Έτσι μπορεί το ΣτΕ να έκρινε συνταγματικό το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όμως με σειρά άλλων αποφάσεων η Δικαιοσύνη ακολουθώντας αντίστοιχη πρακτική των ανωτάτων δικαστηρίων της Πορτογαλίας, ξηλώνει σιγά- σιγά το "πουλόβερ" του μνημονίου, βγάζοντας αντισυνταγματικά διάφορα νομοθετήματα.
Βέβαια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθυστερεί να αποφανθεί σε νομικές όψεις των προγραμμάτων σταθεροποίησης, για τις οποίες πλέον η νομολογία είναι πλούσια, αλλά οι εθνικές δικαστικές αρχές κινούνται έστω και με ετερόκλητες αποφάσεις (σε σχέση με την αρχική για το μνημόνιο) σε άλλη κατεύθυνση.
Μετά τις τοποθετήσεις για τα ειδικά μισθολόγια όπου κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές από το 2012, επίσης αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ τη διάταξη της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου - γνωστής ως Μνημονίο II- που καταργεί τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ, αν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
Αν και οι υπόλοιπες διατάξεις του Μνημονίου ΙΙ κρίθηκαν από το Δικαστήριο ότι- δεδομένων των οικονομικών συνθηκών- δεν έρχονται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα, η ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ μιλούν για απόφαση "ρωγμή" στη μνημονιακή λογική με μεγάλη συνδικαλιστική και πολιτική σημασία.
Εν τω μεταξύ, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών και των συναρμόδιων υπουργείων που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή, προτείνεται η αλλαγή των διατάξεων που διέπουν το μισθολογικό καθεστώς των δικαστικών λειτουργών. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες αφότου εκδόθηκε εγκύκλιος από το ΥΠΟΙΚ, η οποία έλεγε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις αποφάσεις μόνο για όσους έχουν προσφύγει του ΣτΕ για το θέμα της πάγιας αποζημίωσης βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και του επιδόματος αλλοδαπής των δημοσίων υπαλλήλων.
Πιο συγκριμένα σε απάντησή της σε ενδιαφερόμενους, η Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος ξεκαθαρίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι μεν υποχρεωμένο από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά όσον αφορά αποφάσεις του που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν, μόνον μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Οικονομικών.
Οι δικαστικοί διεσώθησαν
Στο φόντο αυτό, η σπουδή να αποκαταστήσει με ρύθμιση του μισθούς των δικαστικών την ώρα που σε άλλες περιπτώσεις οι αποφάσεις των δικαστηρίων καθυστερούν να υλοποιηθούν, γεννά εύλογα ερωτήματα, καθώς μάλιστα έρχεται μετά από συνεχείς παραστάσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών όλο αυτό το διάστημα.
Πάντως για άρση πονηρών σκέψεων η κυβέρνηση έσπευσε άμεσα να πάρει θέση στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι με τον τρόπο αυτό θα επωφεληθούν οι βουλευτές, περιορίζοντας το θέμα στην καθαρά μισθολογική διάσταση για τους δικαστές. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Σοφία Βούλτεψη έσπευσε να δηλώσει: "ότι λόγω δικαστικών αποφάσεων, η εντολή του Πρωθυπουργού είναι ότι δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές".
Η τροπολογία, μεταξύ άλλων, αυξάνει το βασικό μισθό του Ειρηνοδίκη Δ΄ Τάξης από 1.369 ευρώ σε 1.488 ευρώ, του Πρωτοδίκη από 1.778 ευρώ σε 2.067 ευρώ, του Προέδρου Πρωτοδικείου από 2.009 ευρώ σε 2.480 ευρώ, του Αεροπαγίτη από 2.525 ευρώ σε 3.307 ευρώ, του Αντιπροέδρου από 2.880 ευρώ σε 3.721 ευρώ και του Προέδρου του Αρείου Πάγου από 3.023 ευρώ σε 4.134 ευρώ.
Επίσης, αυξάνεται το επίδομα για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης από περίπου 130 ευρώ έως 188 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό, ενώ μεταξύ άλλων, η αύξηση των βασικών μισθών θα συμπαρασύρει αυξητικά και το ποσό του επιδόματος του χρόνου υπηρεσίας, το οποίο υπολογίζεται σε ποσοστό μέχρι 60%, επί του βασικού μισθού. Η μέση τιμή αύξησης του επιδόματος θα είναι της τάξης περίπου του 20%.
Παράλληλα, θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα οι συντάξεις περίπου 2.469 πρώην δικαστικών και για το χρονικό διάστημα από 1-8-2012 μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, οι καταβαλλόμενες διαφορές θα οριστούν από τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με τον χρόνο πληρωμής τους. Το ύψος της ετήσιας δαπάνης από την εφαρμογή της προτεινόμενης τροπολογίας, υπολογίζεται σε 170 εκατ. ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr