοπτική να κληθούν να δεσμεύσουν και νέα κεφάλαια, τη στιγμή που τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν καταφέρει σχεδόν τίποτα σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Σημειωτέον, ότι εκκρεμεί ο νόμος, που, μεταξύ άλλων, θα παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μπορούν να πουλήσουν τα δάνειά τους σε distressed funds, ενώ η αγορά ανησυχεί για το τι θα συμβεί αν περάσει η άποψη να τραβήξουν το σωλήνα από τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες υποχρεώσεις. Από τη μία θα κληθούν να γράψουν νέες ζημιές, από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι θα λειτουργήσει εξυγιαντικά για την οικονομία. Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού πρώτα θα διερευνηθούν οι προθέσεις των επιχειρηματιών. Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, στην ακτοπλοϊα, ενώ εκκρεμεί ο κλάδος της υγείας, αφού επιχειρηματίες, λόγω των οφειλών που έχουν προς αυτούς τα ταμεία, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, κλείνοντας εταιρείες – δορυφόρους για να ανταπεξέλθουν (π.χ. Euromedica).
Η Citigroup αναβάθμισε τη μετοχή της ΕΧΑΕ στα 9 ευρώ από 8 πριν και η Alpha Finance τον ΟΛΠ στα 27,4 από 27 ευρώ. Επίσης, νωρίτερα την Τετάρτη άλλαξαν χέρια 950 χιλ. τεμάχια στη MIG και 86 χιλιάδες στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στη Eurobank με -2,08% στα 0,37 ευρώ. Η Πειραιώς καταγράφει μικρή πτώση1,81% στα 1,63 ευρώ – μετοχή η οποία ταλαιπωρείται από κινήσεις Hedge Funds, η Εθνική με -1,82% στα 2,70 ευρώ και η Alpha Bank με -0,43% στα 0,69 ευρώ.
Με άνοδο 0,44% ο ΟΤΕ στα 11,42 ευρώ μετά τις εξελίξεις με την Nova και την Forthnet. Ο πόλεμος στην αγορά των τηλεπικοινωνιών φαίνεται να έχει ανοίξει για τα καλά, όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, που μιλούν για “σφήνα” του ΟΤΕ στη συμφωνία των Vodafone και Wind Hellas για τη Forthnet.
Κέρδη 1,12% για την MIG στα 0,45 ευρώ. Αντιδρά ανοδικά 0,42% η Folli – Follie στα 31,13 ευρώ. Πτώση 0,49% για τον Τιτάνα στα 24,28 ευρώ, πτώση 0,43% στα 9,32 ευρώ για την ΕΥΔΑΠ. Πτώση 1,66% στα 13,07 για την ΜΕΤΚΑ. Πτώση 0,31% κάτω από τα 13 ευρω η μετοχή του ΟΠΑΠ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr